Christine Lagarde spune că BCE poate oferi lichidităţi băncilor, dar nu şi firmelor de utilităţi

S.B.
Bănci-Asigurări / 9 septembrie 2022

Christine Lagarde spune că BCE poate oferi lichidităţi băncilor, dar nu şi firmelor de utilităţi

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a exclus vineri posibilitatea de a oferi linii de finanţare pe termen scurt firmelor de utilităţi care se confruntă cu o criză de lichidităţi, subliniind că aceasta este sarcina guvernelor din Uniunea Europeană, informează Agerpres.

"În contextul actual, foarte volatil, este important să fie introduse măsuri fiscale pentru a oferi lichiditate participanţilor solvabili de pe piaţa energetică, în special firmelor de utilităţi", a spus Christine Lagarde într-o conferinţă de presă organizată vineri, la Praga.

"În ceea ce priveşte BCE, precum şi băncile centrale naţionale din cadrul Eurosistemului, desigur că suntem pregătiţi să furnizăm lichiditate băncilor, nu şi firmelor de utilităţi", a precizat Lagarde.

Războiul din Ucraina a provocat o creştere explozivă a preţului gazelor naturale, ceea ce a dus la un adevărat haos pe pieţele energetice din Europa. Miniştrii Energiei din statele membre UE s-au reunit vineri la Praga pentru a discuta un set de propuneri printre care se numără şi plafonarea preţului la gazele naturale importate din Rusia. În condiţiile în care cotaţiile futures la gaze sunt de aproape patru ori mai mari decât erau în urmă cu un an, iar creşterea preţurilor la energie afectează companiile, apelurile în marjă au crescut până la un nivel nesustenabil.

Uniper SE, cel mai mare importator de gaze din Germania, a primit deja mai multe miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat şi linii de credit de la banca publică KfW pentru a putea funcţiona în continuare. Vineri, VNG AG, o subsidiară a companiei de utilităţi EnBW AG, a cerut şi ea ajutorul Guvernului de la Berlin în condiţiile în care divizia sa de trading este afectată de preţurile mari la gaze.

BCE susţine de mai mult timp că nu este în măsură să ofere finanţare de urgenţă pentru traderii de energie. Vineri, Christine Lagarde a spus că BCE poate ajuta băncile să acţioneze drept case de compensare pentru firmele din energie, dar a tras un semnal de alarmă faţă de ideea "relaxării normelor prudenţiale pentru casele de compensare".

De asemenea, Christine Lagarde a spus că guvernele naţionale ar trebui să introducă măsuri ţintite pentru a proteja companiile energetice vitale şi a menţine stabilitatea financiară.

"Ideal, la nivelul UE, statele membre ar trebui să adopte o abordare colectivă. Cred că aceasta este direcţia în care lucrează Comisia, care este una binevenită", a spus Lagarde.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. lasati tampenile ca nu razboiul a dus la scumpiri!!!

    pretul cadea pe negativ in trecut ... din negativ nu avea decat o singura directie sa se duca si speculatorii in preuna cu guvernele au speculat la greu pe seama populatiei; da pe seama agoniselii populatiei de bani la saltele si in conturi. Guvernele nu sunt proaste si nici bancile centrale!! stiu destul de bine cum sa manipuleze cererea si surplusul de lichiditate din piete; cat si unde cum sa il directioneze. 

    eu urlam de 2 ani ca o sa urmeze explozie la energie si toti taceau malc in postari in timp ce speculatori ca mine au fructificat la greu oportunitatile. 

    va mai zic una: atentie la uraniu si la minerit aur!!! 

    S c cret 

    1. Foarte corect,

      provocarea razboiului a fost pretextul sa se gaseasca

      VINOVATUL DE SERVICIU 

      Vinovatul dragilor, e Russia si Opecul, sandramalele astea democratice... Rusia si-a dorit cresterea preturilor la gaze/petrol ca sa aiba bani de razboi, stia ca vin sanctiuniile!

      E la mintea cocosului... 

      Cresterea preturilor la energie e din 2021 toamna,

      razboiul a inceput pe 24.02.2022.

      Ar trebui mai putina propaganda si mai multa LECTURA. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb