Euro s-a apreciat în intervalul 3-7 martie, încheind astfel a cincea săptămână consecutivă cu avans, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că aşteaptă o creştere treptată a inflaţiei în zona euro. În condiţiile date, investitorii nu mai pariază că BCE va reduce dobânda de referinţă.
Euro a urcat cu 0,1% vineri, ajungând la 1,3875 dolari la sfârşitul zilei. Pe parcursul ultimei zile a săptămânii trecute, moneda împărţită de 18 state din zona euro a urcat până la 1,3915 dolari - cel mai crescut nivel din octombrie 2011. În săptămâna 3-7 martie, moneda unică a consemnat un avans de 0,5 procente. În ultimele 12 luni, euro s-a apreciat cu 6,7%, potrivit Bloomberg Correlation-Weighted Indexes. Amintim că, săptămâna trecută, Mario Draghi a anticipat că inflaţia din zona euro, care a fost de 0,8% în februarie, va fi de 1% anul acesta, urmată de un avans de 1,3% în 2015, respectiv de o medie de 1,5% în 2016. Conform afirmaţiilor oficialului BCE, creşterea preţurilor de consum din regiune va accelera la 1,7% în ultimul trimestru din 2016. Mario Draghi a menţionat că riscul de deflaţie în zona euro se reduce, iar evoluţia preţurilor este "în teritoriu pozitiv". Ţinând cont de aceste perspective, BCE a decis, la data de 6 martie, să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,25%, la care aceasta se află începând din luna noiembrie 2013.
"O mare parte a pieţei aştepta o formă de acţiune din partea BCE sau unele indicii de relaxare monetară în viitorul apropiat", declară, potrivit Bloomberg, Omer Esiner, analist-şef la societatea de brokeraj "Commonwealth Foreign Exchange" Inc. din Washington. Acesta a menţionat că, după şedinţa de politică monetară a BCE, de săptămâna trecută, nu am asistat la nimic din aceste lucruri, iar drept urmare euro se tranzacţionează la cursuri în creştere.