Citi International PLC este prima bancă, dintre creditorii "Hidroelectrica", care rămâne fără una dintre garanţiile primite pentru creditul acordat către producătorul de energie electrică.
Administratorul judiciar al combinatului energetic, firma "Euro Insol", a denunţat, ieri, contractul cu firma "Euro-P.E.C." din Galaţi, care era colateral pentru creditul în valoare de 75 milioane euro, acordat de către Citi Interantional PLC.
Contractul a fost denunţat din cauza datoriilor de 37,8 milioane lei, pierderile provocate "Hidroelectrica" ridicându-se la 118,5 milioane de lei.
Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), ne-a declarat că, dacă a fost denunţat contractul, atunci, în mod evident, dispare garanţia oferită băncii.
În opinia domniei sale, o posibilă soluţie la situaţia privind "Hidroelectrica" este ca statul să ofere garanţii, însă acestea ar putea să reprezinte ajutor de stat, motiv pentru care ar fi nevoie de aprobarea Comisiei Europene.
Arin Stănescu ne-a precizat că banca trebuie să facă provizioane pentru creditele acordate, în momentul în care compania intră în faliment sau creditul nu este plătit timp de 90 de zile.
Denunţarea contractului pe care "Hidroelectrica" îl are cu "Euro-P.E.C." nu ar trebui să reprezinte o surpriză pentru Citi International PLC, potrivit analistului economic Ionel Blănculescu.
Domnia sa ne-a declarat: "Atunci când iei în garanţie un contract, îţi asumi riscurile. Nu este o surpriză pentru instituţia de credit că pierde o astfel de garanţie. În orice caz semnalul este negativ şi relaţia dintre creditor şi debitor are de suferit".
Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri urmează să propună premierului, săptămâna viitoare, o soluţie pentru contracararea industriei negre a insolvenţelor, cu care băncile se luptă de circa trei ani de zile, potrivit lui Ionel Blănculescu.
Propunerea constă în faptul că judecătorul trebuie să ceară, înainte de deschiderea procedurii de insolvenţă, o expertiză judiciară, astfel încât să determine dacă insolvenţa este una naturală sau artificială, "aranjată." Dacă se dovedeşte că insolvenţa este "aranjată", atunci trebuie declanşată procedura penală pentru cei care au cerut acest lucru, ne-a mai spus domnia sa.
La 31 decembrie 2011, soldul creditului pe care combinatul energetic îl are la Citi International PLC se situa la 185 milioane de lei. Pe lângă contractul cu "Euro-P.E.C.", împrumutul a mai fost garantat printr-un acord de cesiune a creanţelor cu "Luxten Lighting", "Elsid Titu", "Electromagnetica" şi "Electrocarbon" Slatina.
Tribunalul Bucureşti a admis, pe 20 iunie, intrarea în insolvenţă a "Hidroelectrica", iar acest lucru a stârnit reacţii dure la adresa autorităţilor din partea bancherilor, în condiţiile în care compania datorează băncilor comerciale circa o jumătate de miliard de euro.
SCENARIU ÎN PIAŢĂ:
Insolvenţa Hidroelectrica, în folosul "băieţilor deştepţi"
Insolvenţa "Hidroeletrica" ar putea, de fapt, să fie în favoarea "băieţilor deştepţi", este un scenariu care circulă în piaţă.
Comisia Europeană a început o anchetă asupra contractelor cu "băieţii deştepţi" din energie, iar dacă acestea ar fi fost considerate ajutor de stat, ele ar fi fost încheiate automat, potrivit scenariului. În cazul insolvenţei, "băieţii deştepţi" s-ar putea înscrie la masa credală, câştigând un alt statut, astfel că insolvenţa le-ar putea fi, de fapt, de folos.