Chiriţoiu: "În 2024 vom analiza cu atenţie trei operaţiuni economice - în domeniul bancar, telecomunicaţii şi comerţ alimentar"

SABIN S. BRANDIBURU
Ziarul BURSA #Companii / 13 martie

Sursa foto: facebook / Bogdan Chiritoiu

Sursa foto: facebook / Bogdan Chiritoiu

Anul 2024 va fi marcat de trei operaţiuni economice importante - în domeniul bancar, în comerţul alimentar şi în cel al telecomunicaţiilor -, pe care Consiliul Concurenţei le va analiza cu atenţie. Printre aceste operaţiuni se numără încercarea Mega Image de a achiziţiona Profi şi vânzarea companiei din România a Deutsche Telekom, potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"De obicei, concentrările economice n-au fost foarte preocupante pentru noi. Continui să cred că multe din pieţele noastre sunt prea fragmentate şi le prinde bine o concentrare, deci să avem mai puţini jucători, mai mari, mai eficienţi, capabili să concureze pe piaţa naţională şi pe piaţa internaţională, să ofere servicii şi produse mai bune şi mai ieftine. Concentrările sunt, în general, benefice pentru funcţia economiei, dar sunt şi pieţe în care deja gradul de concentrare a ajuns destul de mare. Ne vom uita cu atenţie la operaţiunile de pe piaţa bancară. Cel puţin din ceea ce se vehiculează în presă, ne aşteptăm la un număr de trei operaţiuni, pe care le vom analiza în următoarele luni", a declarat Bogdan Chiriţoiu, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Acesta a mai adăugat: "Avem o concentrare foarte mare pe piaţa de comerţ alimentar - o încercare a Mega Image de a cumpăra Profi. Şi aici o vom analiza cu atenţie, fiind probabil cea mai importantă concentrare a anului, cel puţin din ce ştim în momentul de faţă. De asemenea, avem rămasă de anul trecut încercarea Deutsche Telekom de a-şi vinde firma din România. Vom vedea cum o va vinde, în ce condiţii. În funcţie de cine cumpără, vom vedea cine analizează, dacă este atributul nostru sau atributul Comisiei Europene. În orice caz, e o şansă foarte mare să ne mutăm de la patru jucători de piaţa de telefonie mobilă, la trei jucători. Nu e automat o tragedie, dar e o schimbare importantă şi va trebui analizată".

Preşedintele Consiliului Concurenţei a menţionat, de asemenea, importanţa sectorului digital la nivel european, afirmând, însă, că în ciuda importanţei pe care acest sector o are la nivelul UE, în România nu a fost o prioritate pentru instituţia pe care acesta o reprezintă.

"Digitalul e foarte important la nivel european. Comisia investeşte foarte multe resurse pe zona asta. Eu, în general, rezist presiunii de a face lucrurile doar pentru că sunt la modă. Digitalul nu a fost printre priorităţile noastre, dar evident că este o parte importantă a economiei. Anul trecut, am deschis un caz împotriva Apple, alături de alte cinci state membre şi avem un caz deschis împotriva Sony legat de accesul la consolele lor, PlayStayion. E o zonă de activitate nouă, interesantă, dar care nu va deveni prioritară, pentru că trebuie să ne ocupăm de lucrurile care afectează economia noastră românească, dar şi în România zona aceasta digitală devine din ce în ce mai importantă şi alocăm atenţie", a declarat Bogdan Chiriţoiu.

În ceea ce priveşte piaţa de energie, preşedintele Consiliului Concurenţei afirmă că mecanismul gândit de Guvern, de a interveni în piaţă, trebuie regândit. Acesta susţine că metoda prin care statul intervine în piaţă este foarte scumpă.

"Anul 2024 este un an electoral şi este complicat din punct de vedere economic. Vedem mult mai multă intervenţie din partea guvernului decât în alţi ani. Datoria noastră nu este să oprim Guvernul din a face intervenţiile pe care le consideră necesare, ci să consiliem Guvernul, să-l sprijinim, ca intervenţiile pe care decide să le facă să nu producă un rău pieţei concurenţei sau să fie în aşa fel desenate încât să minimizeze impactul negativ asupra funcţionării economiei. Discuţiile astea ne consumă mult timp. Alocăm multe resurse. Trebuie să vedem ce facem cu intervenţia în energie, care în principiu trebuia să se termine la începutul anului viitor. E cea mai importantă intervenţie generată de criză. Acum sunt discuţii să redesenăm deja, să limităm costurile, pentru că vedem că piaţa s-a reglat în bună măsură. Am revenit la preţuri de energie apropiate de cele de dinaintea crizei din Ucraina. Mecanismul acesta foarte scump pe care l-a desenat statul român de a interveni în piaţa de energie e în momentul de faţă în regândire", a declarat Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a amintit şi de plafonările RCA, dar şi de conflictul dintre taximetrişti şi aplicaţiile de ride-sharing, afirmând că este un subiect important. Totuşi, acesta susţine că situaţia este una nouă, dat fiind faptul că, în general, oamenii vor să aducă schimbări la legile care îi privesc direct, însă, în acest caz, taximetriştii vor să aducă schimbări în legislaţia industriei de ride-sharing.

"De asemenea, avem o plafonare a RCA care expiră în perioada următoare şi iarăşi va trebui să vedem dacă e extinsă şi în ce formă va fi extinsă. O nouă preocupare este războiul între taximetria clasică şi transportul alternativ. Sunt o serie de propuneri pe care taximetria clasică le face, nu la legea lor, ci la Legea transportului alternativ. Asta discutăm acum: ce ar vrea taxiurile să schimbe la Legea transportului alternativ? E ceva nou, pentru că de obicei oamenii vin cu propuneri la legea care-i afectează direct pe ei. Acum sunt propuneri ale unei industrii la legea altei industrii. E un subiect arzător. Ministrul Transporturilor a pus un proiect de OUG în consultare publică, pe 8 martie, şi va trebui discutat în perioada următoare", a mai spus Bogdan Chiriţoiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb