CIFRA DE AFACERI DIN SERVICII A CRESCUT Dochia: Creşterea vânzărilor din servicii ar putea fi inflaţionistă

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 11 iulie 2012

Dochia: Creşterea vânzărilor din servicii ar putea fi inflaţionistă

Cifra de afaceri din servicii a crescut, atât în mai faţă de aprilie (acest an), cât şi în mai 2012 faţă de mai 2011, dar şi în primele cinci luni ale anului în curs faţă de perioada similară a anului precedent.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a spus că acesta ar putea fi, în primul rând, rezultatul evoluţiei cursului de schimb, întrucât aproape toţi prestatorii îşi cotează serviciile în euro sau se raportează la valoarea euro. În acelaşi timp, domnia sa afirmă că ajustarea în sus a vânzărilor din servicii ar putea reprezenta şi o creştere inflaţionistă.

În primele cinci luni ale anului în curs, cifra de afaceri din servicii, serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 4,8%, datorită, în principal, creşterilor înregistrate la depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi (+8,7%), transporturi terestre şi transporturi prin conducte (+8,3%), activităţi juridice şi de contabilitate, activităţi de consultanţă în management (+7,9%), transporturi aeriene (+5,9%) şi telecomunicaţii (+3,6%). Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), scăderi au fost înregis­trate în principal la activităţile de arhitectură şi inginerie, activităţile de testări şi analiză tehnică (-11,3%), transporturile pe apă (-3,7%) şi la activităţile de poştă şi de curier (-1,3%).

În aceeaşi perioadă, vânzările din servicii, serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, au crescut cu 5,4%, datorită, mai ales, creşterilor înregistrate la activităţi juridice şi de contabilitate, la activităţi de consultanţă în management (+13,9%), la depozitare şi activităţi auxiliare pentru trans­porturi (+8,7%), transporturi teres­tre şi transporturi prin conducte (+7,8%), la transporturile aeriene (+6,1%) şi telecomunicaţii (+2,6%). Scăderi au avut loc în principal la activităţile de arhitectură şi inginerie, activităţile de testări şi analiză tehnică (-8,0%), transporturile pe apă (-4,1%) şi la activităţile de poştă şi de curier (-1,8%).

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susţine că, în această perioadă de concedii, creşterea vânzărilor în domeniile de servicii este normală. Totodată, domnia sa subliniază că, din această ajustare, reiese şi că avem bani pentru servicii "mai mult decât ne văităm".

Cristian Pârvan consideră că, deşi din cifrele INS reiese o revitalizare a sectorului transporturilor, această creştere "nu este de durată": "În trimestrele doi şi trei sperăm ca trans­porturile să aibă un impact pozitiv. În principiu, vara, este mai multă activitate în acest domeniu, întrucât se transportă cerereale. Trebuie să urmărim, însă, şi industria, care generează exporturile".

Potrivit domnului Pârvan, există o oarecare relaxare a numărului de comenzi: "Nu ne putem preface că nu înseamnă nimic faptul că < Dacia > şi-a întrerupt producţia de două ori câte două zile".

Oamenii de afaceri solicită repunerea în funcţiune a Ordonanţei care reglementează şomajul tehnic, întrucât va creşte numărul de şomeri, mai ales în această perioadă, când vor intra în şomaj tineri care au terminat liceul.

În primele cinci luni ale anului în curs comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială, serie brută, a fost mai mare cu 0,4%, datorită creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+6,9%). Industria extractivă şi industria prelucrătoare au scăzut cu 2,5%, respectiv cu 0,4%.

Pe marile grupe industriale, au fost înregistrate creşteri în industria bunurilor de capital (+5,2%), în industria energetică (+3,6%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,5%), în timp ce scăderi au fost înregistrate în industria bunurilor intermediare (-5,6%) şi în industria bunurilor de uz curent (-0,6%).

În acelaşi interval, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,8%, fiind susţinută de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,0%) şi de industria prelucrătoare (+0,3%). Industria extractivă a scăzut cu 2,2%.

Pe marile grupe industriale au fost înregistrate creşteri în industria bunurilor de capital (+6,7%), în industria energetică (+3,8%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,1%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,1%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 5,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb