CHRISTOPHER DEMBIK, HEAD OF MACRO ANALYSIS, "SAXO BANK": "Partidul Socialist Francez, pe urmele PASOK din Grecia"

Vlad Giurgiu
Internaţional / 30 ianuarie 2017

"Partidul Socialist Francez, pe urmele PASOK din Grecia"

Analistul Christopher Dembik al "SaxoBank" afirmă că Partidul Socialist Francez se află pe urmele formaţiunii PASOK din Grecia. Acesta afirmă că alegerile prezidenţiale din Franţa, de anul acesta, vor avea un "rezultat deschis", potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Câştigătorul alegerilor interne din Partidul Socialist Francez este Benoit Hamon, potrivit lui Dembik, acesta are principii solide de protejare a mediului, de susţinere a celor cu venituri minime şi a săptămânii de lucru cu 32 de ore.

Analistul a declarat: "Din punctul meu de vedere, Partidul Socialist Francez calcă pe urmele formaţiunii PASOK, din Grecia, marcată de marginalizare politică şi criză ideologică în faţa unui partid puternic de extremă stânga. În aceste condiţii, e foarte probabil ca susţinătorii învinsului, Manuel Valls, fost premier, să-l urmeze pe Emmanuel Macron, în următoarele săptămâni. Acest lucru, la rândul său, nu va fi prea benefic lui Macron, pentru că are asociată o imagine de candidat de stânga - deşi el proclamă că nu e nici de stânga, nici de dreapta - imagine potrivit căreia ar fi «moştenitorul» politic al lui Hollande".

Pentru scena politică franceză, Christopher Dembik a alcătuit următorul sumar:

"- Alegeri cu rezultat «deschis» - nimeni nu e în măsură să prezică cine va candida împotriva doamnei Le Pen în al doilea tur al prezidenţialelor

- Toţi candidaţii sunt «antisistem», deşi sunt parte a lui de mulţi ani (sau decenii, în unele cazuri!)

- În ceea ce priveşte politica economică, sunt trei partide de extremă stânga (Melenchon şi Frontul de Stânga = între 12% şi 15% în sondaje; Hamon şi Partidul Socialist = probabil pe poziţia a cincea după primul tur; Le Pen şi Frontul Naţional = lideri incontestabili). Acestea au politici atractive pentru majoritatea populaţiei (cei cu venituri mici şi clasa mijlocie) şi s-au pronunţat împotriva comerţului liber, pe motiv că produce inegalitate, ceea ce nu e corect. În Franţa, veniturile celor bogaţi au scăzut - din totalul veniturilor - de la 28% în 1920 la 8% în zilele noastre.

- Două partide liberale care susţin procesul de globalizare (François Fillon şi republicanii = măsuri de tip Thatcher; Emmanuel Macron şi En Marche = programul economic va fi lansat în martie, dar se pare că nu va fi atât de ambiţios cum se crede. De exemplu, nu «va ataca» problema duratei săptămânii de lucru, deşi Macron s-a pronunţat în favoarea reducerii ei de la 35 de ore cât e în prezent, pe vremea când era ministru). Ambele partide sunt faţa aceleiaşi provocări: să obţină votul fermierilor, uitaţi prin provinciile Franţei. Fillon atrage mai degrabă orăşenii vârstnici, adică "burghezia" de altădată. Macron vorbeşte pe limba generaţiei Erasmus: tineri din mediul urban care au beneficiat de globalizare. Dacă vor să învingă, trebuie să-şi extindă baza electorală, pentru că ştim că, în Franţa, viitorul preşedinte trebuie să câştige inimile fermierilor. Aici, avantaj evident pentru Le Pen".

Analistul "SaxoBank" este de părere că tot mai mulţi investitori străini iau în calcul posibilitatea ca Le Pen să fie aleasă preşedinte (spreadul pe obligaţiuni franceze a crescut cu 32 de puncte din august 2016).

Dembik a spus: "Poate mă consideraţi naiv, dar nu cred că este un scenariu plauzibil pentru alegerile prezidenţiale din Franţa în 2017: Le Pen nu are suficient sprijin pentru a trece pragul de 50% din voturi".

Acesta afirmă că Frontul Republican ("adică toţi restul, mai puţin Le Pen") e mai slab decât în 2002, dar este sigur că sunt suficient votanţi de stânga care vor vota cu dreapta doar ca să evite o preşedinţie Le Pen.

Analistul prognozează că un tur secund cu Jean-Luc Melenchon (extremă stânga) şi Marine Le Pen la prezidenţialele franceze din 2017.

Grupul "SaxoBank" este un specialist în investiţii şi tranzacţionare multi-asset ce oferă un set de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. De aproape 25 de ani, misiunea "Saxo" a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare şi instituţiilor la investiţii prin tehnologie şi expertiză.

Bancă licenţiată şi reglementată complet, "Saxo" permite clienţilor privaţi şi instituţionali să tranzacţioneze asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienţilor instituţionali (cum ar fi bănci sau brokeri) execuţii multi-asset, servicii de prime brokerage şi acces la tehnologia de tranzacţionare.

Platformele tehnologice de tranzacţionare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokio.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb