CHRISTINE LAGARDE, PREŞEDINTELE BCE: "Vom majora dobânzile atât cât va fi necesar pentru a readuce inflaţia la ţinta de 2%"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iulie 2022

"Vom majora dobânzile atât cât va fi necesar pentru a readuce inflaţia la ţinta de 2%"

Banca Centrală Europeană (BCE) va majora ratele de dobândă până când inflaţia va reveni la ţinta sa de 2%, a afirmat Christine Lagarde, preşedintele BCE, într-un interviu acordat grupului media german Funke Mediengruppe, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Acesta pare să fie cel mai puternic angajament al şefei BCE de până acum privind lupta contra inflaţiei, care a atins luna trecută un nou maxim istoric, de 8,6%. Planurile BCE sunt complicate de sporirea indicatorilor care arată concretizarea unei recesiuni în blocul comunitar, atât din cauza efectelor războiului din Ucraina cât şi din cauza majorării ratelor de dobândă de către banca centrală americană.

Inflaţia înregistrată în iunie a fost de peste patru ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2%.

"Vom majora dobânzile atât timp cât va fi necesar pentru a readuce inflaţia la ţinta noastră", a declarat Lagarde.

Joi, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creşteri în 2022, şi a anunţat un nou program de achiziţionare de bonduri, pentru a ţine sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%, într-un efort de a reduce nivelul record al inflaţiei în zona euro. De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,50% şi, respectiv, 0,75%.

Instituţia cu sediul la Frankfurt a menţinut în ultimul deceniu dobânzile la minime istorice, rata depozitelor fiind în teritoriul negativ din 2014 încoace, într-o perioadă în care s-a confruntat cu o criză a datoriilor suverane şi pandemia Covid.

"Am avut dezbaterea, după ce am măsurat argumentele pro şi contra am decis în unanimitate că este recomandat să luăm pasul de 50 de puncte de bază pentru a ieşi din zona dobânzilor negative. (...) Pe de altă parte, ne asigurăm că politica noastră monetară este transmisă în mod eficient în zona euro. Acest instrument ne va ajuta să îndeplinim mandatul de stabilitate a preţurilor, să aduce inflaţia înapoi la 2%", a spus Lagarde după majorarea dobânzii de joia trecută.

Lagarde a refuzat însă să ofere orice detalii cu privire la cât de mare va fi majorarea dobânzilor programată în septembrie.

"În iunie, la Sintra, am semnalat intenţia de a creşte dobânzile cu 25 de puncte de bază (în iulie). Acesta a fost semnalul, un fel de «forward guidance», cuplat cu semnalul dat în relaţie cu luna septembrie (de a majora atunci cu 50 de puncte de bază - n.r.). Având în vedere decizia luată astăzi (ieri - n.r.), vom determina în septembrie dimensiunea majorării în funcţie de date, mai exact ce pas vom face pe calea de normalizare. (...) Depinde de ce date vom avea în septembrie, dar suntem în mod clar pe o cale de normalizare pentru a ne atinge ţinta pe termen lung de 2% pentru rata anuală a inflaţiei", a mai spus Lagarde.

Aceasta a explicat că au fost trei elemente care au contribuit la majorarea mai mare decât semnalată în luna iunie: în primul rând posibilitatea ca inflaţia să surprindă în sus, în al doilea rând modificarea unor indicatori inflaţionişti care indică creşterea anticipaţiilor inflaţioniste şi cursul euro/dolar care contribuie la inflaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb