Ciucă dă milităria jos din pod

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 29 iunie 2022

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Generalul cu patru stele Nicolae Ciucă are de gând să-l execute azi, pentru a treia oară, pe Florin Cîţu. Şi să-l debarce şi de la şefia Senatului. În acest scop, i-a convocat pe toţi membrii grupului PNL din Camera Superioară a Parlamentului la o şedinţă. Una cu scântei. Locul lui Cîţu ar urma să fie luat de Alina Gorghiu. Şi iată cum milităria va fi dată jos din pod.

Pentru Florin Cîţu, aceasta ar fi cea de-a treia debarcare. Într-un timp record, cel care, pe mâna preşedintelui Klaus Iohannis, a ajuns rând pe rând premier al României, preşedinte PNL şi şef al Senatului, urmează să fie debarcat din ultima poziţia deţinută. Şi nu fără motiv. Nu este deloc dificil să ne explicăm ce se întâmplă în interiorul PNL şi ce anume generează asemenea mişcări tectonice.

PNL îşi pierde în ritm accelerat credibilitatea. Pe măsură ce îşi diluează în exces componenta naţională şi liberală. Am făcut de câteva ori afirmaţia, pe care nu am niciun motiv să o retractez, că la următoarele alegeri parlamentare este posibil ca PNL să cadă sub pragul de 5%. Electoratul acestui partid se transferă treptat către alte formaţiuni sau îngroaşă rândul indecişilor. Guvernarea nu le face bine liberalilor. Chiar dacă unora le bagă bani în traistă. De altfel, singurul motiv pentru care ei continuă să rămână la putere este generat de efectul de turmă. Efectul de turmă este specific tuturor popoarelor. Indiferent cât de educate sau de needucate sunt. În vremuri de primejdie, populaţia se strânge umilă şi smerită în jurul conducătorilor care se întâmplă să se afle în fruntea turmei. Instinctul de conservare generează o falsă stabilitate politică. Acest efect a fost cât se poate de vizibil în timpul pandemiei şi cu atât mai mult este vizibil acum, când, ne place sau nu ne place, trăim totuşi sub ameninţarea unui război. În paranteză fie spus, putem observa cum nimeni nu tresare atunci când în fruntea Guvernului este instalat un ditamai generalul cu patru stele. Dimpotrivă. Simpli cetăţeni, dar chiar şi ziarişti cu pretenţia de analişti, s-au exprimat în sensul că ceea ce se întâmplă este cât se poate de normal. Iar Ciucă este omul potrivit la locul potrivit şi în momentul potrivit. Numai că tensiunile se acumulează mai rapid, exact în situaţia în care nu se pot exprima. De aceea, în clipa în care pericolul de la graniţa de est a României va dispărea, societatea va răbufni, iar paratrăsnetul va fi Partidul Naţional Liberal, cu Nicolae Ciucă la vârf. Asta se va întâmpla, dacă nu care cumva războiul din Ucraina, care incendiază întreaga lume, va continua şi în cea de-a doua parte a anului viitor. De unde până unde această afirmaţie? Ea rezultă dintr-un calcul politic cât se poate de simplu. Dacă până în februarie anul viitor războiul din Ucraina continuă, iar preşedintele PNL va fi şi premier, nemulţumirea publică se va concentra în direcţia liberalilor. Dacă însă războiul va continua şi pe parcursul anului viitor, având în vedere aranjamentul politic dintre PNL şi PSD, din care va rezulta un viitor premier socialist, atunci paratrăsnetul va fi reprezentat în egală măsură şi de către PSD. În această eventualitate improbabilă, AUR ar putea deveni marele câştigător al uneia dintre cele mai grave şi multiple crize pe care o traversează România.

Însă cel mai probabil este că războiul din Ucraina se va transforma, cel târziu la începutul anului viitor, într-un conflict îngheţat. Acest moment îl va prinde pe Nicolae Ciucă la vârful Guvernului. Se va face un bilanţ, mult timp amânat din cauza efectului de turmă. Când nemulţumirea va răbufni, când această nemulţumire îi va lovi pe liberali ca un tsunami, se va vorbi mult şi pe bună dreptate în termeni radicali despre faptul că România a fost vândută sub guvernele lui Klaus Iohannis pe bucăţi. În acest moment, bilanţul este dramatic. Chiar Florin Cîţu, culmea tupeului, ne-a prezentat un calcul altfel corect. În primele cinci luni ale anului, statul român a fost silit să plătească două miliarde de euro numai sub formă de dobânzi pentru banii împrumutaţi în mod iresponsabil chiar de el, atunci când a fost ministru al Finanţelor sau mai târziu, când a fost premier, după care tăvălugul împrumuturilor nu a mai putut fi oprit. Această îndatorare a României ne va conduce fără doar şi poate anul viitor la dobânzi în cuantum de minimum cinci miliarde de euro. Şi, în continuare, aceste dobânzi vor creşte. Să nu uităm că România se împrumută astăzi la dobânzi de aproape zece la sută. Asta înseamnă că, în zece ani, datoriile acumulate se dublează. Şi tot aşa, până nu mai rămâne piatră pe piatră. Cineva trebuie să vină şi să taie în carne vie pentru a opri acest tăvălug. Dar înainte vinovaţii vor trebui arătaţi cu degetul. Supuşi oprobiului public. Şi executaţi electoral. Cine altcineva ar putea fi supus unei asemenea execuţii decât Klaus Iohannis, care însă se va afla la capătul ultimului său mandat prezidenţial, şi partidul pe care l-a păstorit, care din acest motiv s-ar putea să nu mai aibă niciun viitor?

Fiind conştient de această situaţie sau simţind instinctiv pericolul, Nicolae Ciucă, împreună cu membrii stafului PNL, încearcă să detensioneze din timp lucrurile, eliminându-i pe cei mai vizibili dintre vinovaţi. Iar astăzi vom vedea probabil capul cu Cîţu scuipat şi tăiat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. analiza de gradinita , grupa mica . generalul cu patru stele ( ce importanta are stelele aici ? ) a coborat militaria din pod de forma si la spartul targului , dezastrul a fost infaptuit , Romania a fos inglodata aiurea in datorii , iar pe catu nu-l pling deloc .

    1. erata , au stelele

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb