Cincinalul "Petrom": Peste şapte miliarde euro pentru dezvoltare

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 26 februarie 2010

Cincinalul "Petrom": Peste şapte miliarde euro pentru dezvoltare

"Petrom" vrea să facă rost de bani, fie de la acţionari, fie prin creşterea preţului la gaze

Mariana Gheorghe: Am început discuţii preliminarii cu acţionarii pentru majorarea capitalului social

Compania susţine că este discriminată din cauza reglementării preţului la gaze

Profit în creştere cu 34%, la 1,36 miliarde lei, în 2009, dar fără dividende

Cea mai mare companie autohtonă, Petrom OMV, a anunţat, ieri, că are nevoie de aproape 1,5 miliarde euro/an pentru următorii cinci ani ca să îşi finanţeze investiţiile pentru dezvoltarea companiei. În afară de disponilibiltăţile proprii, Petrom nu are decât două variante ca să facă rost de banii necesari, respectiv majorarea de capital şi/sau creşterea preţului la gazele interne. Societatea se vede nevoită să excludă din start varianta creditelor bancare, după ce, anul trecut, s-a împrumutat cu 1,6 miliarde euro de la instituţii financiare şi a deschis o linie de finanţare de 500 de milioane de euro cu acţionarul majoritar, compania OMV.

Dacă negocierile dintre Petrom şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru liberalizarea preţului la gazele interne durează de cinci ani, discuţiile pentru majorarea capitalului social sunt în stadiu incipient, a spus, ieri, Mariana Gheorghe, directorul general al societăţii. O eventuală majorare a capitalului "OMV Petrom", estimată, anul trecut, la aproa-pe un miliard de euro, ar obliga statul român şi Fondul Proprietatea să vină cu câteva sute de milioane de euro ca să îşi păstreze participaţiile actuale, de 20,63% şi respectiv 20,11% din capitalul social.

"Avem discuţii preliminare cu acţionarii companiei pentru o eventuală majorare de capital. Aceasta ar fi însă o sursă de finanţare pe termen lung care ne-ar permite accesarea altor credite bancare.

"Majorarea nu a fost anunţată în mod oficial, a fost doar o declaraţie pe care am făcut-o la finele anului trecut despre intenţia de a face acest lucru", a spus, ieri, Mariana Gheorghe. Domnia sa a precizat că banii sunt necesari în special diviziei de Explorare şi Producţie a companiei, pentru redezvoltarea câmpurilor existente, modernizarea instalaţiilor etc.

Directorul general al Petrom a criticat dur, ieri, ANRE pentru că nu permite liberalizarea preţului la gazele produse intern, susţinând că producătorii autohtoni sunt discriminaţi în raport cu cei de la care România importă gaze. Majorarea preţului ar aduce Petrom o parte din lichidităţile necesare pentru investiţiile programate în dezvoltarea companiei, în condiţiile în care preţul gazelor produse intern reprezintă abia jumătate din preţul la care cumpără România din afară.

"ANRE reglementează un nivel de preţ la gaze care, prin lege, este liberalizat, încălcând, astfel, principiile economiei de piaţă. Avem de-a face cu o discriminare între producătorul local şi cel de la care România importă gaz", a declarat, ieri, directorul Petrom.

Al doilea an fără dividende

Nevoia de a face rost de bani din toate sursele disponibile a determinat conducerea "Petrom" să propună acţionarilor neacordarea de dividende pentru 2009, după ce, şi anul trecut, acţionarii companiei au luat o decizie similară. Propunerea va fi dezbătută în următoarea Adunare Generală a Acţionarilor.

Petrom a obţinut, anul trecut, un profit net de 1,36 miliarde lei, cu 34% mai mare faţă de 2008, un impact pozitiv având instrumentele de acoperire a riscului privind preţul ţiţeiului. Compania a câştigat 524 de milioane de lei ca urmare a folosirii instrumentelor de acoperire a riscului privind preţul ţiţeiului.

Cifra de afaceri netă a scăzut, anul trecut, cu 23% faţă de 2008, din cauza nivelui scăzut al preţurilor şi al cantităţilor vândute, fiind de 12,84 miliarde lei.

Reprezentanţii companiei au precizat, ieri, că preţul intern realizat la ţiţei, exprimat în dolari, a scăzut, anul trecut, cu 35% faţă de 2008, atingând valoarea de 54,99 dolari/baril, în timp ce preţul la ţiţei exprimat în lei a scăzut cu 21% comparativ cu 2008, pe fondul aprecierii dolarului faţă de moneda naţională.

Petrom vrea accelerarea reformelor în justiţie

Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, a declarat, ieri, că este nevoie de accelerarea reformelor în justiţie, astfel încât aceasta să poată funcţiona fără deficienţe.

"Jutiţia trebuie să realizeze un echilibru între interesele angajatului şi ale angajatorului", a spus, ieri, directorul general al Petrom, făcând referire la procesele pe care compania le are cu mai mulţi angajaţi pentru plata unor bonusuri, pe ultimii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb