Cioloş: 180 milioane de euro - compensaţiile pentru producătorii de legume din UE

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Politică / 8 iunie 2011

Comisarul European Dacian Cioloş a subliniat că pentru castraveţi, roşii şi salată, în multe state din Europa, pur şi simplu a dispărut piaţa pentru câteva zile.

Comisarul European Dacian Cioloş a subliniat că pentru castraveţi, roşii şi salată, în multe state din Europa, pur şi simplu a dispărut piaţa pentru câteva zile.

Compensaţia acordată, la nivel european, producătorilor de legume va varia între 41,9% şi 67,7% din preţul mediu european la castraveţi, roşii şi salată, înregistrat în luna iunie, între 2007 şi 2010. Comisarul European Dacian Cioloş a declarat, ieri: "Aceasta este perioada de referinţă utilizată de Comisia Europeană pentru producătorii organizaţi. Pentru ceilalţi, baza legală permite doar accesarea fondului european de urgenţă şi compensaţia va fi ceva mai mică. Compensaţia se va acorda pentru pierderile din perioada 27 mai - 30 iunie, când estimăm că aceas-tă criză de încredere fitosanitară se va fi terminat, în zilele acestea izolându-se cauzele ei ultime şi mecanismele de propagare. Bugetul total depinde de cererile efective de compensaţie şi poate fi în jurul a 180 de milioane de euro".

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, comisarul Cioloş a apreciat că este un moment bun pentru a sugera încă o dată, cu tărie, fermierilor din România să aibă mai multă încredere în formele asociative. Cadrul legal european dă mai multe posibilităţi de ajutorare celor care încearcă să se ajute singuri asociindu-se, în acest caz, în organizaţii de producători.

Domnia sa a subliniat că pentru castraveţi, roşii şi salată, în multe state din Europa, pur şi simplu a dis-părut piaţa pentru câteva zile. În consecinţă, producătorii, inclusiv cei care au produse perfect vandabile, suferă de pe urma panicii şi lipsei de încredere a consumatorilor. Pentru a veni în sprijinul lor, Dacian Cioloş a decis să înainteze un pachet de măsuri de urgenţă pentru a-i sprijini financiar pe fermierii aflaţi în dificultate. Vor veni bani pentru a compensa pierderile atât prin programe existente la nivelul organizaţiilor de producători, cât şi o sumă consistentă dintr-un fond de urgenţă creat special la nivel european.

Comisarul a mai spus: "Pentru România, piaţa de export, mai ales pe relaţia Germania, s-a topit zilele din urmă, afectând şansele de creştere ale unui sector care tocmai începea să se pună pe picioare. Sunt bucuros, aşadar, să pot face maximul posibil în regulile europene, inclusiv activând-o pe cea de maximă urgenţă, aşa-zisul < articol de criză > din regulamentul organizării unice de piaţă. Compensaţiile se vor adresa atât producătorilor organizaţi - din păcate, în Romania, există o singură organizaţie în zona Bucureşti-Ilfov - cât şi celor care până acum nu s-au organizat. Pentru a putea beneficia de sprijin însă, şi unii şi alţii, ca şi ministerul Agriculturii, trebuie să ia câteva măsuri de urgenţă. Organizaţia de producători existentă trebuie să introducă şi ministerul să notifice imediat la Comisia Europeană mecanismul numit al < retragerii de pe piaţă > - baza legală a despă-gubirilor".

Astfel, producătorii neorganizaţi trebuie să semneze contracte de retragere de pe piaţă cu organizaţia de producători existentă. Ministerul Agriculturii din ţara noastră lucrează deja pentru a-i sprijini, res-pectiv pentru a elabora eventualele norme metodologice care să încadreze retragerea de pe piaţă. Producătorii trebuie să ştie că retragerea de pe piaţă presupune o compensaţie la kilogram, deci trebuie să existe o evidenţă a ceea ce se retrage, şi cum se retrage. O soluţie bună în opinia comisarului Cioloş este retragerea în vederea distribuirii gratuite, în sco-puri caritabile, spitale, penitenciare. Pentru acest tip de retragere compensaţia europeană este dublă.

Compensaţia acordată, la nivel european, producătorilor de legume va varia între 41,9% şi 67,7% din preţul mediu european la castraveţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb