CIFRELE EUROSTAT PENTRU ULTIMUL TRIMESTRU DIN 2008: Economia europeană a scăzut cu 1,5%

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 martie 2009

Încrederea în economia Europei a scăzut, în februarie, până la cel mai redus nivel din ultimele două decenii.

Încrederea în economia Europei a scăzut, în februarie, până la cel mai redus nivel din ultimele două decenii.

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro şi cel al Uniunii Europene (UE27) au înregistrat o scădere de 1,5 procente în trimestrul al patrulea din 2008, comparativ cu trimestrul precedent, conform datelor preliminare publicate, ieri, de către Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În trimestrul al treilea din 2008, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,2 procente, iar cel al UE - cu 0,3 procente (comparativ cu trimestrul precedent).

În ritm anual, în ultimul trimestru din 2008, atât economia zonei euro, cât şi cea a UE au înregistrat o scădere de 1,3%.

Potrivit datelor publicate, în ultimele trei luni ale anului trecut, Bulgaria a înregistrat cel mai puternic ritm de creştere economică din UE (+3,6% în ritm anual), urmată fiind de Polonia (+3,1%), Cipru (+3%) şi România (+2,9%). La polul opus se află Letonia, cu o scădere de 10,5 procente, Estonia (-9,4%) şi Suedia (-4,4%).

Aceleaşi cifre oficiale arată că, în trimestrul al patrulea din 2008, exporturile au scăzut cu 7,3% în zona euro şi cu 6,8% în UE (după o creştere zero în ambele zone, în trimestrul al treilea). De asemenea, importurile au scăzut cu 5,5% atât în zona euro, cât şi în UE, după o creştere de 1,4%, respectiv 1% în trimestrul anterior. Investiţiile au scăzut cu 2,7% în zona euro şi cu 2,5% în UE, după o scădere de 0,6%, respectiv 1%.

În ce priveşte cheltuielile gospodăriilor, acestea s-au redus cu 0,9% în zona euro şi cu 0,8% în UE, după o creştere de 0,1% în ambele regiuni, în trimestru al treilea.

Pe întregul an 2008, PIB-ul regiunii euro a crescut cu 0,8%, res­pectiv cu 0,9% în UE. În anul anterior, creşterile au fost de 2,6% şi 2,9%.

Liderii europeni au promis, recent, să cheltuiască 200 de miliarde de euro (251 miliarde de dolari) pe măsuri de stimulare a economiilor. Însă, analiştii sunt de părere că cifrele publicate de Eurostat, pe care le consideră "dramatice", arată că autorităţile trebuie să ia de urgenţă măsuri, apelând la "instrumente adiţionale neconvenţionale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb