China şi-a redus importurile de materii prime cheie

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2013

China şi-a redus importurile de materii prime cheie

Importurile de materii prime cheie ale Chinei, precum cele de petrol, cupru, minereu de fier şi soia, au scăzut în aprilie 2013, în ritm anual, situaţie care afectează exportatorii dependenţi de ţara asiatică.

Declinul anual al importurilor s-a produs chiar dacă cererea consumatorilor chinezi de mărfuri a sporit conform evoluţiei sezoniere. Avansul consumului nu este, însă, unul surprinzător.

Un raport "Barclays Capital", publicat la finele săptămânii trecute de Forbes, arată că, în luna aprilie, consumul de materii prime din industria auto şi a bunurilor de folosinţă îndelungată din China dă semne de încetinire, activitatea din sectorul construcţiilor slăbeşte, iar perspectivele consolidării importurilor după avansul sezonier din trimestrul al doilea sunt destul de modeste.

Conform analizei "Barclays Capital", importurile de motorină ale Chinei s-au redus cu 61% luna trecută, în ritm anual. Consumul de profil din ţara asiatică a scăzut cu 2,9% în aprilie, la 3,45 milioane de barili pe zi.

Raportul notează că importurile de paladiu ale Chinei au scăzut cu 14% luna trecută, iar cele de argint - cu 28%.

Analiza subliniază că cererea de paladiu din China este totuşi solidă, dar apetitul investitorilor pentru argint rămâne slab.

În privinţa importurilor agricole, raportul arată că achiziţiile de porumb ale Chinei s-au redus cu 18% în aprilie, cele de grâu - cu 37%, cele de bumbac - cu 14%, iar achiziţiile de soia - cu 15%. În cazul materiilor agricole, analiza a luat în calcul doar evoluţia din primele patru luni ale anului. Conform acesteia, importurile de ulei de soia realizate de China s-au diminuat cu 44% în aprilie.

Raportul precizează că, totuşi, în luna aprilie, faţă de martie, importurile chinezeşti de zahăr, porumb şi soia au sporit.

"Barclays Capital" atrage atenţia că, deşi a scăzut în ritm anual, cererea din China se menţie relativ stabilă şi este aşteptată să rămână aşa, întrucât clasa de mijloc din statul asiatic se extinde mai rapid decât în orice altă ţară.

Stocurile de metale monitorizate de Shanghai Futures Exchange sunt în declin, cele de cupru ajungând la cel mai redus nivel din ultimele opt luni, conform datelor anunţate de bursă la finele săptămânii trecute.

Stocurile de cupru rafinat s-au diminuat cu 13.706 tone în intervalul 20-24 mai, la 176.624 tone - cel mai redus nivel din 27 septembrie 2012 până în prezent. Stocurile de cupru au scăzut opt săptămâni la rând.

Stocurile de aluminiu au coborât pentru a cincea săptămână la rând: -13.369 tone, la 442.282 tone - cel mai redus nivel din februarie până la momentul actual.

Stocurile de zinc au scăzut cu 3.453 tone, la 293.201 tone (cel mic mic nivel din decembrie 2010), iar cele de plumb - cu 2.259 tone, la 122.519 tone (cel mai redus nivel din ultimele trei luni).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb