Chitanţe false şi clienţi păgubiţi la sucursala "Broker" din Deva

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 ianuarie 2009

Chitanţe false în singura casă de brokeraj listată la Bursă.

Chitanţe false în singura casă de brokeraj listată la Bursă.

Acţiunile BRK s-au depreciat cu 12,04% după aflarea veştii

Activitatea sucursalei din Deva a societăţii de servicii şi investiţii financiare "Broker" Cluj (BRK la Bursa de Valori Bucureşti) a fost suspendată, ieri, pentru 45 de zile de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, ca urmare a neregulilor sesizate în activitatea unuia dintre sediile secundare ale SSIF.

Arbitrul pieţei de capital a luat această decizie după ce, la începutul săptămânii, Poliţia a sigiliat sediul sucursalei pentru a proteja documentele care reflectă activitatea brokerilor din această sucursală şi care urmează să fie trimise la Cluj pentru investigaţii.

Cele mai grave acuze aduse traderilor de la sucursala din Deva vizează încasări de sume de la clienţi pe chitanţe false.

"Totul a început la sfârşitul lunii decembrie, anul trecut, când un client a venit la noi şi ne-a rugat să îi dăm portofoliul de acţiuni, dar acesta nu apărea în evidenţele noastre", a declarat, pentru ziarul BURSA, domnul Petru Prunea, preşedintele-director general al SSIF "Broker" Cluj.

"Atunci am început să facem cercetări, am anunţat Poliţia şi am cerut CNVM să închidă sediul din Deva pentru că noi nu vrem să mai lucrăm cu oamenii de acolo", a precizat domnul Prunea. "Într-adevăr, am găsit încasări de sume pe chitanţe false care nu au fost introduse în baza de date", a adăugat domnia sa.

CNVM a retras autorizaţia de agent pentu servicii de investiţii financiare directorului sucursalei SSIF "Broker" din Deva pe motiv că acesta nu a "menţinut evidenţele, înregistrările şi conturile astfel încât să se asigure acurateţea acestora şi corespondenţa lor cu instrumentele financiare şi fondurile deţinute în numele clienţilor".

Nu se ştie cine va suporta prejudiciile

Operaţiunile sucursalei din Deva ale "Broker" Cluj se ridică la aproximativ 30 de miliarde de lei vechi, potrivit domnului Petru Prunea. Deocamdată, însă, nu se ştie care este valoarea prejudiciilor aduse clienţilor şi nici cine le va suporta.

"Vom vedea dacă prejudiciile vor fi suportate de Cluj sau de fosta directoare a sucursalei din Deva", a afirmat domnul Prunea, precizând că societatea a făcut o serie de provizioane pentru a acoperi pierderile. Potrivit domniei sale, cercetările sunt în curs de efectuare, iar clienţii societăţii pot să se adreseze sediului central din Cluj Napoca.

Acţiunile BRK, suspendate de la tranzacţionare

În cursul şedinţei bursiere de ieri, acţiunile BRK au fost suspendate, ieri, de la tranzacţionare, în intervalul 13:47-14:55, până ce reprezentanţii SSIF "Broker" au dat publicităţii un comunicat în care au informat investitorii asupra celor întâmplate la sucursala din Deva. În comunicat se menţionează că încetarea activităţii sucursalei din Deva şi a agenţiei Satu Mare sunt măsuri luate de societate pentru "optimizarea activităţii în plan teritorial". La acestea se adaugă şi gravele deficienţe ale activităţii personalului sucursalei din Deva, se mai arată în comunicat.

Picaj de 12,04% pentru "Broker" Cluj la Bursă

După revenirea la tranzacţionare, acţiunile BRK s-au depreciat vertiginos, cu 12,04%, la 0,084 lei/titlu, în doar o oră şi jumătate.

"Probabil că ce s-a întâmplat la Deva va avea repercusiuni asupra evoluţiei acţiunilor BRK la Bursă. Lumea nu vede că avem 36 de subunităţi şi că la una dintre ele ne-am confruntat cu astfel de probleme", a menţionat domnul Prunea.

În octombrie, anul trecut, Consiliul Bursei de Valori Bucureşti a trecut SSIF "Broker" sub monitorizare, din cauza transmiterii incorecte a valorii activului net al societăţii. Societatea a fost scoasă din lista de monitorizare săptămâna trecută.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. oare cine va urma

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb