Există perspectiva ca ratingul să fie menţinut şi perspectivele îmbunătăţite dacă România va avea o ajustare fiscală credibilă şi graduală, consideră economistul şef al BCR, Ciprian Dascălu. Acesta a precizat, ieri, într-o întâlnire online cu presa economică, că nu crede că agenţiile de rating se vor precipita să downgradeze România înainte de alegeri.
Întrebat cum crede că vor reacţiona agenţiile de rating la următoarea evaluare a României, Dascălu a declarat: "Având în vedere că următoarele evaluări sunt Fitch şi Moody's spre finalul acestei luni şi S&P înaintea datei alegerilor (S&P în data de 4 decembrie - n.r.), cred că vor amâna orice decizie privind ratingul. Cred în schimb că în decursul anului 2021 agenţiile de rating vor aştepta de la guvernul României, indiferent care va fi compoziţia, culoarea politică, să vadă un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu şi lung, cu o ţintă precisă pentru a ţine sub control cheltuielile rigide şi a inversa la un moment dat tendinţa de creştere a datoriei publice ca nivel din PIB pentru a menţine ratingul neschimbat pe termen mediu şi lung".
Acesta a spus că nu crede că agenţiile de rating se vor grăbi să downgradeze România înainte de instalarea unui nou guvern.
"Nu cred că se vor precipita să ia o decizie până nu vor vedea instalat un nou guvern după alegeri. După care este discutabil sau se discută despre cum vor arăta perspectivele fiscale pe termen mediu şi lung. Pentru că dacă se menţin deficite ridicate şi datoria publică ajunge undeva la 60-65% din PIB, care este mediana ţărilor cu un rating similar, atunci ne putem aştepta la o downgradare. Dacă în schimb se porneşte pe un plan pe termen mediu de consolidare fiscală, astfel încât undeva peste doi ani datoria publică să aibă un vârf, undeva spre 50% din PIB, după care să revină pe un trend descendent, nu văd motive de downgrade. Mai ales că dacă ne uităm la ţările din aceeaşi categorie de risc, din multe perspective arată mult mai rău decât România care din fericire beneficiază şi de această ancoră fiind membru UE. Dacă vă uitaţi prin regiune... Ne comparăm economic cu ţările din regiune. În schimb, când vorbim de rating, toate ţările din regiune au un rating cel puţin cu o treaptă, două (mai sus). Ratingul Poloniei şi Cehiei începe cu A. Nu ne putem compara cu ţările din regiune când vorbim de rating. Situaţia ţărilor cu rating similar (cu al României)... Sunt multe din America Latină sau din Asia de Sud-Est. Din perspectiva politicilor şi din perspectiva indicatorilor soft, calitativi, din perspectiva comparativă, România este avantajată. Inclusiv din perspectiva datoriei publice. De aceea aş spune că nu vom vedea o decizie imediată de rating şi există perspectiva ca ratingul să fie menţinut şi chiar perspectivele îmbunătăţite dacă vom avea o ajustare fiscală credibilă şi graduală", a afirmat Ciprian Dascălu.
România se află pe ultima treaptă a ratingului recomandat pentru investiţii acordat de agenţiile internaţionale, iar o retrogradare ar trimite obligaţiunile României în categoria junk.
1. Consolidare fiscală
(mesaj trimis de Cristian în data de 18.10.2020, 11:30)
Consolidare fiscală din buzunarele cui?
Din buzunarele românilor plătiți cu 400 de euro pe lună?
Avem cca. 4 milioane de someri, numa la prima numărătoare. Aceștia consuma din venitul disponibil produs de ceilalți care inca muncesc și care sunt destul de putini.
Așa că ajustare fiscala cu cine???