Cioloş discută luni cu liderii partidelor pe tema modificării legii alegerilor locale

Ioana Dogaru
Politică / 31 ianuarie 2016

Cioloş discută luni cu liderii partidelor pe tema modificării legii alegerilor locale

Actualizare 16:26 UDMR participă la întâlnirea cu premierul, dar nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi

Delegaţia UDMR va participa luni la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloş, pe tema modificării alegerilor locale, dar nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, au declarat pentru Agerpres oficiali din biroul de presă al Uniunii.

"Delegaţia UDMR condusă de preşedintele Kelemen Hunor va participa la întâlnirea cu prim-ministru Dacian Cioloş, dar îşi menţine poziţia iniţială, adică nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin", au subliniat aceştia.

----

Actualizare 15:59 Zgonea despre modificarea legii privind alegerea primarilor: "S-ar crea un precedent extrem de periculos"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, afirmă că Guvernul Cioloş ar trebui să reziste presiunilor exercitate de PNL şi să nu modifice legea privind alegerea primarilor, mai ales că la nivelul Parlamentului există o largă majoritate care s-a pronunţat deja în favoarea menţinerii actualelor dispoziţii legale, iar în caz contrar ''s-ar crea un precedent extrem de periculos'', transmite Agerpres.

"Spre deosebire de liberali, PSD va fi întotdeauna de acord cu respectarea legilor şi cu o competiţie electorală corectă. În Constituţie, la art. 1, alin.5 scrie clar: 'În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie'. Prin urmare, principiul stabilităţii legislative este indispensabil pentru funcţionarea corectă a oricărui stat democratic. Dacă la acest fapt mai adăugăm şi recomandările Comisiei de la Veneţia şi principiile impuse prin mai multe decizii ale CCR, atunci e clar că nu poţi schimba regulile în timpul jocului electoral fără să abdici de la aceste norme fundamentale. O spune şi PSD, dar o susţin şi multe organizaţii neguvernamentale care au participat la discuţiile din Comisia de Cod electoral - a cărei preşedinţie a aparţinut PNL - şi în care au cerut transparenţă şi predictibilitate în materia legislaţiei electorale. Eu cred că dacă s-ar da curs unei astfel de propuneri s-ar crea un precedent extrem de periculos. Sper ca Guvernul Cioloş să reziste presiunilor exercitate de PNL, mai ales că la nivelul Parlamentului există o largă majoritate care s-a pronunţat deja în favoarea menţinerii actualelor dispoziţii legale", a declarat Zgonea, duminică, pentru Agerpres.

El a susţinut că PNL încearcă ''să facă un joc şi să mute discuţia'', liberalii concentrându-se pe numărul de tururi. Totodată, Zgonea arată că PNL uită de cea mai importantă chestiune - "să vină în alegeri cu nişte oameni credibili, decenţi, responsabili şi integri".

"Cetăţenii votează candidaţii în care au încredere şi sunt buni, indiferent că e într-un tur sau în două! Nu voi accepta lecţii de democraţie şi reprezentativitate de la foşti PDL-işti, care au intrat în Parlament cu 5-6 mii de voturi, de pe locul doi sau chiar trei. Este evident un gest de ipocrizie, care demonstrează că celor de la PNL nu le mai ies calculele ca acum un an. Probabil de asta vor să schimbe doar modul în care se aleg primarii şi nu au nimic de obiectat în ceea ce priveşte preşedinţii de Consilii Judeţene. Îi invit pe cei de la PNL să fie mai responsabili şi să accepte că orice discuţie despre o posibilă revenire la alegerea primarilor în două tururi poate avea loc doar după finalizarea acestor runde de alegeri. Poate că liberalii s-au inspirat de la Machiavelli, dar îi asigur că în 2016 scopul nu scuză mijloacele", a conchis Zgonea.

(I.D.)

----

Premierul Dacian Cioloş va avea luni întâlniri succesive cu liderii partidelor parlamentare pentru a discuta pe tema modificării legii alegerilor locale, au precizat surse oficiale pentru Agerpres.

Discuţiile vor avea loc începând de luni dimineaţă, la Vila Lac.

De asemenea, au mai spus sursele citate, premierul Cioloş va avea în cursul după amiezii de luni întâlnirea săptămânală de lucru cu preşedintele Klaus Iohannis.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, la începutul săptămânii, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, că varianta unei ordonanţe de urgenţă pe tema modificării legislaţiei privind alegerea primarului este cea mai bună soluţie, transmite Agerpres.

"Eu consider că implicarea unei instituţii cum este Guvernul României, un guvern tehnocrat, într-un proces care înseamnă alegeri corecte, echitabile, echilibrate, competitive, înseamnă un exerciţiu foarte sănătos. În momentul acesta, opţiunea pe care o văd plauzibilă, rezonabilă, raţională, este cea a ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul poate să o adopte", a adăugat aceasta, subliniind că asumarea răspunderii parlamentare nu poate fi luată în calcul, pe motiv că CCR interzice asumarea răspunderii Guvernului pe acte normative aflate în dezbatere parlamentară.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi, la Sinaia, că dacă prin mijloace "abuzive" se va schimba legea alegerilor locale, atunci PSD nu va participa la alegeri.

"Considerăm că actualul Guvern nu are de ce să devină instrumentul PNL-ului şi să încerce să modifice o lege electorală în condiţiile în care deja la această dată au adoptat prin hotărâre de Guvern calendarul alegerilor. (...) Mai mult decât atât, premierul Cioloş, şi întreg guvernul său, şi-a luat angajamentul că va organiza alegerile locale şi parlamentare în condiţii corecte şi nepărtinitoare şi cred că trebuie să îşi menţină acest angajament", a mai spus Liviu Dragnea.

Totodată, el a arătat că PSD va participa la discuţiile cu premierul Dacian Cioloş pe această temă. "O să răspundem la această invitaţie. Eu sper să fie o discuţie cu toate partidele la un loc, nu cu fiecare", a mai declarat liderul PSD în conferinţa de presă.

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat, sâmbătă, că progresiştii vor respecta legea alegerilor locale, votată de toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.

De asemenea, copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut că legile electorale nu trebuie schimbate în funcţie de interesul unui partid.

"Am convenit anul trecut să modificăm legile electorale cu un an înainte de alegeri. Am găsit această formulă prin consens cu PNL. PNL şi-a schimbat optica şi acum vrea schimbarea regulilor jocului. Nu mi se pare corect ca în funcţie de interesul particular al unui partid care are posibilitatea să influenţeze această decizie să se schimbe regulile", a subliniat Tăriceanu, săptămâna trecută.

"Eu aştept o discuţie între partide şi împreună cu premierul pentru că procedura prin Parlament este una care cred că face inoperabilă o astfel de propunere. Aştept o discuţie care să ne lămurească", arăta Tăriceanu

Mişcarea Populară solicită modificarea legilor electorale în sensul alegerii primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct şi în două tururi de scrutin, a anunţat săptămâna trecută preşedintele MP, Traian Băsescu, la finalul Consiliului Executiv Naţional al partidului.

"Dacă în legislaţia promovată în timpul meu a fost această eroare a alegerilor într-un singur tur, a fost şi un lucru foarte bun - aducerea preşedinţilor consiliilor judeţene la vot uninominal, alegere directă. Deci, cerem atât alegerea primarilor în două tururi, cât şi revenirea alegerii preşedinţilor consiliilor judeţene tot în mod direct şi în două tururi", a declarat Băsescu, într-o conferinţă de presă.

PSRO susţine alegerea în două tururi din motive de reprezentativitate sporită oferită viitorilor primari, subliniind că în acest fel se permite şi o şansă mai bună pentru reînnoirea clasei politice, dându-se ocazia partidelor mici sau nou apărute să aibă o şansă corectă.

Pe de altă parte, formaţiunea condusă de Geoană spune că ar fi corect ca modificarea legii în vederea alegerii primarilor din două tururi să se facă printr-o lege aprobată în Parlament:"Principial vorbind însă, apelarea la o OUG nu este o soluţie democratică. Nu întotdeauna scopul, chiar şi unul nobil, scuză mijloacele. O lege aprobată în Parlament este calea corectă de urmat. În acest fel, şi PNL va avea ocazia de a-şi repara greşeala făcută în 2015, când a votat legea alegerii primarilor într-un singur tur alături de PSD".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb