Capacitatea Chinei de a atrage investiţii străine este în creştere, iar ţara asiatică va deschide mai multe sectoare pentru investitorii străini, potrivit anunţului făcut ieri de premierul de la Beijing, Li Keqiang.
Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial din oraşul-port Dalian, Li a declarat că toate societăţile străine din China vor fi tratate în mod egal cu cele autohtone.
Oficialul citat a precizat că ţara sa urmăreşte dezvoltarea bazată pe inovaţie a Chinei şi va încuraja antreprenoriatul, creând un mediu de afaceri propice concurenţei loiale.
Li Keqiang a mai subliniat că Beijing-ul trebuie să menţină reformele în multe sectoare ca să asigure stabilitatea financiară, după ce Guvernul a adoptat măsuri de prevenire a extinderii riscurilor pe piaţa de profil. "Aceste măsuri nu urmăresc diminuarea rolului pieţelor financiare", a dat asigurări premierul, adăugând că autorităţile de reglementare vor îmbunătăţi accesul băncilor private pe piaţa chineză.
Li Keqiang a spus că autorităţile Chinei nu intenţionează să majoreze exporturile prin deprecierea yuanului şi nu sunt dispuse să vadă un război valutar, care ar afecta China.
În luna august, banca centrală a Chinei a devalorizat moneda naţională (yuanul), după ce indicele major al Bursei din Shanghai a pierdut aproximativ 40% faţă de nivelul record atins în iunie. Decizia a alimentat temerile potrivit cărora şi alte ţări ar putea decide să-şi deprecieze monedele ca să-şi menţină exporturile competitive, ceea ce ar fi dus la un război comercial.
Economia Chinei a înregistrat o creştere anuală de 7% în trimestrul al doilea din 2015, nivel similar cu cel din primele trei luni din acest an. Guvernul de la Beijing aşteaptă ca, pe întreg anul curent, PIB-ul Chinei să aibă o expansiune de aproximativ 7%, ritm de creştere care ar fi cel mai slab din ultimii 25 de ani.