După mica rebeliune a lui Nicolae Ceauşescu, din 21 august 1968, când acesta a condamnat public invazia trupelor Pactului de la Varşovia în Cehoslovacia, Departamentul de Informaţii Externe al Securităţii - DIE (UM 0920) a iniţiat un intens program de spionaj economic în Occident. Misiunile de furt tehnologic erau puse în practică de brigada specială UM 0920/SD, condusă de generalul Teodor Sârb, aflat în subordonarea nemijlocită a directorului adjunct de atunci al DIE, generalul Ion Mihai Pacepa. Brigada specială SD din cadrul spionajului extern trebuia să-şi îndeplinească misiunile în conformitate cu sarcinile trasate de activul superior de partid prin intermediul Consiliului Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie (CNST). Conform unui document recent declasificat de CIA, intitulat "România strânge roadele furtului de înaltă tehnologie", apărut în data de 16 martie 1985, jurnaliştii publicaţiei americane "Human Events" notau:
"În 1978 Guvernul României, la bilanţul unei decade de activităţi ilegale, au relevat rezultate impresionante. Peste 35 de procente din dezvoltarea industrială a ţării se datora, cel puţin parţial, activităţii de spionaj. În toate regiunile ţării au fost ridicate platforme chimice de producţie a polistirenului, poliuretanilor, piele sintetică, melamină, explozive, cauciucuri şi materiale fotosensibile.
Platforme medicale şi farmaceutice au fost urmate de un număr impresionant de instalaţii metalurgice de oţeluri înalt aliate, carburi metalice şi aliaje neferoase, mori cu bile de oţel şi chiar o nouă industrie a aluminiului.
Industria nucleară raporta că a primit documentaţie necesară să producă instalaţiile de producere a apei grele şi 30 % din componentele necesare reactoarelor nucleare.
Guvernul estima pentru decada studiată că România economisise între 600 şi 800 milioane de dolari prin înlocuirea legală (dar scumpă) a importurilor cu produsele obţinute ilegal (dar ieftin) prin spionaj".
Deşi se feresc să enumere chiar şi acum, după patru decenii, firmele infiltrate şi "brichisite", veteranii DIE spun că multe din "realizările Epocii de Aur" au fost rezultatul activităţii Brigăzii speciale SD. Între 1968 şi 1978 au apărut noi ramuri economice ca prin farmec şi s-au dezvoltat întreprinderi şi platforme industriale: IMGB, 23 August, CUG Cluj, CUG Iaşi, CUG Craiova, IM Timişoara, UNIO Satu Mare, Electroputere Craiova, Platforma Pipera (calculatoare, electronică militară, electronică industrială, aparataj, conectori, fibră optică etc). În industria calculatoarelor, realizările erau limitate. Ambiţia de a face din tehnologiile furate produse performante "sută la sută româneşti" dădea multe rateuri. De exemplu, proiectul original pe baza căruia erau construite minicalculatoarele CORAL, furat de DIE, permitea folosirea simultană a până la 128 de terminale. Reproiectat convertit pe piese ruseşti, în faza de testare în platforma ICE Felix Fabrica de Calculatoare Electronice Bucureşti, CORAL-ul românesc nu a suportat niciodată mai mult de 20 de terminale. În exploatare, sistemul s-a comportat impecabil, fiind folosit în unele întreprinderi de stat până în anul 2000 sau chiar mai târziu. Beneficiari direcţi ai spionajului tehnic şi economic românesc din acea perioadă au fost Uzinele Dr. Petru Groza, Osii şi Boghiuri Balş, Progresul Brăila, Şantierele Navale - Constanţa, Mangalia, Galaţi, Olteniţa, Drobeta Turnu-Severin, Combinatele Metalurgice Galaţi, Călăraşi, UM Reşiţa, ICM Caransebeş, IPRS Băneasa, Automatica, IEMI, Electrotel Alexandria, Fabrica de diamante artificiale, IMEB, Electromotor Timişoara, Aluminiu Slatina, Nitramonia Făgăraş, Azomureş Târgu Mureş, combinatele chimice Craiova, Govora, Turnu-Măgurele, Fabrica de Apă Grea Drobeta Turnu-Severin, Petromidia şi mai toate rafinăriile, combinatele agricole şi de creştere a animalelor, ş.a.
Comerţul cu oameni
În categoria afacerilor profitabile aducătoare de valută intra şi comerţul cu cetăţeni români de diferite naţionalităţi. Declasificarea documentelor Departamentului de Informaţii Externe a scos la iveală că operaţiunile de vânzare a cetăţenilor români în Occident au fost demarate înaintea celebrei acţiuni "Peregrinii" (1970-1973). Astfel, în perioada 1959-1960, prin intermediul DIE, cetăţenii români erau daţi la schimb, într-un fel de operaţiuni de barter, cu animale sau păsări. Generalul DIE, Gheorghe Marcu, fost şef al UM 0920/V2 - Spionaj Politico-Economic pe America şi restul lumii, fost director adjunct al Institutului de Economie Mondială, afirma în 14 august 1978: "Colonelul Enescu i-a spus toată reţeaua din Liban pe care Pacepa şi-a notat-o într-o agendă. Apoi l-a întrebat cine este «Păduchele» despre care auzise că este o sursă valoroasă prin care am adus în ţară şi un tanc."
Declaraţia secretă a generalului Marcu a fost publicată în volumul "Ion Mihai Pacepa în Dosarele Securităţii 1978-1980", publicat în 2009 la editura Enciclopedică. În alt raport secret, Marcu enumeră mai multe acţiuni prin care spionajul extern a dotat fermele Ministerului de Interne cu porci de rasă, vite, nuclee de păsări pentru ouă şi carne, curci, nurci, abatoare moderne sau instalaţii pentru crescut păsări. Acestea "dotări" au fost date la schimb cu paşapoarte pentru o serie de persoane care au părărsit ţara.
Numele generalului Marcu apare şi în documentele declasificate de CIA în 2012: "Una dintre cele mai profitabile afaceri ale CIE (fost DIE) a fost vânzarea oamenilor ca produse de export. Această practică odioasă a demarat la începutul anilor '60, când doi oameni au încheiat o înţelegere secretă pentru vânzarea evreilor români. Unul a fost ofiţerul de spionaj Gheorghe Marcu, celălalt, un ofiţer de spionaj israelian H. Jacober, cetăţean britanic, înlocuit de un israelian care s-a prezentat drept director adjunct al spionajului israelian şi care s-a prezentat Yitzhak Yeshahanu. Israelienii au plătit mii de dolari pentru fiecare evreu care primea viză, de-a lungul anilor plătindu-se sute de milioane de dolari României. Din motive de secretizare, majoritatea plăţilor se făceau în cash, dar când era vorba despre sume mari, banii erau transferaţi prin bănci vest-germane sau elveţiene". Cetăţeni români de origine germană au fost vânduţi în mod similar prin aranjamente personale dintre acelaşi Marcu şi un reprezentant personal al lui Hans-Dietrich Gensher, ulterior la înţelegere cu ministerul de Interne vest-german.
Pretenţiile "Îndrumătorului Principal"
Frenezia furtului tehnologic care cuprinsese conducerea de partid şi de stat este descrisă plastic de Pacepa în volumul său "Moştenirea Kremlinului", unde povesteşte cum, începând cu 1972, DIE a trecut sub controlul său mai multe instituţii importante ale statului printre care şi Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Comerţului Exterior şi Consiliul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie, toţi ofiţerii acoperiţi şi colaboratorii înlocuind treptat activităţile tradiţionale de comerţ şi diplomaţie cu operaţiuni de dezinformare şi furt.
"Tot în 1978, când m-am rupt de Ceauşescu, majoritatea personalului român care lucra în Occident primea ordine direct de la DIE", povesteşte Pacepa.
Cazul defectorului Constantin Răuţă este foarte bine descris în documentele securităţii externe. Inginer electronist şi proiectant la IPROCHIM, Răuţă este racolat şi apoi încadrat în Securitate la data de 1 iunie 1971, cu gradul de lct. major, la UM 0920/M-500. Un an mai târziu, după un instructaj intens, ardeleanul este trimis la "specializare" cu misiune precisă, sub acoperirea unei burse ONUDI, în Italia. După ce a cerut reabilitarea şi a obţinut din nou cetăţenia română, fostul spion DIE a povestit că Securitatea a dorit să-l infiltreze la o firmă din Napoli care avea legătură cu Flota a IV-a americană. Răuţă a defectat în 1973, în SUA.
Într-un amplu interviu, fostul ofiţer "D", căpitanul (r) SIE Emilian Traian Andreescu afirma :
"Sorin Niculescu ofiţer «SD», implicat în scandalul furtului de tehnologie a sticlei Float, pentru tuburi catodice, a fost omorât imediat după 1990 în scara blocului. Fiul său Cătălin Niculescu este preot, şeful Oficiului de Pelerinaje. Emil Teodorescu, colegul lui Niculescu, a fost arestat şi el în acelaşi scandal. Arestat în 1973, în scandalul «Float» a fost şi Mangu."
Planul trasat de CNST era structurat pe tematici precise, evaluate în lei-valută, expresia valorică a eforturilor pe care statul român le-ar fi făcut cumpărând licenţe, documente, tehnologii. De cele mai multe ori, spun veteranii spionajului economic, sarcinile de partid erau irealizabile. Se spune că, la construcţia Combinatului de la Călăraşi, pretenţiile "Îndrumătorului Principal", cum era conspirat în documentele DIE Nicolae Ceauşescu, erau foarte exagerate.
Planificarea
"70% din personalul reprezentanţelor economice externe funcţiona sub acoperire, iar 38 din 41 şefi ai întreprinderilor de comerţ exterior erau ofiţeri de spionaj sau agenţi", scriau jurnaliştii "Human Events" sub îndrumarea lui Pacepa. Activitatea UM0920/SD era planificată la nivel de CNST şi/sau CSEN (Comitetul de Stat pentru Energie Nucleară) prin stabilirea tematicilor (necesarul stabilit pentru rezolvarea problemelor tehnice şi ştiinţifice din planul naţional de cercetare/proiectare). Fiecare tematică era extrem de clară şi precisă, având obligatoriu şi o evaluare în lei valută (conform planului tehnic de cercetare). Erau numai lucruri cu aplicabilitate practică şi cu eficienţă foarte mare. Tematicile aveau regim de secret de serviciu pentru Direcţia de Informaţii Externe. Conţineau elemente tehnice cheie cu care se puteau finaliza cercetările/proiectarea şi problemele de fabricaţie ale întreprinderilor producătoare, prin institutele de cercetare/proiectare specifice domeniului respectiv. Fiecare punct din tematică era evaluat în lei-valută.
Concret, activitatea unui ofiţer operativ SD şi a agenturii sale, pe o perioadă de 18 luni în slujba spionajului economic, se referă la tematici ca:
- industria electrotehnică - întrerupători cu SF6 (hexaflorură de sulf). Separatori de mare putere, sisteme de protecţie şi stingere a transformatoarelor de mare putere, celule de înaltă şi medie tensiune, locomotiva Diesel electrică de 5000 CP, sisteme de protecţie pentru motoare de medie şi mare putere IP 65 şi antiex;
- industria energetică - sisteme de anvelopare, protecţie şi siguranţă a reactoarelor tip CANDU (norme, proceduri, sisteme etc.), proiectare, montaj/exploatare/protecţie/întreţinere a liniilor de transport energie 110; 400; 700 KV şi a staţiilor aferente, izolatori pentru IT (înaltă tensiune);
- industria construcţiilor de maşini - pompe cu şurub pentru transport material foarte fin (pompe Fuller utilizate în industria de morărit şi fabrici de ciment); tehnologia fabricării electrozilor de depunere şi emisie din electrofiltre; norme de proiectare şi execuţie a răcitorului grătar tip Claudiu Peters;
- fizică aplicată - laserii cu CO2, indicatoare de nivel pentru medii periculoase sau greu accesibile (utilizează surse radioactive); numărătoare ultrarapide.
• Ciupercile DIE/CIE
Într-o scrisoare adresată unui jurnalist al trustului Intact (care-i publica în mod regulat interviurile), Ion Mihai Pacepa descrie modalitatea în care era organizată brigada care s-a ocupat mai bine de 10 ani de spionajul tehnico-ştiinţific. "Eu am ales denumirea brigăzii «SD» la întâmplare, ca să derutez curioşii", adaugă Pacepa în scrisoare. La fel s-a petrecut şi cu celelalte brigăzi. "Brigada de Exploatare a Informaţiilor" se numea "ZI", "Brigada Financiară" "VH", cea pentru "Interceptarea Telefoanelor" "VS", etc. La Brigada SD, lucrau aproape în exclusivitate tineri ingineri, experţi şcoliţi în spionaj extern economic împotriva Occidentului. După fuga generalului Pacepa, majoritatea spionilor au fost prigoniţi şi marginalizaţi. Cei mai capabili au lucrat in comerţul exterior, dar li s-a retras dreptul la paşaport. Una dintre ciupercile SD era localizată în Strada Mătăsari, sub acoperirea Sfatului Popular al Sectorului 3, unde, imediat după Revoluţie, a fost găsită o cantitate mare de armament. Concomitent cu Brigada SD, în sediul conspirat de pe starda Mătăsari, a funcţionat UM 0920/V2, Direcţia de Spionaj Politico-Economic pentru America şi alte Regiuni.
"Art. 1. - Consiliul Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie este organ de partid şi de stat, care are sarcina de a asigura înfăptuirea unitară a politicii partidului şi statului în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, în vederea promovării progresului tehnic şi ştiinţific în toate sectoarele vieţii economice şi sociale în concordanţă cu cerinţele revoluţiei tehnico-ştiinţifice contemporane, cu obiectivele Programului Partidului Comunist Român de făurire a societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism."
Decretul nr. 60/1980 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 01:43)
adevarat numai partial.
acuma pe internet sunt la liber planuri pt. orice: drumuri, fabrici.
de ce nu se fac?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 08:49)
Securiștii știu doar să fure, nu să facă.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai D în data de 27.06.2017, 10:00)
Intotdeauna m-am intrebat cum pisicii mei a ajuns tara din eminamente agrara in jumatate industriala, in ''doar '' 40 de ani. Cu toate astea, intr-o lume ideala, as blama acest spionaj industrial. Insa in lumea reala toate tarile fac asta asa ca aleg sa nu-mi fie rusine cu ce s-a intamplat pentru ca acest spionaj a imbunatatit calitatea vietii oamenilor de rand. Ramane oricum de rahat bla-bla-ul comunist despre desteptaciunea romaneasca, lucru care le-a fost inculcat oamenilor atatia zeci de ani incat a nascut intelectualismul care i-a facut pe oameni sa se imparta intre cei cu facultate si cei fara facultate. Chiar si azi in 2017 exista oameni care cred ca facultatea este cea care va face viata copiilor lor mai buna si nicidecum aptitudinile copilului grefate pe orientarea bazata pe VOCATIE . In 80 cand eram elev o auzeam pe mama cand vorbea cu alte mame: ''la ce facultate IL DAI pe fii-tu ?''. Deci copiii erau ''dati'' la facultate si nu intrebati ce le place, la ce cred ei ca sunt buni, etc.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai D în data de 27.06.2017, 10:17)
Am stat de vorba cu un nene care in 1971 era soferul directorului de la Steagu Rosu din Brasov. Atunci in 1971 il conducea pe tovarasul director intr-un....Buick ! Da, Buick. Era importat, fusese desfacut intr-o hala pana la ultimul surub, studiat / desenat/ fotografiat, 2 ani de zile si apoi reasamblat. Tovarasul director parea pus pe fapte mari, caci atunci cand a preluat mandatul Steagul Rosu scotea pe poarta....1 camion pe luna ! A stat 2 zile la poarta fabricii si oprea toate Daciile particulare care intrasera in fabrica de dimineata si ''plecau'' dupa amiaza cu ce avea omul nevoie pe acasa: diverse piese/fiare etc. Se fura ca-n codru ! A taiat 2 Dacii cu autogenul chiar la poarta in incinta fabricii, dupa care incepand cu a 3-a zi nu mai scotea nimeni nimic pe poarta. Doi ani mai tarziu fabrica scotea 30 camioane pe luna. Un progres, nu ? Mentalul romanului era de furat orice, de la suruburi si saibe pana la tevi si bare. In Bucuresti la Piata Progresu toate blocurile aveau balcoanele inchise cu cornier si chedere de autobuz, caci in spatele blocurile era fabrica ''Autobuzul''. Asa ca furtul - de proprietate intelectuala in cazul acestui articol-, dar generalizat as spune eu, a fost tot timpul o optiune viabila pentru romani. Au fost si oameni valorosi si ar fi pacat sa generalizam, dar conducerea comunista nu-i dorea asa ca-i punea in slujbe mediocre, ca sa se ''invete minte'' intelectualii astia !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 10:47)
Un amalgam de povesti tangente cu realitatea din partea unui ziarist bolnav de spionita. Este regretabil ca acest gen de umplutura incearca sa modifice istoria. In realitate industria romaneasca s-a construit pe baza
achizitionarii unor tehnologii si licente de la firme international. Ulterior pe baza experientei acumulate s-a incercat adaptarea
si dezvoltatrea acestor tehnologii cu rezultate modeste. Copierea unor utilaje si echipamente pe baza unor modele de referinta importate era o practica curenta in epoca dar de obicei erau inferioare originalelor. Spionajul stintific si tehnic au fost si sunt o practica curenta in lume. Hiperbolizarea acestei activitati inainte de 1990 nu corespunde realitatii.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 17:49)
De ce incerci sa distorsionezi ADEVARUL, ticalosule pesedeu mic ? Cat vreme credeti voi ,clica voastra de perfizi securisti si fosti activisti pcr, CE NU ATI DAT SOCOTEALA dupa 1989 pentru NENORICIRILE si DISTRUGERILE destinelor oamenilor corecti si onesti, ca va veti mai BATE JOC de adevarul istoric ? Nu , felicitari domnului Ohanesian pentru luciditate si devoalarea masinatiunilor si manevrelor hahalelerelor de dinainte de 1989 ! Tipologia furtului intelectual din "occidentul decadent" are consecinte si astazi, cand -in loc sa apelam la adevaratii experti (ce oricum nu au motive sa se increada in onestitatea romanilor)- umblam cu balcanisme si furtisaguri tipice romanicii fanariote ! Scandalul microsoft pus la cale de toata cloaca politicii dambavitene, cu contributia directa a INFRACTORULUI adrian nastase a fost elocvent in acest sens... De asta CUIBUL DE VIESPI al fostei securitati a fost putin "deranjat" de Traian Basescu, dar trebuia calcat literalmente in picioare !!!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 18:59)
Traian Basescu? Cel cooptat de Virgil Magureanu? Fuziunea Alianței Naționale a lui Măgureanu cu PD-ul lui Băsescu? Măgureanu, omul lui Iliescu? :D
Ce cuib de viespi a deranjat Traian Basescu? Sistemul mafiot cu fostul cuscru Bebe Ionescu?
Literalmente trebuia, dar Basescu e parte din mafia securista, iar regimul securist s-a instaurat in Decembrie 2004, când pungașul Băsescu a beneficiat de fraudarea alegerilor de către sistemul mafiot securist. :)
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 19:30)
Mananci bors anonimule, recte rahat cu apa rece... Singurul OM DE STAT de dupa lovilutia iliesciana, Traian Basescu, A MICTIONAT literalmente pe guvernul imbecilului ciorbea, SINGURUL din guvernul CDR care a facut Treaba adevarata ! Singurul defect al Domnului Basescu a fost ca n-a dizolvat in acid sulfuric parlamentul pesedist la timp si nu a tras suturi prin partile dorsale celui mai dus cu pluta guvern de dupa '89, numitul guv. motocicleanu - Guzganian, ce a aruncat in aer deficitul prin anul 2008 ! Iar Basescu a castigat TOATE Alegerile in mod CORECT , dar -precum am mentionat - nu a practicat nobila arta martiala numita KUMITE, recte nu i-a pocnit in falci pe dobitoci, asa cum meritau ! In rest, aici tehnica SECURISTICA A JIGODIEI DAN VOICULESCU nu tine aici ; JUSTITIA si-a spus cuvantul : ADRIAN NASTASE A SUBMINAT economia nationala cu mult mai mult decat ceausescu si DNA-ul si-a spus cuvantul ! Din pacate, anii de puscarie ai pesedimii si ai taricenilor vor fi intotdeauna infimi pe langa devastarile produse !!!
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 19:55)
Idolul tău, Traian Băsescu, a aranjat România prin intermediul mafiei financiare, programele PSAL asigurând eliminarea economiei românești, cu un mic comision pentru colegii din Securitate, credite nerambursabile, contracte cu statul, în general, nimicuri de dreapta. :)
DNA e un simplu braț al mafiei securiste.
Nu te mai ambala cu bețivul tău favorit. A fost și a rămas un securist. :D
4.5. raspuns la 4.2. (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 19:55)
Sunteti prea inversunat impotriva lui Traian Basescu ; sigur, in cei 10 ani de mandat s-au facut si greseli insa, nu se pot nega si ceea ce s-a facut bine in perioada respectiva.!
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2017, 20:12)
ANRP s-a făcut.
Bani de la buget transferați direct în conturile securiștilor.