Cipru vrea să folosească plantele aromatice pentru a atrage noi turişti

J.P.
Internaţional / 28 iunie 2021

Cipru vrea să folosească plantele aromatice pentru a atrage noi turişti

Lavandă, busuioc sau trandafir, Cipru mizează pe un savoir-faire ancestral şi pe binefacerile plantelor aromatice pentru a atrage noi turişti într-o insulă renumită mai ales pentru apele sale de turcoaz şi vestigiile arheologice, transmite AFP, citat de Agerpres.

La Agros, un mic sat situat la o altitudine de 1.100 de metri în masivul Troodos, soarele abia a răsărit dar Andria Tsolakis, împreună cu sora sa Elena şi mama lor Maria au început să culeagă trandafirii. Familia Tsolakis cultivă de 73 de ani trandafiri de Damasc, un soi care face renumită atât localitatea Agros cât şi familia Tsolakis, care produce apă de trandafiri şi uleiuri esenţiale.

"Avem nevoie de aproximativ 400 de flori pentru a culege un kilogram de petale de trandafiri din care sunt extraşi doi litri de apă de trandafiri", explică Andria Tsolakis.

Atunci când tatăl său, Chris, a preluat exploataţia familială a decis să deschidă şi un mic magazin pentru turişti. 30 de ani mai târziu, 'Rose factory' figurează în toate ghidurile turistice.

"În plin sezon, primim până la zece autocare de turişti pe zi", explică Elena Tsolakis.

Dacă Ciprul este renumit pentru plajele şi vestigiile sale antice, acest savoir-faire în domeniul botanicii ar putea să atragă noi turişti. În orice caz, acesta este obiectivul unui proiect european care vizează promovarea turismului axat pe plantele aromatice şi medicinale în şase ţări din sudul Europei (Franţa, Italia, Malta, Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Cipru). Finanţată parţial de Uniunea Europeană, această iniţiativă, denumită 'Mappae', încearcă să integreze lista itinerariilor culturale a Consiliului Europei, o etichetă care certifică deja un număr de 30 de circuite turistice de pe continent.

"Bunicile noastre puteau îngriji orice boală cu ajutorul plantelor", spune Yioula Michaelidou Papakyriacou, coordonatoarea locală a proiectului. "Avem şansa de a avea pe insulă peste 800 de soiuri de ierburi aromatice, dintre care unele nu se găsesc decât în Cipru", susţine Papakyriacou. Potrivit acesteia, uleiurile esenţiale produse în Cipru sunt de o calitate excelentă graţie geologiei, calităţii aerului şi condiţiilor meteorologice.

"Clima este ideală pentru a cultiva acest tip de ierburi", confirmă Miranda Tringis, care în urmă cu zece ani a deschis un parc botanic în apropiere de Ayia Napa, un oraş balnear din sud-estul Ciprului. Pe lângă măslini, chiparoşi şi lavandă, Miranda Tringis laudă bogăţia florei ciprote: "aşa era în primul secol după IC când Pliniu cel Bătrân a scris despre ierburile din Cipru ca fiind cele mai bune din întregul imperiu roman. Acelaşi lucru este valabil şi acum".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb