Circa 2 miliarde de lei pierdute anual de bugetul de stat din cauza contrabadei cu tutun

G.D.
Companii / 20 aprilie 2022

Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT

Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT

Peste 2,4 miliarde de ţigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2021, deşi nivelul traficului ilicit a scăzut cu peste 6 puncte procentuale în ultimii 3 ani, conform unui comunicat remis redacţiei. De la începutul anului, forţele de ordine au descoperit pe teritoriul României două fabrici ilegale de ţigări, cu produse din tutun în valoare de 2,8 milioane euro. Cei mai vulnerabili în faţă traficului ilicit sunt tinerii şi persoanele cu venituri scăzute. Ţigările de contrabandă sunt vândute la preţuri de până la trei ori mai mici decât cele de pe piaţă legală, iar traficanţii nu ţin cont de vârstă cumpărătorilor. În 2019, Parlamentul României a instituit 21 aprilie că Ziua Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse.

Potrivit sursei citate, pe fondul eforturilor extinse de a stopa activităţile ilegale de la graniţele ţării, piaţă neagră a ţigaretelor din România s-a menţinut sub nivelul de 8% în primul trimestru al anului 2022, faţă de aproape 14% în 2019, conform datelor Novel Research. Totuşi, România rămâne ţară cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei anual (contravaloarea a 63 km de autostradă, conform estimărilor oficiale).

"Cu 25 de ani de activitate investiţională în România, BAT rămâne un partener al autorităţilor statului în combaterea traficului ilicit. În fiecare an derulăm campanii naţionale de informare şi acţiuni concrete menite să contribuie semnificativ la eforturile de reducere a nivelului contrabandei. În 2021, pe fondul reducerii pieţei negre de ţigarete, BAT a plătit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult faţă de anul precedent, ajungând la aproape 11 miliarde de lei contribuţii prin accize şi taxe. Un nivel redus al traficului ilicit şi un cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină sunt principalele condiţii pentru menţinerea unui context favorabil investiţiilor şi, implicit, creşterii veniturilor la bugetul de stat," a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT.

În 2021, cu peste 55 de milioane de ţigarete de contrabandă capturate în total în nordul ţării, judeţele Satu Mare, Suceava şi Maramureş înregistrează cel mai ridicat nivel al capturilor de ţigări de contrabandă din România, conform www.stopcontrabanda.ro. Potrivit raportului GfK Purchasing Power Europe 2021, zona de nord - est a României este şi cea mai slab dezvoltată, având o putere de cumpărare de doar 71,2% faţă de media naţională şi de o treime faţă de media UE. Salariul mediu în aceste judeţe se situează sub pragul de 3.000 lei net lunar, cu aproximativ 20% sub media naţională, conform INS - Institutului Naţional de Statistică.

În mediul online, contrabandă este un fenomen în atenţia autorităţilor în ultimii ani, iar amploarea sa nu este încă suficient cunoscută. Potrivit celui mai recent studiu OECD şi EUIPO (European Union Intellectual Property Office), perioada pandemiei a accentuat creşterea volumului de comerţ ilicit online cu produse contrafăcute, iar produsele din tutun din această categorie reprezintă una dintre principalele ţinte.

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativa BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităţilor prin centralizarea capturilor din întreagă ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfaturată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Direcţia Generală a Vămilor.

Campania "Stop Contrabandă" a fost lansată în primăvară anului 2017 de către BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări.

Despre contrabanda cu ţigări în România:

Conform raportului KPMG Project Sun 2021, România se află pe al şaselea loc între statele membre UE ca nivel al contrabandei cu ţigarete şi pe primul loc in Europa de Est.

România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei.

Fiecare container de ţigari ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

În 2019 a fost legiferată în România ziua de 21 aprilie ca Zi Naţională împotriva Traficului Ilicit de Produse. În 2020, contrabanda a fost inclusă în Strategia Naţională de Apărare a ţării pentru perioada 2020 - 2024, fiind considerată o ameninţare la adresa siguranţei naţionale, se menţionează în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb