Cinci săptămâni de avans pentru euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 martie 2014

Moneda unică, la cursul maxim al ultimilor doi ani, faţă de dolar

Euro s-a apreciat în intervalul 3-7 martie, încheind astfel a cincea săptămână consecutivă cu avans, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că aşteaptă o creştere treptată a inflaţiei în zona euro. În condiţiile date, investitorii nu mai pariază că BCE va reduce dobânda de referinţă.

Euro a urcat cu 0,1% vineri, ajungând la 1,3875 dolari la sfârşitul zilei. Pe parcursul ultimei zile a săptămânii trecute, moneda împărţită de 18 state din zona euro a urcat până la 1,3915 dolari - cel mai crescut nivel din octombrie 2011. În săptămâna 3-7 martie, moneda unică a consemnat un avans de 0,5 procente. În ultimele 12 luni, euro s-a apreciat cu 6,7%, potrivit Bloomberg Correlation-Weighted Indexes. Amintim că, săptămâna trecută, Mario Draghi a anticipat că inflaţia din zona euro, care a fost de 0,8% în februarie, va fi de 1% anul acesta, urmată de un avans de 1,3% în 2015, respectiv de o medie de 1,5% în 2016. Conform afirmaţiilor oficialului BCE, creşterea preţurilor de consum din regiune va accelera la 1,7% în ultimul trimestru din 2016. Mario Draghi a menţionat că riscul de deflaţie în zona euro se reduce, iar evoluţia preţurilor este "în teritoriu pozitiv". Ţinând cont de aceste perspective, BCE a decis, la data de 6 martie, să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,25%, la care aceasta se află începând din luna noiembrie 2013.

"O mare parte a pieţei aştepta o formă de acţiune din partea BCE sau unele indicii de relaxare monetară în viitorul apropiat", declară, potrivit Bloomberg, Omer Esiner, analist-şef la societatea de brokeraj "Commonwealth Foreign Exchange" Inc. din Washington. Acesta a menţionat că, după şedinţa de politică monetară a BCE, de săptămâna trecută, nu am asistat la nimic din aceste lucruri, iar drept urmare euro se tranzacţionează la cursuri în creştere.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb