Aproximativ 40% dintre italieni sunt pentru ieşirea Italiei din UE şi cam acelaşi procent pentru a rămâne în Uniune, în timp ce o mică parte din populaţie este pe poziţie neutră, potrivit statisticilor, a declarat Alberto Alemanno, avocat Italian, professor de drept European la Jean Monnet şi HEC Paris şi professor de drept la New York University School of Low.
Momentul în care Italia a cerut ajutor şi nu l-a primit este unul istoric, spune avocatul.
"Nu doar că statele membre ale UE nu au răspuns solicitării, dar au luat măsuri pentru a preveni exportul echipamentului medical", a adăugat domnia sa.
În acelaşi timp, Alemanno spune că aplicaţiile mobile menite să ajute la controlul răspândirii virusului nu vor ajunge la niciun rezultat, atâta vreme cât nu vom avea o capacitate mai mare de testare a populaţiei.
"Se pune întrebarea ce fel de date vor folosi autorităţile ca să colecteze informaţii de la utilizatori. Acestea vor fi fie anonime, fie date personale. Dacă autorităţile vor verifica obedienţa unei persoane aflate în carantină, ar putea solicita date personale. Dacă vorbim de descentralizare, va fi folosită tehnologia localizării prin Bluetooth. Toate soluţiile prezintă vulnerabilitate", a subliniat Alberto Alemanno.
Domnia sa a mai precizat că problema principală este că statele vor folosi aplicaţii diferite şi va fi dificil de realizat o armonizare.