CINCI ŢĂRI VIZITATE ÎN MAI PUŢIN DE 48 DE ORE - POATE DOAR PE MĂTURĂ Banii lui Dan Diaconescu garantaţi de o firmă off-shore

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2012

Banii lui Dan Diaconescu garantaţi de o firmă off-shore

UPDATE 17.30 > UPDATE 17.30 > Senatorul Mircea Andrei a explicat într-o intervenţie la România TV legăturile pe care le-a avut cu compania rusă DIP SOVGroup.

Mircea Andrei a declarat: "Sunt în grupul de prietenie cu Rusia, în această calitate m-am adresat oficial, prin poşta Senatului Dumei de stat. Nu este o scrisoare scrisă de la mama de acasă, a fost în cadrul unei acţiuni de lobby pe care am iniţiat-o. A fost o invitaţie nu către o firmă anume, ci către zeci de astfel de firme ruseşti să vină să investească în România. În cadrul discuţiilor cu Duma de stat sunt trei adrese făcute de mine. În prima am invitat membrii Dumei într-o vizită oficială în România. Nu înţeleg care este legătura mea cu Dan Diacoonescu. În 2004 am fost avocatul lui Realitatea TV, în 2010 am făcut o adresă oficială direct parlamentului rusesc şi acum în 2012 legaţi de Dan Diaconescu, care e legătura?".

------------------------

UPDATE 17.20 > Avocatul lui Dan Diaconescu confirmă informaţiile legate de scrisoarea de bonitate transmisă de firma olandeză şi spune că informaţia era confidenţială.

Daniel Fenechiu a spus că clientul său interpretează publicarea acestor informaţii ca o încercare a autorităţilor publice de a-l discredita şi a-l împiedica să semneze contractul.

"Din punctul nostru de vedere este un fapt foarte grav pe care îl încadrăm într-o tendinţă a autorităţilor statului de a încerca să-l discrediteze şi să-l împiedice să semneze contractul. Acela este un document care dacă îl veţi vedea chiar şi în forma care a apărut în presă vedeţi că avea nişte destinatari foarte clari şi era confidenţial. Această dezvăluire a unor informaţii atât de grave denotă cât se poate de clar că se doreşte politizarea acestor negocieri", a declarat avocatul lui Diaconescu.

------------------

UPDATE 17.02 >Sorin Ovidiu Vântu ar fi în spatele lui Dan Diaconescu şi i-ar putea furniza banii pentru plata acţiunilor Oltchim, anunţă postul de televiziune România TV.

Potrivit reporterilor, legătura între Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Diaconescu este făcută pe de-o parte de faptul că SOV a cumpărat 20% din OTV, iar pe de altă parte omul de legătură este senatorul Mircea Andrei. Acesta a fost în mai multe rânduri avocatul lui SOV în diferite procese şi în acelaşi timp este în legătură cu compania rusă DIP SOVGroup.

-------------------

UPDATE 16.35 >Cine se află în spatele lui Dan Diaconescu

România TV a anunţat că o firmă înregistrată în Olanda a înştiinţat ministerul Economiei că Dan Diaconescu ar dispune de suma de 46 milioane de euro necesari cumpărării combinatului Oltchim.

Potrivit România TV, documentul trimis ministerului este adresat şi unei firme din Moscova, DIP SOVGroup. RISE Project a făcut căutări pe câteva baze de date şi a descoperit că reprezentantul DIP SOVGroup este un controversat om de afaceri rus de origine ucraineană, Aleksandr Dokiychuk. Acesta dar şi firma DIP SOVGroup sunt menţionate într-o carte cu titlul "Thieves World" a autoarei americane, Claire Sterling. Doamna Sterling a fost unul dintre cei mai cunoscuţi autori pe domeniul crimei organizate transnaţionale iar firma DIP SOVGroup şi Dokiychuk sunt menţionaţi în contextul unei fraude care a avut loc în anii '90 în Rusia şi care a dus la devalorizarea rublei.

Articol preluat de pe www.riseproject.ro

----------------

UPDATE 15.05 >O firmă din Olanda a transmis o adresă prin care confirmă faptul că Dan Diaconescu are banii pentru Oltchim, transmit sursele România TV.

În scrisoarea transmisă de firma Gliding Ltd Amsterdam, citată de RTV.ro, se transmite: "Vă confirmăm prin prezenta că domnul Dan Diaconescu dispune de suma de 46 de milioane de euro într-un cont al HSBC Olanda".

Potrivit aceleiaşi surse, mailul trimis MECMA, avea atasat în CC compania rusă DIP SOVGroup LLC Moscova.

--------------------

UPDATE 14.25 >Daniel Fenechiu: Chimcomplex vrea să ia creanţa Electrica

Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Feneciu a declarat că omul de afaceri Ştefan Vuza a prezentat astăzi la OPSPI o ofertă de cumpărare a creanţei Electrica. "Conform procedurii, Chimcomplex avea cinci zile să vină cu o nouă ofertă pentru creanţa Electrica. Dacă va fi vândută creanţa Electrica, vom avea alt creditor, şi anume pe domnul Vuza. Va trebui să negociem cu toţi creditorii", a declarat Fenechiu la ieşirea de la Minister.

-------------------

UPDATE 11.40 > Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu a spus că clientul său este în Bucureşti, acasă la el.

Fenechiu a spus că: "Domnul Diaconescu nu aplecat din ţară, este la el acasă. Nu ştiu dacă va veni astăzi la negocieri, nu m-a anunţat nimic".

--------------------

UPDATE 11.35 > Dan Diaconescu vrea garanţii că timp de un an de zile, Oltchimul nu va intra în insolvenţă, a anunţat astăzi avocatul Daniel Fenechiu.

Repreznentanul lui Diaconescu a făcut publică una dintre solicitările lor: "Termen de 1 an de zile să nu avem probleme cu firmele de stat, să nu ne trezim cu o cerere de insolvenţă de la Electrica sau de la AVAS a doua zi după preluarea combinatului. De asemena am solicitat unele măsuri de protecţie în legătură cu Petrom şi cu BCR pe care, după ce le prezentăm OPSPI, le facem publice"

Diomnia sa a spus că unele dintre solicitări îl depăşesc pe Remus Vulpescu, şeful OPSPI, şi că acesta le strânge si le duce mai departe la şeful lui, ministrul Daniel Chiţoiu şi eventual acesta le înaintează premierului Victor Ponta.

--------------------

UPDATE 11.05 > Mihai Diculoiu, liderul de sindicat al Sindicatului Liber Oltchim, a ajuns la Ministerul Economiei pentru a lua parte la o nouă rundă de negocieri între reprezentanţii lui Dan Diaconescu şi OPSPI pentru contractul de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni de la Oltchim.

Potrivit sindicalistului, nu se pune problema ca furnizorii să crediteze Oltchimul: "Noi avem multe datorii la societăţile cu capital de stat. La furnizorii de materii prime nu avem datorii care să nu poată fi achitate şi de aceea acel capital de 40 de milioane de euro era foarte necesari pentru repornirea activităţii. Piaţa externă a Oltchimului este deschisă şi are capacitatea să absoarbă şi produsele noastre".

Diculoiu a declarat că el îi reprezintă în continuare pe angajaţii combinatului şi că prezenţa lui la negocieri se datorează faptului că doreşte să impună în contract cele 5 puncte prezentate ieri. "Ne dorim să se finalizeze cât mai repede, să se achite banii şi să se reia activitatea. Am intervenit pentru aceste idei şi reluarea activităţii în regim integrat cu Arpechim. Nu pot face dezvăluiri referitoare la contractul de vânzare cumpărare, scopul meu este să introducem prevederile noastre", a declarat liderul de sindicat.

Domnia sa a adăugat că din ceea ce ştie el băncile nu vor bloca banii din conturi şi conducerea a greşit când făcut publică informaţia că s-au blocat conturile societăţii.

Nu cred că se va bloca absolut nimic şi a fost o greşeală a acţionarului majoritar că nu au pus în aplicare decizia primului ministru de punere în lucru a acelui ajutor de lucru.

------------------------

Vâjhaţul de la Oltchim s-a jucat, o zi şi jumătate, în deplasare, peste hotare, unde Dan Diaconescu a căutat investitori, călare pe mătură, prin Germania, Franţa, Spania, Austria şi Monaco. Jurnalistul a confirmat, astfel, informaţia publicată, ieri, în exclusivitate, de ziarul BURSA, care a arătat că Dan Diaconescu a fost în Spania. Potrivit surselor noastre, Diacones-cu a fost în Spania ca să facă rost de bani de la un finanţator rus.

Domnul Diaconescu nu a vrut să spună dacă a obţinut banii şi cum s-a derulat jocul de vâjhaţ peste hotare, trimiţând jurnaliştii să-şi ia aceste informaţii de la SIE, care l-ar fi urmărit pas cu pas. Câştigătorul licitaţiei de la Oltchim a spus că va pleca din nou din ţară, pentru o nouă partidă palpitantă de vâjhaţ, cu promisiunea că se va întoarce vineri, cu veşti senzaţionale.

Potrivit informaţiilor obţinute de ziarul BURSA, deşi jurnalistul a mers la cacealma în privatizarea Oltchim, totuşi păstrează unele mici şanse să obţină fondurile necesare, în răstimpul care i-a mai rămas să semneze contractul.

Sursele noastre susţin că Dan Diaconescu ar fi primit promisiunea că va primi banii de care are nevoie pentru Oltchim, dar nu este clar dacă aceasta va fi onorată. Dan Diacones-cu este posibil să devină o victimă a "ruletei ruseşti", pentru că nu pot exista dubii că Moscova ar fi mai interesată să compromită privatizarea Oltchim, ale cărei acţiuni vor scădea vertiginos după acest scandal, urmând să fie preluată la un preţ mult mai scăzut.

Jurnalistul a mai declarat, ieri, despre vizita sa peste hotare: "Dacă guvernanţii vor doar să închidă combinatul sau să-l falimenteze, eu vreau, împreună cu prietenii mei, să-l redes-chidem. Căutăm pieţe noi de desfacere, căutăm să achiziţionăm materii prime, la preţuri cât mai mici, şi să vindem la preţuri cât mai mari pentru a reporni, poate de luni, dacă Guvernul o să accepte condiţiile noastre. În orice caz, cât de repede o să reluăm activitatea".

Domnul Diaconescu a spus că deţine banii pentru preluarea Oltchim, subliniind că va semna contractul când Guvernul îi va accepta condiţiile. "Pentru noi este o problemă să strângem fonduri suficiente pentru Tarom şi CFR şi apoi să vorbim foarte serios despre Hidroelectrica şi Nuclearelectrica", a conchis realizatorul de televiziune.

Diaconescu cere garanţii că statul nu va cere insolvenţa Oltchim

Dan Diaconescu a solicitat Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) garanţii că AVAS şi Electrica nu vor cere insolvenţa combinatului după ce va semna contractul de preluare a pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la Oltchim.

Daniel Fenechiu, avocatul jurnalistului, a declarat, ieri: "Dorim ca OPSPI să garanteze că nicio societate de stat creditoare, ca Electrica, CFR sau Salrom, nu va cere, după semnarea contractului, insolvenţa Oltchim. Mai cerem stabilirea modalităţii concrete prin care vom putea prelua rafinăria Arpechim. Statul trebuie să reglementeze situaţia salariilor angajaţilor Oltchim. Sindicatul Oltchim are o solicitare, pe care ne-am însuşit-o şi noi, ca până la data semnării contractului statul să plătească la zi salariile angajaţilor combinatului".

Domnia sa susţine că a solicitat OPSPI să prezinte datele actualizate privind evoluţia economică şi juridică a Oltchim. De asemenea, avocatul a afirmat că Dan Diacones-cu a preluat solicitările sindicaliştilor Oltchim, care vizează garantarea menţinerii, pentru cel puţin zece ani, a obiectului de activitate al Oltchim, a tuturor angajaţilor şi a actualului contract colectiv de muncă.

Dan Diaconescu nu se grăbeşte să semneze contractul de privatizare pentru că are termen până luni inclusiv.

Ponta îi cere lui Chiţoiu să pregătească strategia de administrare specială la Oltchim

Premierul Victor Ponta i-a cerut, ieri, ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, să pregătească, pentru luni, când expiră termenul în care Dan Diaconescu poate achita preţul pe acţiunile statului la Oltchim, ambele variante de acţiune ale Guvernului, inclusiv planul care prevede iniţierea procedurii de administrare specială.

Potrivit Mediafax, domnia sa a declarat: "Vă rog să asiguraţi, până luni, ceea ce avem noi de făcut, iar luni, în funcţie de rezultatul final - se semnează sau nu se semnează contractul - trebuie să prezentaţi strategia noastră pentru adminis-trare specială, plata salariilor, repornirea activităţii şi tot ce înseamnă pentru un nou proces de privatizare, însă făcut şi gândit mult mai bine decât a fost gândit cel pe care l-am preluat din mers. Să vă pregătiţi pentru ambele variante".

Şeful Executivului a cerut minis-trului să continue discuţiile, inclusiv astăzi, cu directorii combinatului şi reprezentanţii sindicatului de la Oltchim şi să explice de fiecare dată motivul pentru care nu au fost posibile conversia în acţiuni a datoriilor şi amânarea licitaţiei.

Guvernul ar putea veni cu bani la Oltchim cel mai devreme în noiembrie

Oltchim ar putea primi bani de la stat, printr-un ajutor de salvgardare, cel mai devreme în luna noiembrie, întrucât operaţiunea este condiţionată de avizul Comisiei Europene, iar în astfel de cazuri termenul de răspuns al Buxelles-ului este de 30 de zile, mult mai scurt faţă de alte scheme de ajutor.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat: "În astfel de situaţii, răspunsul Comisiei Europene este mult mai rapid, întrucât se presupune că ai o urgenţă, vrei să ţii o companie în viaţă. Totuşi, termenul este de 30 de zile de când se primeşte notificarea".

Domnia sa a explicat că un astfel de ajutor poate fi acordat pe o perioadă de cel mult şase luni, atât sub formă de bani, cât şi sub formă de garanţii. La finalul celor şase luni, autorităţile trebuie să prezinte un plan de restructurare care să fie acceptat de Comisia Europeană, iar, în caz contrar, întreaga sumă va fi rambursată, inclusiv cu dobânzi şi penalităţi.

Radu Olaru: O bancă a blocat conturile Oltchim, cu alte două suntem în discuţii

O bancă a blocat conturile Oltchim, din cauza datoriilor societăţii, conducerea companiei având discuţii cu alte două bănci ca să evite o situaţie similară, a declarat ieri directorul general interimar al Oltchim, Radu Olaru. Surse ministeriale anunţau ieri că ar fi vorba despre Bancpost.

Contactat de noi, Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, ne-a declarat: "Datorită regulilor de prudenţialitate bancară, nu comentăm niciodată tranzacţiile concrete pe care le efectuăm cu clienţii noştri. Întotdeauna relaţiile noas-tre se desfăşoară strict în baza prevederilor contractuale având în vedere interesele atât ale clienţilor, cât şi ale băncii". (A.S.)

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, va trebui să vorbească mai puţin şi să explice mai clar datele legate de procesul de privatizare la Oltchim, în caz contrar urmând să fie instalată o nouă conducere la OPSPI, a afirmat, ieri, premierul Victor Ponta.

Dan Diaconescu a stat, ieri, aproximativ 45 de minute în sediul Ambasadei SUA, la ieşire el refuzând să stea de vorbă cu jurnaliştii, ca să mai condimenteze puţin vâjhaţul pentru Oltchim. Realizatorul de televiziune nu s-a întâlnit cu ambasadorul SUA, ci cu un oficial al ambasadei. Patronul OTV a urcat în limuzină imediat după ce a ieşit din sediul ambasadei SUA şi a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor despre întâlnirea pe care a avut-o.

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat, referitor la vizita de ieri a jurnalistului, că diplomaţii americani au astfel de întâlniri constant "pentru a înţelege evenimentele politice şi economice" din România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nenorocitii de la sindicat ce cauta la negocieri? la munca nu la cersit

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb