• Grecia, pe locul al nouălea în topul celor mai riscante ţări, potrivit platformei CMA DataVision
Comisia Europeană va lansa cel mai probabil procedura de infringement împotriva Greciei, pentru că autorităţile elene nu au transmis statistici demne de încredere referitoare la deficitul bugetar şi datoriile ţării, potrivit unor surse europene.
Comisia Europeană nu este la prima tentativă de a iniţia procedura de infringement contra Greciei, după ce în 2004 a atenţionat autorităţile elene pentru statisticile privind deficitul, dar în 2007 procedura a fost închisă.
"Va fi probabil o altă procedură de infringement, deoarece furnizarea la timp a unor statistici demne de încredere este o obligaţie conform legislaţiei UE, iar ei nu şi-au îndeplinit această obligaţie", a declarat sursa din UE.
• Împrumuturile scumpe ale Greciei pun presiune pe băncile elene
Cotaţiile băncilor elene au luat-o la vale după ce Grecia a anunţat că s-a împrumutat, ieri, cu 2,34 miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro) de pe pieţele financiare, la costuri foarte ridicate, în timp ce cheltuielile pentru asigurarea obligaţiunilor statului au crescut.
Rezultatele vânzării de titluri de stat a pus astfel presiune pe acţiunile băncilor listate la Bursa din Atena, pentru că împrumutul afectează direct costurile la care se finanţează instituţiile bancare elene, indicele bancar al pieţei de capital din Atena coborând, ieri, cu circa 4%.
Majorarea deficitului bugetar şi a datoriei guvernamentale au dus la revizuirea în scădere a ratingului Greciei acordat de cele trei agenţii importante de evaluare financiară.
În urma problemelor legate de deficitul bugetar uriaş al Greciei, de 12,7% din PIB în 2009, costul asigurării datoriei greceşti a urcat puternic, marja la CDS-uri ajungând la 280 puncte de bază, ceea ce plasează ţara pe locul al nouălea în topul celor mai riscante ţări, potrivit platformei CMA DataVision.
Guvernul premierului George Papandreou a anunţat un program economic de reformă, încercând să convingă Comisia Europeană şi investitorii că poate să limiteze deficitul public, ajuns la 12,7% din produsul intern brut (PIB) în 2009, cel mai înalt nivel din UE.
Papandreou a dat asigurări că deficitul va coborî în acest an la 8,7% din PIB şi la cel mult 3% în 2012, cu un an mai devreme decât intenţiona anterior.
• FMI negociază la Atena un posibil ajutor financiar pentru Grecia
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat la începutul acestei săptămâni că va trimite o misiune la Atena în următoarele zile pentru a negocia un posibil ajutor financiar pentru Grecia, în scopul depăşirii crizei financiare cu care aceasta se confruntă.
Misiunea va dura cel puţin o săptămână, fiind destinată să "exploreze posibilităţile de asistenţă tehnică de la FMI în următoarele luni în problema reformei pensiilor, a politicii privind taxele şi administrarea bugetului", potrivit declaraţiilor reprezentaţilor Fondului Monetar Internaţional.
Astăzi, experţii Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene se vor întâlni cu autorităţile elene pentru a discuta ce măsuri de criză urmează să fie luate în Grecia.