Cît de greu va atîrna "leul uşor" în tranzacţiile bursiere?

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 februarie 2004

Stere Farmache, directorul general al BVB: "Indicii bursieri vor trebui ajustaţi, pentru că aceştia sînt calculaţi în funcţie de capitalizarea pieţei ce depinde de preţul acţiunilor. Cum preţul se va ajusta cu patru zerouri, şi indicii trebuie ajustaţi pentru că altfel vom avea o scădere bruscă a acestora. De fapt, şi statisticile Bursei trebuie să ţină seama de denominare, aşa încît graficele bursei să aibă o continuitate şi să nu arate că anul 2005 înseamnă o scădere semnificativă a bursei."

Denominarea monedei naţionale, programată să aibă loc la jumătatea anului vii-tor, va aduce schim-bări şi în tranzacţiile cu acţiuni. Pe lîngă faptul că majoritatea acţiunilor se va tranzacţiona la valori subunitare, companiile listate vor trebui să îşi modifice valoarea nominală a acţiunilor - un parametru important pentru preţul unei acţiuni.

Impactul psihologic pe care l-ar putea avea denominarea mo-nedei naţionale pentru investitorii de la Bursă este greu de evaluat. Stere Farmache, directo-rul general al Bursei de Valori Bucureşti, crede că este posibil ca foarte mulţi investitori să îşi plaseze economiile într-un activ financiar care să suporte un minim de impact în cazul unei deprecieri influenţată de psihologia specifică. Domnia sa a precizat: "Este greu de spus dacă investitorii vor migra spre valută, acţiuni sau obligaţiuni. Niciodată o astfel de operaţiune nu a însemnat < farmacie >, adică tăierea pur şi simplu a zerourilor. Se întîmplă ca impactul psihologic al denominării să conducă la variaţii ale puterii de cum-pă-rare sau ale activelor financiare aflate în posesia unui investitor".

În aşteptarea denominării mo-nedei naţionale, foarte multe per-soane fizice şi juridice vor căuta activul financiar care le va asigura protecţia 100% a fon-durilor, puterea de cumpărare sau maximum de cîştig. Cel puţin, toţi vor evita o eventuală pierdere sau erodare a activelor financiare. "În acest exerciţiu vor fi luate în considerare toate formele de plasamente în active financiare, în tablouri de artă, în active imo-biliare sau în tot felul de alte investiţii, inclusiv în sfera serviciilor", a precizat domnul Farmache.

Directorul general al BVB apreciază că va fi interesant de văzut dacă unele persoane nu îşi vor procura servicii sau mărfuri cu plata anticipată sau plata post operaţiune, în funcţie de impactul pe care îl preconizează să îl aibă denominarea.

Stere Farmache crede că, cu cît operaţiunea în sine este mai bine explicată şi cu cît publicul este mai educat, impactul va fi mai mic.

Momentul acestei treceri la leul greu nu trebuie să prindă investitorii nepregătiţi, cu active financiare sau plasamente care nu se pot transforma repede în numerar. Este riscant din acest punct de vedere, crede domnul Farmache, pentru că nu se ştie cum vor evolua evenimentele în preajma acestei operaţiuni. O variantă de apărare împotriva riscului ar fi ca inves-titorii să se orienteze de pe acum spre operaţiunile financiare cu scadenţa înainte de data denominării, astfel încît ei să se poată orienta rapid către o altă investiţie mai rentabilă.

Bursa de Valori este pregătită tehnic pentru denominare

Din punct de vedere tehnic, Bursa de Valori este pregătită să treacă la leul greu. Încă de la înfiinţare, Bursa a acuzat cifrele mari, cu multe zerouri, cu care este nevoită să opereze. Softul fiind o aplicaţie de origine canadiană (standard pentru bursele de valori), programatorii nu şi-au imaginat că bursa ar putea opera cu cifre atît de mari, ca urmare a inflaţiei ridicate. Stere Farmache spune că sistemul de tranzacţionare are unele limi-tări, în sensul că nu poate să afişeze în mod corect valori ale tranzacţiilor de peste 100 de miliarde: "Dacă luăm ca referinţă dolarul sau euro, 100 de miliarde este foarte mult pentru o singură zi, este o sumă pe care nu o realizează nici bursa din New York".

Din acest punct de vedere, această acţiune de trecere la leul greu prin tăierea a trei sau patru zerouri este binevenită pentru că aduce Bursa la situaţia în care va opera cu numere mici.

Directorul general al BVB a precizat: "Bursa va trebui să privească cu atenţie şi să evalueze impactul pe operaţiuni specifice, pe operaţiuni de compensare decontare sau poate pe Registru. La tranzacţionare, va trebui să revedem pasul de cotare. Va trebui de asemenea ca între preţul acţiunii şi valoarea nominală să existe o corespondenţă. Trebuie văzut care va fi valoarea nominală a acţiunilor. În unele cazuri, valoarea nominală a unei acţiuni este de 25.000 de lei, în altele este de 1000 de lei. Rămîne să aflăm dacă denominarea se va realiza prin tăierea a trei sau patru zerouri. Dacă va fi cu patru zerouri se ajunge în situaţia ca valoarea nominală să fie subunitară. Este clar că vom avea preţuri mici şi atunci o soluţie posibilă ar fi aceea să facem ceea ce face bursa din Londra, şi anume să exprimăm preţurile în lei şi bani".

Operaţiunea de denominare se va face printr-o iniţiativă legis-lativă şi va trebui acompaniată şi de alte norme care să acomodeze impactul pe care îl are o astfel de operaţiune la nivelul legislaţiei companiilor comerciale sau la nivelul pieţei de capital. De exemplu, trebuie ur-mărit dacă valoarea nominală a acţiunilor de 1000 de lei se va determina prin tăierea a patru zerouri şi se va ajunge la 0,1 lei (10 bani) sau se va impune o valoarea nominală minimă de un leu şi atunci societăţile comerciale vor trebui să îşi schimbe numărul de acţiuni emise. Sau pot fi găsite formule mai flexibile şi să lase la alegerea fiecărui emitent să îşi stabilească valoarea nominală. Probabil că instinctul ar conduce societăţile să stabilească o valoare nominală supraunitară de 1 sau 10 lei.

Operaţiunea de denominare a monedei naţionale care apare nouă pe piaţa financiară ar putea fi asimilată cu impactul unor operaţiuni care au loc în prezent pe piaţă de capital, cum ar fi splitarea sau consolidarea acţiunilor. Cu ocazia acestor modificări, în activitatea societăţii nu se schimbă nimic, după cum nu se va întîmpla nimic nici în cazul în care se vor tăia trei sau patru zerouri. Astfel de operaţiuni au doar un impact psihologic.

O acţiune care se splitează de la 25.000 de lei, la 1.000 de lei pare în ochii investitorilor mai ieftină şi de aceea există tentaţia acestora să cumpere mai multe acţiuni ceea ce conduce în cele mai multe cazuri la creşterea preţului acţiunii.

Stere Farmache crede că trecerea la leul greu va face ca banii să cîntărească mai mult în mîna investitorilor şi să fie mai bine apreciaţi: "Faptul că investitorii vor cheltui mai greu banii va conduce la un grad de economisire mai mare".

Stere Farmache crede că trecerea la leul greu va face ca banii să cîntărească mai mult în mîna investitorilor şi să fie mai bine apreciaţi: "Faptul că investitorii vor cheltui mai greu banii va conduce la un grad de economisire mai mare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb