Preţul cuprului a înregistrat vineri, pe pieţele externe, cel mai important declin din ultimele trei săptămâni, după ce China a stabilit că unele societăţi din 19 sectoare industriale trebuie să-şi diminueze capacitatea de producţie, semnalând o cerere mai redusă pentru metalele de bază.
Conform guvernului de la Beijing, capacitatea excedentară trebuie redusă până în septembrie şi eliminată până la finele anului. Decizia a venit după ce, potrivit unei informaţii apărute în 24 iulie, producţia industrială din ţara asiatică a slăbit peste aşteptări în iunie. Asta, în condiţiile în care China este cel mai mare consumator de cupru din lume.
Preţul cuprului cu livrare în septembrie a scăzut cu 1,9% vineri, la Comex New York, ajungând la 19,77 dolari livra (o livră = aproximativ 500 de grame). Pe parcursul zilei, declinul a fost şi de 2,5% - cel mai important din 5 iulie până în prezent. Anul acesta, preţul metalului de bază a pierdut 15%.
La London Metal Exchange (LME), preţul cuprului cu livrare la trei luni a coborât cu 2,2% vineri, la 6.862 dolari tona (3,11 dolari livra). Cotaţia aluminiului s-a redus cu 1,6% pe aceeaşi piaţă, la 1.794,50 dolari livra - cel mai mic nivel de închidere din 9 iulie până în prezent. Tot la Londra, preţurile zincului, nichelului şi al plumbului s-au înscris pe un curs descendent în ultima zi a săptămânii trecute.
Indicele LME care măsoară evoluţia a şase metale de bază a pierdut 1,8% vineri, ajungând la 2.976,4 puncte. De la începutul anului, acest indice s-a depreciat cu 14%.
Potrivit băncii britanice "Barclays" Plc, China a produs 5,82 milioane de tone cupru rafinat anul trecut, respectiv 20,8 milioane de tone de aluminiu. "Barclays" arată că, pentru ambele metale, producţia din China va depăşi cererea în 2013.
Conform Ministerului Industriei şi Tehnologiei Informaţiei de la Beijing, sunt nevoite să-şi micşoreze capacitatea de producţie companii chineze producătoare de oţel, feroaliaje, aluminiu electrolitic, cupru, ciment şi hârtie.
Premierul Li Keqiang a promis să reducă supra-capacitatea ca parte a eforturilor de restructurare a economiei, dat fiind că expansiunea din acest an este aşteptată să fie cea mai înceată din 1990.
În trimestrul al doilea din 2013, economia Chinei a crescut cu 7,5%, în ritm anual, după un avans de 7,7% în trimestrul precedent.
Săptămâna trecută, China a îndemnat mai bine de 1.400 de companii care au activităţi în 19 sectoare industriale să-şi diminueze capacitatea în exces, anul acesta. Potrivit calculelor Bloomberg, prin această măsură, China va scoate de pe piaţă 654.400 tone de cupru şi 260.000 tone de aluminiu.