Redresarea economiei mondiale este fragilă şi există riscuri globale la orizont, a avertizat miercuri directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-o conferinţă de presă susţinută la Washington, transmit MarketWatch şi Reuters.
"Dacă analizăm situaţia economiei mondiale în acest moment, vedem că avansul este destul de moderat. Avem redresare, dar este echilibrată, fragilă, şi există unele riscuri globale la orizont", a afirmat Christine Lagarde, potrivit Agerpres.
Totuşi, oficialul FMI a explicat că există şi unele semne pozitive de creştere în ţările în curs de dezvoltare dar se observă o încetinire în anumite state, cum ar fi China. Cea mai mare economie asiatică s-a confruntat cu turbulenţe pe pieţele sale bursiere dar China suficient de puternică pentru a face faţă acestor volatilităţi. Şeful FMI a dat asigurări că aceste evoluţii nu vor afecta decizia instituţiei financiare internaţionale privind posibilitatea includerii yuanului în rândul monedelor în coşul de valute SDR (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fondul Monetar Internaţional în tranzacţiile internaţionale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei ca putere economică globală. FMI încă se aşteaptă la un avans al PIB-ului Chinei de 6,8% în 2015, un ritm mai scăzut decât cel înregistrat în ultimii ani dar aceasta ar fi o încetinire uniformă, a explicat directorul general al FMI.
Potrivit sursei citate, zona euro a depăşit perioada dificilă, în pofida îngrijorărilor privind evoluţia Greciei. "Sunt sigură că vor exista schimbări în zona euro, mai ales în privinţa coeziunii uniunii monetare', a afirmat Christine Lagarde.
Răspunzând întrebărilor legate de implicarea FMI în negocierile pentru al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, şeful FMI a apreciat că devine "un punct de vedere acceptat' faptul că o restructurare a datoriei este "inevitabilă' dar implicarea instituţiei ar putea depinde de Atena.
Un program de succes va necesita "ţinte fiscale considerabile' şi măsuri structurale care să scoată la iveală potenţialul economiei Greciei, pe de o parte, fiind de asemenea necesară o "finanţare suficientă' şi o restructurare a datoriei, pe de altă parte, a explicat directorul general al FMI.