DN AGRAR Group, cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală, încheie primele 9 luni ale anului 2024 cu o creştere a cifrei de afaceri de 9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 127 milioane lei, potrivit unui comunat remis redactiei. Creşterea a fost determinată de efectivul de animale mai mare, care a dus la o creştere de 14% a cantităţii de lapte livrate faţă de 2023, şi de eficienţa operaţională.
Jan Gijsbertus de Boer, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, CEO, DN AGRAR Group, a declarat: "Abordarea noastră în gestionarea performanţei se concentrează pe investiţii strategice, eficienţă operaţională şi adaptabilitate la condiţiile pieţei. Prin urmare, în primele 9 luni ale anului, cifra noastră de afaceri şi EBITDA au crescut cu 9%, respectiv cu 8%, comparativ cu perioada similară din 2023. În centrul operaţiunilor DN AGRAR este angajamentul faţă de practicile agricole durabile, după cum reiese din progresele înregistrate în adoptarea tehnologiilor şi în realizarea investiţiilor strategice cheie, inclusiv instalarea de roboţi, ferma Straja, fabrica de compost şi proiectul de producţie a biometanului. Cu o bază solidă, avem încredere în capacitatea noastră de a valorifica noi oportunităţi, de a realiza achiziţii şi de a oferi valoare maximă partenerilor noştri."
În primele 9 luni ale anului 2024, veniturile din exploatare au ajuns la 193 milioane de lei, marcând o creştere de 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Veniturile din producţia vândută s-au ridicat la 126 milioane de lei, înregistrând un avans de 9% comparativ cu anul anterior. Cheltuielile de exploatare au fost de 162 milioane de lei, cu o creştere de 10%, influenţate de reevaluarea mijloacelor fixe în fermele DN AGRAR şi de majorarea cheltuielilor cu personalul din cauza extinderii activităţii.
Profitul net a fost de 21 milioane de lei, în scădere cu 6%, datorită evoluţiei preţului mediu al laptelui şi reevaluării activelor fixe. Activele totale au atins 344 milioane de lei, în creştere cu 12% faţă de sfârşitul anului 2023. Activele fixe au fost de 236 milioane de lei, un avans de 11%, ca urmare a înregistrării ca mijloace fixe a tineretului de vaci de lapte şi a achiziţionării de echipamente agricole. În ceea ce priveşte activele curente, acestea au crescut cu 12%, datorită unui avans de 22% în stocuri.
Datoriile pe termen lung s-au ridicat la 188 milioane de lei, în creştere cu 9% faţă de sfârşitul anului 2023.
La sfârşitul lunii septembrie 2024, efectivele de animale deţinute de DN AGRAR, constând din vaci de lapte şi bovine tinere, erau de aproximativ 15.000 de capete.