Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat, luni, că reducerea inflaţiei în zona euro progresează conform aşteptărilor, însă tensiunile comerciale globale continuă să reprezinte un risc major, transmite Agerpres.
În cadrul prezentării raportului anual în Parlamentul European, Lagarde a reafirmat că BCE estimează atingerea ţintei de 2% pentru inflaţie până la finalul anului 2025, însă a avertizat asupra unui mediu economic dificil.
Declaraţia sa vine în contextul în care preşedintele Donald Trump a anunţat noi taxe vamale de 25% pentru importurile de oţel şi aluminiu în SUA, o măsură care ar putea intensifica tensiunile comerciale internaţionale, potrivit Agerpres.
Lagarde a subliniat că procesul de dezinflaţie este pe drumul cel bun, dar a recunoscut că fricţiunile comerciale globale ar putea influenţa previziunile privind inflaţia.
"Frecvenţa şocurilor economice, cum ar fi pandemia sau războiul din Ucraina, rămâne ridicată. BCE va analiza cu atenţie datele economice la fiecare reuniune de politică monetară pentru a decide măsurile adecvate în ceea ce priveşte ratele dobânzilor", a afirmat Lagarde, citată de Agerpres.
Analiştii se aşteaptă ca BCE să reducă din nou dobânda de referinţă în luna martie, însă incertitudinile persistă. Principalii factori care ar putea împiedica o scădere rapidă a inflaţiei includ noile taxe vamale americane şi creşterea preţurilor la energie.
În luna ianuarie 2025, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 2,5%, faţă de 2,4% în decembrie 2024, potrivit estimărilor Eurostat. Aceasta este a patra lună consecutivă de creştere a inflaţiei, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la perspectivele economice ale blocului comunitar, informează Agerpres.
La ultima reuniune de politică monetară, BCE a scăzut dobânzile, sugerând că ar putea urma şi alte măsuri similare, mai ales în contextul incertitudinilor generate de politicile comerciale ale administraţiei Trump şi de impactul acestora asupra economiei europene, conform Agerpres.
Opinia Cititorului