Reorganizarea procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă din Ordonanţa de Urgenţă face mai dificilă desfăşurarea procedurii insolvenţei şi reorganizarea companiilor, după cum explică Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) într-un comunicat de presă.
CITR îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă face mai dificilă desfăşurarea procedurii insolvenţei şi reorganizarea companiilor, favorizând falimentul.
Vasile Godîncă-Herlea, managing partner al CITR precizează: "Modificările îngreunează procedura de reorganizare şi o fac aproape imposibil de accesat. Din acest punct de vedere, Ordonanţa este un regres faţă de precedenta lege a insolvenţei şi este împotriva curentului european, care proclamă încurajarea şi crearea unei culturi a redresării. Ea afectează companiile mijlocii şi mari pentru care ar exista datele unei reorganizării. Falimentul acestora va reprezenta desfiinţarea locurilor de muncă şi va atrage falimentele furnizorilor, sau chiar al clienţilor. La nivelul Uniunii Europene, peste 200.000 de întreprinderi sunt afectate anual de faliment, fapt ce duce la pierderea a peste 1,7 milioane de locuri de muncă în fiecare an. Riscăm să îngroşăm masiv aceste statistici, iar situaţia economică naţională să se înrăutăţească".
Potrivit aceluiaşi comunicat, Ordonanţa de Urgenţă încurajează doar la nivel declarativ reorganizarea şi finanţarea în cadrul procedurii de insolvenţă în vederea susţinerii planurilor de redresare, în timp ce la nivel de mecanisme concrete îşi sabotează propriile principii.
Speciliştii CITR consideră că aceste măsuri nu vor ajuta mediul de afaceri ci, dimpotrivă, îl vor destabiliza, se mai explică în comunicat.