China transmite un mesaj către Washington: "Marile puteri nu ar trebui să-i intimideze pe cei slabi"

M.P.
Internaţional / 7 martie

China transmite un mesaj către Washington: "Marile puteri nu ar trebui să-i intimideze pe cei slabi"

Beijingul va "contracara cu fermitate" presiunile SUA privind tarifele şi problema fentanilului, a declarat vineri ministrul chinez de externe, Wang Yi, adăugând că marile puteri "nu ar trebui să-i intimideze pe cei slabi", într-o aluzie voalată la politica externă a administraţiei Trump, relatează Reuters.

Wang Yi, diplomatul cu rangul cel mai înalt al ţării, a prezentat, de asemenea, China ca o putere globală de încredere în mijlocul turbulenţelor geopolitice şi al retragerii preşedintelui american Donald Trump din instituţiile internaţionale, parte a unui apel clar al Beijingului către Europa şi ţările din Sudul Global.

Statele Unite au impus un tarif suplimentar de 10% asupra importurilor chineze în această săptămână din cauza fluxului continuu de fentanil în SUA, un opioid mortal, ameninţând să agraveze o spirală escaladantă de acţiuni comerciale.

"Dacă o parte exercită o presiune oarbă, China va contracara cu hotărâre acest lucru", a declarat ministrul de externe Wang Yi în cadrul unei conferinţe de presă, în marja reuniunii parlamentare anuale a Chinei. SUA "nu ar trebui să răsplătească bunătatea cu nemulţumiri, cu atât mai puţin să impună tarife fără motiv", a adăugat Wang, referindu-se la "asistenţa diversă" pe care Beijingul a oferit-o Washingtonului în combaterea fluxului de precursori ai fentanilului.

Nicio ţară nu poate suprima China, pe de o parte, şi să dezvolte relaţii bune cu China, pe de altă parte, a punctat Wang, când a fost întrebat cum se interacţiona China cu administraţia Trump în următorii patru ani. O astfel de abordare "cu două feţe" nu este utilă pentru relaţii stabile, a completat el.

Remarcile - oarecum discrete - ale lui Wang cu privire la SUA, fără a-l menţiona măcar o dată pe Trump pe nume, sugerează că Beijingul doreşte să menţină vie perspectiva unor potenţiale discuţii comerciale viitoare, a comentat Wen-Ti Sung, membru nerezident cu sediul în Taiwan al Global China Hub din cadrul Atlantic Council. "Ei doresc să urmărească orice posibilitate de dezescaladare cu Trump atunci când vine vorba de comerţ", a explicat Sung. "O modalitate de a face acest lucru este de a menţine nivelul de intensitate retorică la o dimensiune gestionabilă pentru a păstra spaţiu de manevră pentru ambele părţi", a arătat el.

În ceea ce priveşte rezolvarea războiului din Ucraina, China doreşte să se ajungă la un "acord de pace echitabil, durabil şi obligatoriu" acceptabil pentru toate părţile, a declarat Wang Yi.

"China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în soluţionarea finală a crizei şi în realizarea unei păci durabile, în conformitate cu dorinţele părţilor implicate, împreună cu comunitatea internaţională", a transmis şeful diplomaţiei chineze.

Ţările occidentale au îndemnat Beijingul să îşi asume un rol mai activ în utilizarea influenţei sale economice asupra Rusiei pentru a opri războiul, însă Beijingul a refuzat până acum să îşi critice public partenerul strategic sau să îşi oprească sprijinul economic acordat Moscovei.

Relaţiile China-Rusia sunt o "constantă într-o lume turbulentă, nu o variabilă în jocurile geopolitice", a declarat Wang la conferinţa de presă.

Preşedintele chinez Xi Jinping a reafirmat recent parteneriatul "fără limite" al Beijingului cu Moscova într-o convorbire telefonică cu omologul său rus, când s-au împlinit trei ani de la invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina.

Trump a răsturnat politica SUA privind Ucraina după ce a preluat funcţia luna trecută, afişând o poziţie mai conciliantă faţă de Rusia, ceea ce a neliniştit aliaţii tradiţionali ai Washingtonului din Occident.

Conflictul din Ucraina este un "război prin procură" între Washington şi Moscova, care trebuie să înceteze, a declarat miercuri secretarul de stat Marco Rubio, reluând o teză vechiculată de propaganda rusă. Anterior, el afirmase că Washingtonul doreşte să "desprindă" Moscova de Beijing.

Analiştii spun că Beijingul doreşte să exploateze ruptura transatlantică în creştere pentru a-şi consolida legăturile cu ţările europene, care au fost tensionate din cauza Ucrainei şi a tensiunilor comerciale.

"China are încă încredere în Europa şi crede că Europa poate fi în continuare partenerul de încredere al Chinei", a transmis Wang.

Wang a îndemnat, de asemenea, ţările în curs de dezvoltare să "continue să-şi îmbunătăţească reprezentarea şi puterea de discurs în cadrul guvernanţei globale".

"Dacă fiecare ţară îşi pune accentul pe propriile priorităţi naţionale şi crede în putere şi statut, lumea va regresa la legea junglei, iar ţările mici şi slabe vor fi cele mai afectate", a declarat Wang, într-o referire voalată la acţiunile Washingtonului. "Marile puteri nu ar trebui să fie motivate de profit şi nu ar trebui să îi intimideze pe cei slabi", a completatel.

În primele două luni de la preluarea mandatului, Trump a retras SUA din mai multe organizaţii multilaterale şi acorduri climatice, a suspendat majoritatea ajutoarelor externe şi a votat împotriva unei rezoluţii a Organizaţiei Naţiunilor Unite care condamna Rusia pentru invazia din Ucraina.

"Într-un moment în care politica externă a administraţiei Trump revizuieşte o mulţime de aşteptări stabilite, China vrea să se prezinte ca păstrând statu quo-ul", a comentat analistul Sung. "Atunci când Sudul Global vede o retragere a SUA, care se uită în interior, există teama unui vid strategic - un vid pe care China intenţionează să îl umple", a subliniat analistul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mare dreptate are China, pacat ca si ei isi intimideaza fara mila vecinii din Marea Chinei de Sud. Privesc cu tristete cum ”civilizatia milenara” a ajuns sa se bate cu topoarele si bâtele cu vecinii ei.

    Iar Rusia a trecut direct de la intimidare la agresarea si violarea Ucrainei.  

    "Marile puteri nu ar trebui să-i intimideze pe cei slabi":-)...spune-i asta "partenerului fara limite" Putler:-)

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb