"Citigroup" ia măsuri ca să-şi consolideze baza de capital, apelând la fonduri din străinătate

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 ianuarie 2008

Citigroup a anunţat ieri că îşi consolidea­ză baza de capital, strângând 12,5 miliarde dolari prin plasamente private de valori mobiliare şi că îşi scade dividendul trimestrial la 0,32 dolari/acţiune, potrivit unui comunicat al grupului financiar.

Grupul financiar american a afişat pierderi nete de 9,83 miliarde de dolari în al patrulea trimestru din 2007, ca urmare a problemelor din sectorul creditelor ipotecare cu grad mare de risc şi a creşterii costurilor creditelor.

Citigroup a arătat însă că ia o serie de măsuri pentru a-şi consolida baza de capital. Astfel, Citigroup îşi va suplimenta capitalul cu 12,5 miliarde de dolari prin vânzarea de valori mobiliare în cadrul unei oferte private.

Oferta privată este încheiată şi include investiţii de 6,88 miliarde de dolari ale vehicului de investiţii al guvernului din Singapore, The Government of Singapore Investment Corporation, ca şi ai altor investitori, printre care prinţul Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz Alsaud, mai arată comunicatul băncii.

Prinţul saudit Alwaleed bin Talal a declarat că face parte dintre investitorii care vin în ajutorul băncii americane, care a afişat ieri primele sale pierderi trimestriale de la crearea ei din 1998.

Investiţia reprezintă "o continuare a sus­ţinerii sale puternice pe care o dă Citigroup şi a convingerii sale că grupul financiar are profitabilitate şi potenţial de succes pe termen lung", arată un comunicat al prinţului.

Prinţul, un nepot al regelui saudit Abdullah, este cel mai mare acţionar individual al Citigroup şi are o deţinere de 3,6% din cea mai mare bancă americană după active, prin intermediul companiei Kingdom Holding, unde are o participaţie de 95%. Miliardarul saudit a mai venit în ajutorul băncii în 1991, când a investit 590 de milioane de dolari în predecesorul lui Citigroup, Citicorp, care avea nevoie de lichiditate, în contextul unor pierderi din credite în America Latină şi a unei căderi a preţurilor de pe piaţa imobiliară americană.

Citigroup va mai face şi o emisiune de valori mobiliare în valoare de 2 miliarde de dolari, mai arată comunicatul Citigroup. Grupul financiar va înregistra valorile mobiliare oferite public şi va încerca să le lis­teze la Bursa de Valori de la New York.

Boardul Citigroup a decis, totodată, să micşoreze dividendul trimestrial până la un nivel de 0,32 dolari/acţiune şi să continue vânzarea unor active de importanţă secundară pentru grupul financiar.

"Luăm măsuri importante astfel încât Citigroup să aibă o bază puternică de capital care să îi permită să se concentreze asupra obţinerii de câştiguri şi creşterii profitului", a declarat directorul general al Citigroup, Vikram Pandit.

"Într-un mediu nesigur, astfel de măsuri ne dau o poziţie solidă, concentrată asupra posibilităţilor care pot duce la câştiguri atractive pentru acţionarii noştri", a precizat şeful Citigroup.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb