Teritoriul ţării noastre nu a fost folosit pentru tranzitul prizonierilor CIA sau pentru încarcerarea acestora pentru un timp anume. Aceasta este concluzia unei anchete desfăşurate, în a doua jumătate a lunii noiembrie, de o echipă de experţi ai Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO).
Florentin Scaleţchi, preşedintele OADO, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în cadrul anchetei au fost implicaţi experţi în probleme militare, de justiţie, marină, de informare-dezinformare, poliţie, poliţie de frontieră, instituţii penitenciare şi infrastructură.
Comisia de cercetare a constatat că în aceste locaţii nu există nici o persoană străină reţinută şi nici indicii (documente cu înregistrări oficiale sau declaraţii ale unor martori) care să ateste că ar fi existat vreo asemenea persoană.
Potrivit declaraţiilor comandanţilor Bazei Aeriene şi Batalionului de infanterie Topraisar, aeronavele civile închiriate de armata SUA, pentru transportul de trupe în perioada războiului din Irak, care aveau drept de staţionare 24 de ore, de regulă au staţionat numai 3 ore şi nu au debarcat nici un militar american sau prizonier străin care să rămînă pe teritoriul ţării noastre.
În acelaşi timp, militarii americani aflaţi în tranzit, ca şi cei de diferite naţionalităţi care au părăsit temporar Baza Aeriană Militară pe care au sosit cu aeronavele, au fost luaţi în evidenţă de Poliţia de Frontieră. Din documentele acestei instituţii reiese că nici un cetăţean străin supus controlului trecerii frontierei nu a rămas pe teritoriul ţării noastre.
Preşedintele OADO a declarat că nu se confirmă nici una din supoziţiile formulate de "Human Right Watch", "Amnesty International" şi unii oficiali americani sau europeni, cu privire la escale făcute de aeronave CIA cu deţinuţi, pe aeroporturile Mihail Kogălniceanu şi Feteşti sau existenţa pe teritoriul ţării noastre, cu sau fără ştirea guvernului, a unor centre sau locuri de detenţie şi investigare cu mijloace de tortură a unor deţinuţi CIA.
Pe de altă parte, Florentin Scaleţchi a precizat că "este posibil ca în avioanele care au aterizat şi decolat pe aeroportul Bazei Mihail Kogălniceanu să fi existat la bord astfel de persoane, dar nu există nici o confirmare legală, întrucît normele dreptului internaţional sunt obligatorii şi nu permit controlul autorităţilor române la bordul aeronavelor aflate în tranzit".
Conform preşedintelui OADO, aeronava este supusă jurisdicţiei de extrateritorialitate, iar nici o persoană aflată la bordul acesteia nu este supusă controlului de frontieră decît în situaţii în care părăseşte aeronava, ceea ce în speţă nu a fost cazul.
Florentin Scaleţchi a mai adăugat că "alegaţiile care incriminează România pe nedrept şi nefundamentat în problema deţinuţilor CIA, indiferent de cine sînt făcute, sînt de-a dreptul iresponsabile". Domnia sa consideră că, prin aceste acuzaţii, se aduc prejudicii grave imaginii ţării noastre aflată în plin efort de integrare europeană şi euro-atlantică. De asemenea, preşedintele OADO este de părere că "aceste zvonuri pot determina o reacţie a cercurilor teroriste, creîndu-se pericol iminent pentru securitatea naţională.
În altă ordine de idei, Florentin Scaleţchi a anunţat că ancheta va fi extinsă şi în alte locaţii asupra cărora planează aceleaşi supoziţii, respectiv la Aeroportul Henri Coandă şi Bazele aeriene Timişoara şi Arad. Domnia sa a mai spus că raportul complet al investigaţiilor va fi remis tuturor celor care au lansat aceste zvonuri şi, de asemenea, Comisiei Europene, Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Consiliului Europei, precum şi Departamentului de Stat al SUA.
Secretarul de stat al SUA, Condoleeza Rice, a declarat că "Statele Unite respectă suveranitatea tuturor ţărilor şi nu a transportat deţinuţi în nici un alt stat pentru a fi interogaţi folosindu-se tortura, deoarece ne supunem legilor stabilite de Convenţia Împotriva Torturii". De asemenea, secretarul de stat american a mai precizat că "SUA nu folosesc spaţiul aerian şi aeroporturile altor ţări pentru transportul deţinuţilor catalogaţi drept periculoşi". În acelaşi timp, domnia sa a mai adăugat că legile internaţionale permit unui stat să deţină prizonieri de război pe durata ostilităţilor cu alt stat, însă "SUA nu caută să reţină pe nimeni mai mult decît este necesar. Evaluăm fiecare prizonier pentru a putea preîntîmpina eventuale acte de terorism viitoare".