CIRCUL BĂNCII NAŢIONALE PE DAREA ÎN PLATĂ BNR se leapădă de estimările propriului director de la Stabilitate Financiară

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iunie 2016

BNR se leapădă de estimările propriului director de la Stabilitate Financiară

Eugen Rădulescu a declarat, public, că, până acum, au fost făcute circa 4000 de notificări pentru darea în plată

BNR se delimitează de afirmaţiile directorului de la Stabilitate Financiară, spunând că sunt estimări personale

Banca Naţională susţine că nu are în responsabilitate operarea informaţiilor privind notificările de la debitori

Florin Dănescu, preşedintele executiv ARB, a spus, recent, că doar BNR are aceste statistici, pe care le monitorizează

Intrată în vigoare de aproape o lună, Legea dării în plată continuă să producă tensiuni, controverse, dar şi situaţii hilare, oficiali ai unor instituţii respectabile contrazicându-se pe marginea efectelor acesteia.

După nebuloasa din jurul impozitului care ar trebui plătit sau nu în cadrul procedurii de dare în plată, au apărut bâlbâieli referitoare la numărul de notificări pe care clienţii le-au transmis băncilor.

O gafă de proporţii, care, dacă n-ar fi de plâns ar fi de râs, a fost făcută ieri chiar de Banca Naţională a României (BNR), care s-a delimitat de afirmaţiile făcute de Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară - potrivit cărora, până în prezent, au fost făcute circa 4000 de notificări -, precizând că acestea sunt estimările sale personale.

Carevasăzică, domnul Rădulescu ar trebui felicitat pentru faptul că este singurul care, cu instrumentele sale "personale", a reuşit să facă ceea ce nici băncile, nici notarii şi nici avocaţii nu au reuşit - să estimeze câte solicitări de dare în plată au fost făcute.

Felicitări, domnule Eugen Rădulescu!

Felicitări că, personal, aveţi cu ce să faceţi aceste măsurători şi felicitări că, tot personal, aveţi în responsabilitate să efectuaţi aceste estimări, pentru că Banca Centrală nu are în fişa de post astfel de obligaţii, după cum ne transmite instituţia, prin Serviciul Relaţii Mass-media, Direcţia Comunicare.

Precizările făcute de BNR, ieri, după conferinţa în care Eugen Rădulescu a vorbit, sună în felul următor: "Numărul de notificări transmise băncilor de către clienţi în baza Legii nr. 77/2016 menţionat azi, 08.06.2016, de domnul Eugen Rădulescu este estimarea sa personală.

Acestea nu sunt date oficiale ale Băncii Naţionale a României.

Precizăm că BNR nu are în responsabilitate, potrivit legii, operarea informaţiilor privind notificările formulate de către debitori.

Totodată, menţionăm că Banca Naţională a României nu deţine, în acest moment, date privind stingerea obligaţiilor asumate prin credite ca efect al aplicării Legii nr. 77/2016".

Recent, domnul Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a declarat: "Nu avem, nu am solicitat şi nu am primit informaţii despre notificările de dare în plată. Avem propriile emoţii. Sperăm ca această lege să nu-i încurajeze într-o măsură prea mare pe cei care pot să plătească, dar nu mai vor. Doar BNR are aceste statistici, pe care le monitorizează, însă este prematur să fie făcute publice. Suntem atenţi la comunicarea pe acest subiect, pentru că nu dorim să mărim riscul, prin declaraţiile noastre".

Directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR a declarat, ieri, în cadrul unui seminar care a avut loc la Institutul Bancar Român (IBR): "Din 2013 am reintrat pe o pantă pozitivă, atât în privinţa activelor imobiliare, cât şi a activelor financiare nete. Mă tem că anul 2016 nu va mai fi la fel. Aştept pentru a doua parte a anului, dacă vom avea în continuare Legea dării în plată în funcţiune, ca valoarea activelor imobiliare să scadă. Piaţa va fi depresată, va intra într-un proces de comprimare, ceea ce va duce la scăderea valorii tuturor activelor imobiliare. Nu toţi vrem să ne vindem casa acum, numai că există un factor psihologic care contează şi care se va manifesta din păcate în continuare, în sensul că vom observa că suntem mai puţin bogaţi pentru că apartamentele şi toate activele imobiliare pe care le avem nu mai valorează cât valorau. Nu o să fie o compresie de mare dimensiune. Noi anticipăm că se va opri între 5-10%, dar gândiţi-vă că asta înseamnă destul de mult faţă de totalul valorilor activelor imobiliare. Până în prezent, numărul celor care au cerut să-şi dea cheile în baza Legii dării în plată este de vreo 4.000 de oameni. 4.000 versus 10 milioane de deţinători de active imobiliare. Asta este marea realizare a acestei legi".

Potrivit domnului Rădulescu, această iniţiativă legislativă ne va costa pe toţi foarte scump: "Probabil că cineva va câştiga nişte alegeri pe seama acestor lucruri, admiţând cumva că până la alegeri oamenii nu se vor dezmetici şi nu vor constata că de fapt au numai de pierdut din asta".

Ţara noastră va avea, în mod sigur, ratingul de ţară scăzut, dacă va mai apărea încă o "năzbâtie" precum Legea dării în plată, a mai subliniat directorul din BNR, adăugând: "O eventuală reducere a rating-ului va pune presiune suplimentară asupra costului finanţării. În momentul de faţă, stăm foarte bine cu costul finanţării, pentru că avem atât o situaţie internaţională favorabilă cu lichiditate mare, cât şi o poziţie favorabilă în ochii investitorilor, a economiei româneşti. Dacă ne vom apropia, şi ne vom apropia, de pragul de 3% al deficitului public anul acesta, atunci acest lucru va însemna un semnal de alarmă pentru investitori şi dacă nu vor fi adoptate imediat după alegeri măsuri de inversare a trendului de creştere, a cheltuielilor publice, atunci lucrurile ar putea să nu arate deloc bine. Dacă depăşim nivelul de 3% în 2017, atunci vom depăşi cu mult, pentru că ne va costa foarte mult refinanţarea datoriei externe".

România are un rating BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, de la agenţia Fitch, un calificativ Baa3 (grad investiţional) de la Moody's şi un BBB minus cu perspectivă stabilă de la Standard & Poor's.

Opinia Cititorului ( 83 )

  1. Mi se pare explicabil că nu se știe încă. Notificarea este o simplă hârtie igienică pe care o lași la bancă. Urmează sau nu contestația.

    Notarii și asociația lor vor fi primii care vor avea date centralizate DOAR ATUNCI când se face transferul de proprietate efectiv. Pentru că atunci vor încasa primele venituri care vor avea ca etichetă justificativă "dare în plată". 

    1. pai matale nu stii ca BNR a implementat programul ABACUS prin care se raporteaza la BNR ce si cum...:-)

      Cum de stii tu, iar Radulescu nu stie ca e "explicabil"? Ce-ai vrut sa spui? Te faci ca nu sesizezi ca subiectul e degringolada din BNR? Pare ca te-a cuprins si pe tine! Panica-n sobolanime!

      Contabilitatea se face lunar!

      Bancile sunt superfirme? 

      Opinia a fost ştearsă din cauza limbajului neadecvat.

      Deja se cunoaște numărul notificărilor și bineînțeles ca este mai mare de 4000.Bancile raporteaza zilnic numărul notificărilor primite.

      BNR ne zice ca nu are atribuții în colectarea de info dar nu zice ca nu face asta.

      Sunt curios dacă sunt întrebați cu subiect și predicat dacă colectează informațiile și mint spunând nu. 

      purice sobolanesc ce esti

      Bancile nu raporteaza notificarile nimanui, mai mincinosule

      Hartia igienica care opreste ratele :) Te oftici ?A scazut bonusul ?

      Cristi C e de compătimit. Bineînțeles că notificarea primită în locul ratelor este hârtie igienică pentru bănci. :)))))))))))

      ti-a scazut neuronul

      Cine sa-l compatimeasca? Prosti ca voi?

      Cred ca s-ar putea sa ai dreptate. Cerintele de raportare Basel 3 au legatura cu lichiditatile bancii. Nu toate darile in plata afecteaza lichiditatile. De ex debitorii restanti peste 90 de zile sau cei executati nu au impact asupra lichiditatilor pentru ca sunt deja in categoria provizioanelor.

      Oricum, raman la parerea mea ca BNR nu trebuie sa se ocupe de micromanagementul fiecarei banci. Pentru asta exista in fiecare un Consiliul Director. 

      Si argumentul invectivelor pe care ni le adresezi in ce consta?

      Azi ai decizie definitiva pentru inghetarea cursului RONCHF. Banca va recalcula tot ce a incasat in ultimii 8 ani. LDP ar fi avantajat banca, asa creditacii CHF au achitat deja locuintele.

      Sunteti praf!!! :)))))))) 

      te oftici?

      nu este decizie definitiva, bursa minte

      E irelevant ce afirma postacii bancarzi. Se strange lațul. :)))))

      CAB: "Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Cu recurs."

      Dar ce afirma tribunalul este relevant?

      tu esti contabil? nu este de mirare ca nu te duce mintea prea mult... contabilii sunt prostii pamantului

      nu sunt contabil dar am placerea sa am firma in Romania si daca pentru mine e lege sa fie si pentru ele

      bravo, mult succes

      Bravo Cristi. I-ai pus cu botul pe labe pe toti. Si bruta te credea ramolit. Probabil ca majoritatea notificarilor sunt ale restantierilor si creditelor externalizate sau vandute recuperatorilor de creante.

      Cristi C cred ca e A. Vasilescu

      Legea falimentului persoanelor fizice, legea privind conversia creditelor în valută, legea dării în plată, în câteva luni vor acționa toate trei.

      Tot ce le rămâne bancarzilor e din gama "Cristi! Bă, Cristi!" :))))))) 

      mi se pare firesc in democratie

      IN democratie omul mai isi asuma si greselile faptelor lui, nu vine cu mana intinsa la stat cand face vreo tampenie. Problema e ca statul si bancile platesc tampeniile unora din banii altora, asta e greu de inteles pentru voi.

      Bancarzii au înhățat bonusurile imediat după ce au acordat credite de 120k pentru locuinte de 40 k. Statul a taxat tranzacțiile, păbubiții au dat faliment în țara capitalistă în care falimentul pe persoană fizică este interzis. :)))))))))

      nu uita de interzicere ca bancile sa dea faliment, prea mare pentru a falimenta auzi ce cuvinte au inventat, a spus si cineva marunt de la Consiliul Concurentei care cam periaza bancile la recomandarile de ta tatucul de afara, centura de siguranta a noastra care a facut sa plece datoria tari de la 13 la 40% din pix

      Faliment la bancile lacome!

      Vaaaaaaiiiiii, saraci creditaci, erau minori, retarzi la momentul la care au semnat contractele. Bancile sunt de vina pentru ca le-au dat cat au cerut. Imi aduc aminte prin 2007 cand toti tampitii umblau cu limba scoasa ca sa faca rost de adeverinte de salariu umflate din pix, pentru a pune gabja pe cat mai multi bani, tot vina bancilor e si acolo, nu? Tot vina bancilor e si ca unii s-au repezit la apartamente de 150 mp cand ei in mod normal nu isi permiteau decat 50 mp. Nuuuu, niciun creditac n-are nicio vina...

      De ce nu citesti raportul BNR lunar:-)Surprize, surprize.

      la noi nu vine criza ne asigura cineva doar a crescut euro, a taiat salariu doar cu 25%, a crescut impozitele, tva a crescut putin pana la 24% de la 19%

    Are dreptate Radulescu asta, dar cam prea elegant. Eu as fi spus 4000 de escroci contra 10 milioane de oameni cinstiti. Sa nu uitam ca multi dintre hraparetii [...] de la Cisnadie fac spume ca vor fi trecuti in lista de tepari ai bancilor. Ce arata lucrul asta mari ziaristi de la Bursa? Ca aia care fac spume ca vor fi trecuti in Biroul de Credit sunt de fapt niste borfasi care vor sa dea in plata niste case scumpe, sa obtina alte credite si sa profite de scaderea preturilor. Cum se numesc altfel de indivizi? Speculanti veti zice. Nu! BORFASI! Pentru ca isi fac afacerile pe niste pagube pe care le vor acoperi altii. De asta indivizi ca [...] cu 3 case sau [...] cu apartament de lux in Herastrau, sau [...] cu service auto stau in expectativa. Vor sa vada cum se limpezesc apele cu Biroul de Credit ca sa puna gabja pe munca altora. Noroc ca bancile au mirosit ce probe de pungasi misuna in spatele Latzosului din Cisnadie si ii trec pe amatorii de specula in toate bazele de date posibile si imposibile.

    1. Mirosit ca criza ?

      Ce-or fi astia? Isarescovici, Olteanovici, Vasilescovici, Predovici, Folcutovici, Bogzanovici, Groningenovici, Oparescu, Zdreanta si bineinteles tu, [...], care fierbi in suc propriu si intr-un final te vei evapora. :))))))))))))

    BNR-ul poate trimite o circulara bancilor si in 24 de ore sa afle cate notificari pt dare in plata sau primit, probabil dl Radulescu asta a facut si acum o ia cu liniarul la fund pt ca o fost gura sparta. Aceste informatii sunt foarte sensibile si prezentarea lor poate influenta sustele multor baieti destepti.

    1. Buna observatie.

    A scapat pasarica cu 4 000 de notificari ldp.

    Bnr avea obligatia sa ne prezinte statisticala 30 de zile dupa intrarea legi in functionare. Ne-a amenintat cu tot felul de scenarii neadevarate. 

    Arb nu uita ca iti iei bani de la banci, ai aceste date, trebuie sa le faci publice. 

    Bnr a intrat in campanie electorala ? Se leaga de nazbati dar bail in -ul l-a vrut tacit. Tot ce e pro banca e ok tot ce e anti banca e rau. Bnr nu uita in Ungaria cand au taxat bancile au amenintat ca pleaca, gargara curata nu au plecat, cum sa plece cainele de la macelarie?

    Cum sa plece bancile cand intr-o tara din lumea a III-A face mai mult profit decat in tara mama dezvoltata? E nonsens, doar prostirea prostilor. 

    1. nu avea nicio obligatie, mai

    ce dreaqu băh BNR-ul a ajuns sat fără câini ??? din doua una ori ramolitu ăsta de rădulescu bate câmpiile cu grație și ar trebui trimis urgent la pensie pentru ca nu e prima data cand îndrugă aberăciuni ori este gură spartă si trebuie sa i se interzica sa mai apara in public!!!!!!!!!!!

    1. Sa coopteze pe Mutu de la sectorul 6 sa vorbeasca cu publicul:-)

      Si sa ii aiba ca sfatuitori pe Tanda si Manda:))))))))))))

    Azi bancile, maine supermarketurile.

    Poimine brutariile. 

    Numai capitalism si burse libere nu sustineti.

    1. De-ar fi fost capitalism, bancile intrau in istorie in 2008.

      Capitalism fara faliment? Nu exista!!! Cine se impotriveste impotriva falimentului persoanelor fizice? Tot bancile!!!

      Cine lupta impotriva capitalismului? BANCILE!!!!!! :))))))) 

      Vorba multa saracia omului!

      Explica de ce Ing Bank mai exista azi, te rog. 

      Exista pentru unii mari lideri de grupuri anti-banci isi fac afacerile si aduna donatiile prin ING-BANK. Du-te si intreaba-i pe ei de ce au ales banca asta.

      Am vazut mi se pare o prostie .

      Sper sa treaca pe Bt sau Cec. 

      bt are 100000 de procese abuzive

      +6000 asa este

      cec 55 000 

      ing 33 000 , deci ing are cele mai putine culmea

      o data cand o sa am timp o sa verific cine are cele mai putine , poate Leomi ca e noua? 

      Leumi 7 400

      idea Bank e cea mao ok 460 de procese

    Încă o data BNR dovedește că nu-i pasă de clienți.

    Eu inteleg ca dl are cel putin atata inteligenta incat sa compare cei care au dat in plata cu cei care au luat credit, altfel cifrele nu-si au sensul in comparatie. Deci intrebarea mea pt dl radulescu, avem 10 milioane de credite cu garantie imobiliara?

    1. ei se refera la salariati care isi i-au salarul prin banca, la cei care au un depozit,adica tot ce e cont deschis

      nu cred ca exista 10 milioane de locuinte in tara dar pt corectitudine puteti intreba la Cadastru care au situatia pe tara sau in cel mai rau primariile 

      la un calcul aproximativ 22 mil de cetateni / : la 4 membri da cam 5.5 mil de locuinte 

      daca mai consideram ca bancheri cred ca suntem prea multi intr-o casa, cu exprimarea lor de lemn putem sa ne gandim la 3-4 milioane de locuinte in tara

      cred ca rromul cu ajutor scial si cu locuinta bio in rulota mobila numita caruta acoperita cu nailon bancheri nu o considera locuinta si nu e nici bancabila 

      Rădulescu s-a referit și la pârloage (deţinători de active imobiliare) care nu intră sub incidența LDP. Comuniștilor șmenari le place să încurce lucrurile.

      Fondul locativ românesc e alcătuit din aproximativ 7,5 milioane locuințe, 5,5 milioane sunt expirate, iar 3 milioane n-au budă. 

      dar nu toate locuintele sunt garantie in banca

      Bineînțeles. Am spus, comuniștii șmenari generează confuzii.

      În alte discursuri, BNR vorbește despre câteva zeci de mii de credite în franci. Dacă raportăm 4.000 la 100.000 după doar două săptămâni, discursul lui Bachus acoperă de fapt o stare de alarmă. ”Abandon ship!!!” :)))))))) 

      Citeste-l pe Cristi C, bre. Gandeste-te la cei creditele executate sau provizionate deja.

    Ce BRAMBUREALA e la BNR!

    Nu stie dreapta de ce face stanga! 

    Vorbeste gura de una singura! 

    Iata cum isi merita salariile babane pe seama deponentilor! 

    Cum sa iei dintr-o banca mai putini bani decat ai depus! 

    Uite cine ne administreaza banutii!!! 

    Vorbim de costul finantarii !!! 

    Finantarea cui ??? 

    A proastei administrari ?? 

    Ca autostrazi n-ati facut ... blocuri noi le fac particularii ... fabrici noi n-ati facut ... sistemele de irigatii nu mai exista ... inchideti fabrici dupa fabrici ... ROMANII FUG DE VOI PRIN STRAINATATURI ... si voi trageti in bietii oameni care va calca pragul ...

    Aveti gulere albe ... 

    1. amnezia Bnr-ista

    Astia de la BNR si-au facut un obicei de a se ascunde dupa firul ierbii ("opinie personala") atunci cand scapa porumbelu' ori trebuie sa-ti justifice incompetenta. De pilda, cand se va dovedi (a nu stiu cata oara!) ca Mugurel a dat-o-n bara cu previziunea sa sumbra asupra riscului decurgand din LDP, va spune ca nu era decat o parere personala. Cand ne convine, suntem de la BNR, cand nu...suntem scolari amatori, nu?!

    1. geanina, de ce nu mergi la crosetat pentru ca la chestiunile pe care le comentezi, nu te pricepi deloc. Isarescu a vorbit in numele BNR cand a spus de riscul sistemic. Este scris in raportul oficial BNR. Du-te fata si te culca sa fii fresh asa cum iti este mintea.

      este o trollita chf directionata de gccc

      declaratia a facut-o in timpul liber sau cand era pontat la Bnr?

      inseamna ca 3-5 banci se inchid in maxim 30 de zile de cand s-a adoptat ldp ==> povesti de popa beat

      Ei,si? Sa se inchida! Nu patru, toate!

      Ne tot ameninta cu plecatul. Sa plece!

      copilasule, daca nu ai citit raportul bnr, acesta se referea la schimbarea cadrului legislativ printr-o serie de legi care sa sperie investitorii si bancile spre a face cadrul investitional sterp.

      una dintre legi este ldp, asa si scrie in raport, cea mai cunoscuta, dar nu singura

      cu cat mai multe legi anti-banci, cu atat mai putine banci si mai scumpe serviciile lor - acesta este riscul sistemic scris in raport 

      Asa este. exista viata si fara banci, fara datorie.

      Randunica vine din Africa fara datorie, sta si dupa aceea pleaca inapoi tot fara datorie.

      Doar bancherii vor sa fim datori la recomandarea Bce ca e datoria prea mica per cap de locuitor al Romaniei. 

      exista precedent in Spania, Ungaria, Polonia, ...

      doar din Rusia si-a strans catrafusele Raiffaisen in rest stau capusele  

    cristi baietica, vezi ca inca nu au ajuns rosiile la 4 lei/kilu. nici tu si nici astia de la BNR nu le aveti cu realitatea, cifrele sau bunul simt. doar sa mancati aiurea. get lost!

    1. Carrefour 4.3 lei/kg Spania

      Kaufland 4.5 lei/kg Romania 

      Piata rosii intre 4-5 lei/kg Romania, sera

      Piata rosii ciorchine 6 lei/kg Romania, sera 

      daca vrei, primesti si capsuni cu pretul intre 4 si 5 lei/kg

    Draga Bursa cred ca ar fi de bun simt sa triezi comentariile care se posteaza aici pentru simplu fapt ca e prea multi dobitoci. Totusi nu citim Cancan sau asta e ce Bursa doreste sa ajunga. Pacat Bursa era un cotidian economic bun acum a ajuns locul unde toti prostalai isi dau cu parerea.

    1. cam ca tine, care nu stapanesti nici cati "i" trebuie sa pui la finalul cuvantului cand il articulezi :(

      Inca un mare profesor de citire pe aici poate ai vreun Cenaclu si te retin. Cap de pompa propozitia se incepe cu litera mare nu mai fiiii prost ca sunt deja destui. Limbistule care esti tu limbist

      Totusi Eminescu se rasuceste.

      Tu esti deja un clasic in viata, teleormaneza ta e perfecta, "e prea multi dobitoci". :))))))))

      Pai se mai intoarce limbistule ca se satura si el sa fie lins in cur, vrea si el un oral. Ce zici 'Veronica' iei demiurgul de cap.

      Fazane esti atat de capsoman de nu poti nici sa iti dai seama ce e ironia dar ironia e ca te crezi destept. Zi 3 Luceafare si mars la culcare

      Aciulea mai folosim si oarece ortografie. Mai bine te intorci pe Cancan.

      Veronico, Veronico noapte buna restul e cancan - e chiar prea usor sa fac panarama de tine chiar daca hortografia mea nu e perfecta tot nu ma pot cobora la nivelul tau ca dau de gaze de sist.

      hahaha

      agramatule, teleormaneza ta e perfecta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb