Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că partidul său are zece propuneri urgente pentru ca românii să treacă peste această iarnă iar industria să suporte scumpirile, conform Agerpres.
El a vorbit la B1 TV, printre altele, de plafonarea preţurilor la energie, o propunere de lege pe care Guvernul Cîţu ar fi ţinut-o blocată timp de două săptămâni în Parlament.
"Avem plafonarea preţurilor la energie. Legea o avem în Parlament de două săptămâni. Nu a intrat pe ordinea de zi, dar de luni o să intre repede, pentru că onor Guvernul nu şi-a dat avizul. Au ţinut legea blocată intenţionat. În seara asta, culmea ipocriziei, Cîţu a zis că susţine plafonarea preţurilor. Păi cine te mai întreabă? Nu mai ai nicio capacitate să o dai! Este o lege europeană, sunt state care o aplică", a spus Ciolacu.
Referindu-se la necesitatea compensării facturilor şi a subvenţionării gigacaloriei, Ciolacu a susţinut că de joi megawattul va costa 188 euro.
"Autorităţile locale au dreptul să subvenţioneze (gigacaloria - n.red.), problema e că se scumpeşte cu 80%. Azi am aflat că e 135 de euro megawattul. Asta înseamnă că de mâine vom plăti 188 de euro pe megawatt. E o mărire de 40%. Lucrurile sunt scăpate de sub control. E un preţ speculativ. Alte state au venit cu impozit de 90% pe diferenţă şi au creat un fond pentru subvenţie. Cîţu nu a vrut să facă asta", a afirmat el.
Liderul PSD a menţionat că partidul său îşi propune şi eficientizarea mecanismelor de atragere a fondurilor europene, inclusiv în cadrul PNRR.
"Ştiţi ce sistem de implementare există (pentru PNRR - n.red.)? Nu avem autorităţi, nu există nimic. Ghinea nu a făcut nimic. Avem un exerciţiu financiar trecut, granturi de 14 miliarde neatrase, în acest moment mai avem trei luni de contractat pentru diferenţă. Autorităţile locale au în derulare cu fonduri europene, nu au bani să suporte cofinanţarea. Deci pierdem 14 miliarde, dar ne bucurăm că luăm împrumut 1,8 miliarde pe care le plătim noi toţi? Ei încearcă să ne vândă poveşti. Până nu ne hotărâm să salvăm România, putem să stăm cu mâna întinsă, dar nu te ajută nimeni gratuit. Vom afla ce e în spatele PNRR în două - trei zile", a spus Ciolacu.
Printre propunerile PSD se numără şi aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, gestionarea eficientă a pandemiei, creşterea salariului minim, a alocaţiilor pentru copii şi a pensiilor.
Întrebat fiind de unde vor putea fi luaţi banii pentru creşterea pensiilor, el a răspuns că aceşti bani există, dar şi că statul trebuie să aibă o colectare mai bună a taxelor.
"E suportabil impactul. Cum trec oamenii ăştia iarna? Unde s-au dus banii de până acum? Există aceşti bani. Dacă nu o facem acum, nu mai poţi altădată, că Legea 69 arată că se pot îngheţa toate. Ori o aplici acum, ori după aia nu mai poţi. Întâi să aflăm pe ce au cheltuit banii. Trebuie să ai o colectare mai bună, că e un dezastru colectarea", a apreciat Marcel Ciolacu.
1. Corporațiile
(mesaj trimis de Anonim în data de 07.10.2021, 07:41)
Corporațiile care au scumpit trebuie scoase în afara legii.
1.1. Desigur (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 07:57)
In loc sa ai niste oameni competenti care sa dezvolte resurse locale vin tot felul de petarde care plafoneaza preturile. Cum ar fi fost ca acum sa se extraga gaze din Marea Neagra? Investitia s-ar fi amortizat in 1-2ani la preturile de azi. Cine s-a opus? Psd
Daca se plafoneaza preturile iar o firma din Ungaria cumpara pe piata locala si exporta, cine ramane de papagal ca subventioneaza profiturile altora? Ciolacu?
Cum poti restrictiona exportul pe o piata libera sau sa impoziteti o firma din afara?
O sa auzim din Nou de baieti destepti care nu sunt atat de smart cat sunt de .... politicienii.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 08:27)
Prima urgenta a PSD trebuie sa fie debarcarea lui Johanis. Dar se pare ca voi, cei care l-ati terminat pe Dragnea sunteti pe invers. Sunteti o specie de LGBT politic. Le faceti pe toate pe dos.