Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, luni, în contextul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şeful Guvernului afirmând că avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic, relatează Agerpres.
Cei doi oficiali au subliniat relaţia privilegiată dintre România şi Statele Unite, evidenţiată de un Parteneriat Strategic de peste două decenii şi întărită de buna colaborare în toate domeniile de interes comun, cu accent pe contribuţia la securitatea regională în zona Mării Negre.
În acest context, secretarul american al Apărării a lăudat eforturile făcute de ţara noastră şi a evidenţiat capacitatea de leadership a României demonstrată prin înfiinţarea Centrului de pregătire de la Feteşti pentru piloţii de F-16.
Au fost trecute în revistă, cu această ocazie, cele mai importante evoluţii din punct de vedere al apărării atât în relaţiile bilaterale, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, ca bază pentru aprofundarea şi extinderea cooperării în acest sector, inclusiv cu rezultate economice care să aducă beneficii de securitate.
"Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esenţială pentru o securitate naţională puternică. Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea şi dezvoltarea capabilităţilor din industria naţională, prin investiţii comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce priveşte fabricarea de muniţie, precum şi transferuri tehnologice şi specializarea forţei de muncă autohtone", a declarat şeful Executivului de la Bucureşti.
Totodată, premierul Marcel Ciolacu a evidenţiat interesul României pentru o coordonare completă din punct de vedere militar cu Statele Unite şi a subliniat că, în perspectiva Summitului Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc anul viitor la Washington, România îşi va menţine angajamentele de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare şi va continua să pledeze pentru un profil sporit al Mării Negre pe agenda NATO, se mai arată în comunicat.
La rândul său, secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a evidenţiat excelenta colaborare dintre Statele Unite şi România, ca parteneri strategici şi aliaţi, a remarcat rolul de lider al ţării noastre în eforturile pentru stabilizarea situaţiei regionale şi a apreciat progresele semnificative ale României în domeniul apărării, de la modernizarea echipamentelor şi infrastructurii militare până la consolidarea apărării cibernetice.
De asemenea, ambii interlocutori au subliniat nevoia de a face eforturi comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova, mai ales în contextul atacurilor hibride venite dinspre Federaţia Rusă.
Premierul Marcel Ciolacu a fost însoţit la întrevederea de la Washington de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.
Aceasta este a doua zi a vizitei pe care premierul o efectuează în SUA.
1. Un penibil, o vizita penibila
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 00:13)
Un penibil, o vizita penibila.. care nu are nici macar ca obiect primirea "binecuvantarii".. ci strict niste dialoguri goale de continut si tras in poza.
Absolut penibil.. cu ce se ocupa liderii romani in an pre-electoral.. Unul face turism de lux in tari exotice pe bani publici, altul umbla creanga, altii se fac ca muncesc doar o pune botul poporul la prostelile lor.
La fel face si presa.. un joc de glezne penibil...pentru a mentine o imagine de normalitate si de europenism care in realitate, la firul ierbii, nu prea exista.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2023, 11:29)
Indiferent de pozitionarea PSD si de incercarile repetate de apropiere trecute ,prezente sau viitoare, de SUA singurul vector politic ce garanteaza Romaniei seriozitatea demersurilor politice este romănul absolut numit Ciuca .In comparatie , chiar daca „Generalul„ nu este un orator ,toti ceilalti politicieni par a fi niste copilasi răzgaiati .