Cioloş a lansat Platforma 100 pe care o va discuta cu partidele care vor să-l susţină după alegeri

Mathias Klein
Politică / 17 octombrie 2016

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Actualizare 22:11 Alina Gorghiu: "Principiile de la care porneşte proiectul Cioloş sunt compatibile cu programul PNL"

Liderul PNL, Alina Gorghiu, a anunţat, în această seară, că principiile de la care porneşte platforma premierului Cioloş sunt compatibile cu programul liberalilor.

"Platforma România 100 - principiile de la care porneşte proiectul Dacian Cioloş sunt compatibile cu programul PNL. Read&share", a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

(S.A.)

----------

Dacian Cioloş a publicat astăzi "Platforma "România 100", care conţine zece principii ale "unei guvernări pentru cetăţeni", însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale despre care premierul spune că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor.

Primul ministrul a reafirmat faptul că nu va candida la alegerile parlamentare de anul acesta.

"Am promis că nu voi candida în aceste alegeri şi că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent", a precizat Dacian Cioloş, pe site-ul care găzduieşte platforma (ro100.ro).

Premierul a afirmat: "Mandatul de premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică şi economică a ţării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâştige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepţională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătuşate de #Colectiv. În esenţă, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători a rămas acelaşi".

Cioloş mai spune că a dorit să arate că ţara noastră se poate guverna şi altfel - "cu onestitate, corectitudine, integritate".

"Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greşelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experienţă, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susţinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizaţiile societăţii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară", a scris Cioloş.

Premierul a amintit totodată că în 2018 ţara noastră va celebra centenarul Marii Uniri.

"100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice şi cicluri electorale. De aceea, vă propun Platforma #Romania100 - România la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâştiga încrederea în România şi în noi înşine", a precizat Cioloş.

Cele 10 principii ale lui Cioloş, în formularea sa, sunt: "1. susţin o Românie fără corupţie; 2. susţin o Românie cu o clasă politică responsabilă; 3. susţin o Românie guvernată cu bun simţ; 4. susţin o Românie în care fiecare munceşte şi este plătit cinstit; 5. susţin o Românie fără sărăcie; 6. susţin o Românie cu o economie competitivă; 7. susţin o Românie cu adevărat educată; 8. susţin o Românie sănătoasă; 9. susţin o Românie care contează în Uniunea Europeană şi NATO; 10. susţin o Românie a tuturor românilor."

Cioloş a explicat că eradicarea corupţiei trebuie făcută la nivelul de jos în care românii să refuze să mai dea mită pentru servicii la care sunt îndreptăţiţi însă arată că este nevoie şi de un semnal dat de clasa politică.

"Nicio forţă politică din România nu trebuie să pună oprelişti luptei împotriva corupţiei, să slăbească justiţia şi statul de drept", a adăugat premierul.

În ce priveşte responsabilitatea clasei politice, premierul a subliniat că există riscul ca, după alegeri, ţara să fie condusă de oameni cercetaţi sau condamnaţi penal.

"La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică şi onestitate, nu de populism şi demagogie. Merită un Parlament ai cărui membri respectă justiţia, care ţin cont de nevoile şi de aşteptările societăţii, care lucrează pentru ţară, nu pentru interese private. România are nevoie de oameni politici, demnitari şi oameni de stat vizionari, în serviciul cetăţenilor", a scris Cioloş.

De asemenea, guvernarea "cu bun simţ" a României presupune, potrivit lui Dacian Cioloş, "o reformă profundă a administraţiei şi de crearea unui corp administrativ competent, integru" astfel încât "respectul pentru cetăţeni trebuie scris în ADN-ul administraţiei".

În ce priveşte crearea de locuri de muncă, premierul vrea ca oportunităţile să nu apară doar în marile centre urbane ale ţării, ci şi în judeţe cu o sărăcie accentuată, iar pentru aceasta este nevoie de consolidarea capitalului autohton şi stimularea investiţiilor străine.

Dacian Cioloş a menţionat şi faptul că este nevoie de continuarea reformei asistenţei sociale.

Acesta a explicat: "Aproape jumătate din populaţia ţării trăieşte în sărăcie. Un copil din trei abandonează şcoala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistenţă socială din Europa. În loc să fie sprijiniţi, cei mai săraci dintre noi sunt puşi pe drumuri, sunt folosiţi ca masă de manevră electorală. România are nevoie de un nou concept de incluziune socială, bazat pe activarea economică a celor în nevoie".

Potrivit platformei, competitivitatea economică se poate obţine prin investiţii majore în infrastructură, politici de reducere a dezechilibrelor între regiuni şi de maximizarea efectelor investiţiilor publice.

"La aproape 100 de ani de la Marea Unire, România nu are o autostradă care să treacă munţii. Polul sărăciei din Europa este la noi şi există dezechilibre majore de dezvoltare între regiuni. La asta ne-au adus inconsecvenţa, incapacitatea de a duce până la capăt proiecte şi de a avea abordări strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a «cumpăra» primari pentru campania electorală", a scris Cioloş.

Premierul mai doreşte şi creşterea calităţii sistemului de educaţie prin recredibilizarea ierarhiilor din învăţământul românesc şi creşterea calităţii educaţiei în mediul rural.

Acesta a precizat: "În România de azi avem un sistem de educaţie în mare parte decredibilizat de interese partinice şi de non-valori, subfinanţat, un sistem în care dascălii oneşti sunt sufocaţi de hăţişuri de interese. Avem un sistem care îi exclude pe cei săraci sau pe cei din zonele rurale, în care liceele tehnice şi agricole au fost neglijate, în care multe universităţi au devenit fabrici de diplome. La 100 de ani, România merită altceva, românii merită mai mult".

Cioloş îşi mai propune şi stoparea exodului medicilor, eliminarea corupţiei şi a intereselor politice din sistem.

"Este nevoie de un program de modernizare a infrastructurii spitaliceşti, de un plan naţional de resurse umane pentru reprofesionalizarea administraţiei şi a managementului în sistemul medical din România, de un sistem transparent, meritocratic, etic, care să pună pacientul în centrul său. Trebuie să creştem accesul şi calitatea serviciilor medicale la sate şi în oraşele mici şi mijlocii. România la 100 de ani are nevoie de spitale noi, are nevoie de performanţă, nu numai în clinicile de vârf, ci în fiecare spital obişnuit", a menţionat premierul.

Pe plan extern, prim-ministrul îşi propune ca statul român să devină "ancora din Est a Europei unite", în paralel cu susţinerea Moldovei pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Totodată, ţara noastră trebuie să rămână cel mai de încredere partener al SUA în Europa de Est, potrivit lui Cioloş.

"Cei mai mulţi dintre românii plecaţi să muncească în străinătate fac asta pentru că şi-au pierdut încrederea că acasă se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja şi sprijini acolo unde au ales sa trăiască, dar şi obligaţia de a nu-i înstrăina de ţară şi de a-i încuraja să se întoarcă acasă. România este a fiecăruia dintre noi, cetăţenii ei, în măsura în care ne-o asumăm, indiferent de etnia noastră, de credinţele noastre, de locul unde trăim sau muncim. La 100 de ani de la Marea Unire, o Românie puternică are nevoie mai mult ca oricând de un spirit de neam puternic, de un ţesut social solid, bazat pe valori, bazat pe ceea ce ne defineşte şi ne uneşte", a punctat premierul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce bine suna. Doar ca din pacate e doar bla bla. Sunt de acord cu toate aceste propuneri ale domnului Ciolos, insa cred ca el ar fi trebuit nu doar sa continue ce au inceput coruptii de dinaintea dansului, nu doar sa asigure "stabilitatea", fiindca stabilitate inseamna stabilitate si pentru corupti, ci cred ca ar fi trebuit sa faca o revolutie. Nu revolutie din aia reala, cu lupte si arme, ci o revolutie in organizarea institutiilor statului.

    Doar ca institutiile guvernului organizeaza dezbateri publice tot doar de forma, fara ca opiniile sa fie luate in seama, institutiile statului nu respecta legea si nu raspund la mesajele primite nici dupa o luna, ci.... niciodata, Este simplu sa se spuna ce ar trebui facut, adica "sa nu mai fie coruptie", dar ca de problema asta trebuie sa se ocupe guvernele viitoare. Pacat. Acest guvern ar fi putut face schimbari benefice romanilor, insa nu a facut-o. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb