Cipru: Avem şi alte opţiuni decât un "bailout" de la UE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iunie 2012

Autorităţile din Cipru nu au luat deocamdată o decizie privind un eventual sprijin financiar extern.

Autorităţile din Cipru nu au luat deocamdată o decizie privind un eventual sprijin financiar extern.

Cipru încearcă să obţină cei mai buni termeni pentru un eventual pachet de sprijin financiar extern şi are în vedere alte opţiuni decât solicitarea unui "bailout" de la Uniunea Europeană, potrivit guvernatorului băncii centrale a ţării, Panicos Dimitriades.

Guvernatorul a declarat: "Dacă, eventual, vom solicita sprijin, întrucât acest lucru nu este o certitudine, există şi alte opţiuni decât bail-out-ul. Vom căuta cei mai buni termeni pentru economia noastră".

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Stephanos Stephanou, a afimat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la un sprijin extern. Acesta a adăugat că Executivul ia în calcul câteva opţiuni pentru recapitalizarea băncilor, iar una dintre acestea este solicitarea de sprijin de la Mecanismul European de Stabilitate.

Unele surse citate de presa cipriotă declarau, ieri, că autorităţile din Cipru se vor concentra pe un împrumut bilateral, în loc să ceară ajutorul UE pentru recapitalizarea celei de-a doua bănci din ţară, "Cyprus Popular Bank". Aceasta este cea mai expusă bancă cipriotă la criza datoriilor din Grecia, înregistrând pierderi record în 2011, de aproximativ 3,6 miliarde euro.

Sunt în desfăşurare negocieri pentru obţinerea unui împrumut "în condiţii mai favorabile", a anunţat publicaţia Haravghi, fără să precizeze sursa informaţiei.

Întrebat în legătură cu perspectiva unui împrumut bilateral, ministrul cipriot de Finanţe, Vassos Shiarly, a răspuns: "Nu aş spune nu".

Anul trecut, Cipru a primit un împrumut bilateral de 2,5 miliarde euro din partea Rusiei - partener de afaceri important al acestui stat. Presa locală susţine că ţara ar putea obţine acum un nou credit din Rusia sau din China.

Agenţia de evaluare Moody's Investors Service a redus, marţi seara, calificativele primelor trei mari bănci din Cipru, din cauza riscului crescut al ieşirii Greciei din zona euro.

Ratingul pentru depozite şi datorii pe termen lung al "Bank of Cyprus" a fost revizuit în scădere, cu o treaptă, de la "B1" la "B2", şi a fost plasat sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare. Totodată, calificativul pentru depozite şi datorii pe termen lung "B3" al "Cyprus Popular Bank" a fost pus sub supraveghere. Calificativul "Hellenic Bank Public" Ltd. pentru depozite a fost retrogradat cu o treaptă, de la "Ba3" la "B1", de asemenea plasat sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb