Ciurezu, SIF Oltenia: "Continuăm negocierile pentru valorificarea participaţiei la BCR"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie 2013

Ciurezu, SIF Oltenia: "Continuăm negocierile pentru valorificarea participaţiei la BCR"

Preşedintele SIF5: "Nerespectarea programului de oferte ale statului a condus la o lipsă de atractivitate a pieţei de capital româneşti"

SIF Oltenia va continua negocierile cu Erste Group Bank AG în vederea valorificării participaţiei la BCR, potrivit lui Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5. Domnia sa precizează că mandatul acordat conducerii efective a SIF Oltenia de către Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 23.09.2011 pentru negocierea cu conducerea Erste Group Bank AG este pentru perioada 2011 - 2013.

Preşedintele SIF Oltenia consideră că societatea a obţinut rezultate mulţumitoare în 2012, într-un context economic dificil, în care nerespectarea programului de oferte ale statului a condus la o lipsă de atractivitate a pieţei de capital româ-neşti.

Preşedintele CA, Tudor Ciurezu, îşi doreşte un nou mandat de administrator, alegerile pentru CA fiind programate pentru 19/20 aprilie. Alături de el sunt alţi şase membri din actualul CA.

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul Doraly, şi un fond administrat de Franklin Templeton au transmis şi ei propuneri de candidaţi.

Reporter: Cum apreciaţi rezultatele obţinute şi evoluţia acţiunilor SIF Oltenia în 2012? Sunteţi mulţumit de rezultate?

Tudor Ciurezu: Anul 2012 a fost un an dificil pentru România, evoluţia neconvingătoare a economiei - cu o creştere de numai 0,2% a PIB şi instabilitatea politică conducând la o evoluţie dezamăgitoare a pieţei de capital, principalii indici bursieri având creşteri modeste. Nerespectarea de către guvernanţi a programului de oferte publice a condus la o lipsă de atractivitate a pieţei de capital româneşti care a fost caracterizată de lichiditate scăzută.

În acest climat economic, SIF Oltenia a reuşit totuşi să îşi realizeze prevederile asumate prin bugetul de venituri şi cheltuieli - profit obţinut 88,07 milioane lei faţă de prevederile de 86,96 milioane lei.

Aceste rezultate, considerăm noi mulţumitoare, au fost obţinute chiar dacă nu ne-am valorificat participaţia deţinută la BCR.

Acţiunile SIF Oltenia au avut o evoluţie bună, creşterea cotaţiei fiind de 32% în anul 2012. Numărul de acţiuni tranzacţionate a fost de 335.846.645, titlul SIF5 fiind unul din cele mai lichide din piaţă.

Valoarea discountului între cotaţia de piaţă şi activul net unitar a scăzut la 43,19%. Deşi discountul este încă mare, se constată o creştere a încrederii investiţionale în titlurile SIF5.

Reporter: Care ar fi planul actualei conduceri SIF Oltenia pentru anul 2013? Care este strategia investiţională?

Tudor Ciurezu: Strategia adoptată de SIF Oltenia este una pe termen mediu şi lung, astfel că rămânem consecvenţi direcţiilor strategice adoptate în anii precedenţi, respectiv:

- restructurarea portofoliului de acţiuni în scopul îmbunătăţirii calitative a acestuia;

- investirea unor sume importante în scopul achiziţiei de acţiuni lichide cu potenţial de creştere, în special din domeniul energetic, utilităţi;

- acordarea unor atenţii deosebite res-pectării principiilor de guvernanţă corporatistă;

- realizarea unui indicator de profitabilitate care să permită distribuirea unui dividend consistent.

În condiţiile în care în aprilie 2013 va avea loc Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor, care va avea pe ordinea de zi alegerea Consiliului de Administraţie pentru un mandat de 4 ani, sperăm că noul Consiliu de Administraţie va continua strategia adoptată până în prezent de SIF Oltenia.

Reporter: Care sunt măsurile pe care le-aţi lua pentru a creşte randamentul oferit investitorilor în acest an?

Tudor Ciurezu: Randamentul investiţiei în acţiuni este dat de plusvaloarea obţinută ca urmare a creşterii cotaţiei acţiunilor şi de dividendul realizat.

SIF Oltenia consideră că în întreaga perioadă de funcţionare a distribuit dividende consistente şi că nu este spre binele societăţii creşterea foarte mare a dividendului, deoarece aceasta ar conduce la decapitalizarea societăţii şi la diminuarea drastică a resurselor destinate investiţiilor.

În acest context, vom acorda o atenţie deosebită îmbunătăţirii calitative a portofoliului, creşterii transparenţei activităţii printr-o comunicare cât mai deschisă cu investitorii, ceea ce considerăm noi că va conduce la creşterea interesului investitorilor faţă de titlurile SIF Oltenia şi implicit a cotaţiei acţiunilor.

Reporter: Aţi declarat pentru ziarul BURSA în luna august 2012 că scopul SIF Oltenia este de a obţine un portofoliu cu lichiditate foarte ridicată şi risc scăzut. Cum apreciaţi că v-aţi descurcat în îndeplinirea acestui obiectiv?

Tudor Ciurezu: Considerăm că obiectivul de a obţine un portofoliu cu lichiditate foarte ridicată şi risc scăzut a fost atins. Astfel, la 31.12.2012 - 92% din portofoliul SIF Oltenia era reprezentat de acţiuni lichide (în acest procent este inclusă şi participaţia la BCR).

Valoarea de piaţă la 31.12.2012, a primilor 10 emitenţi prezenţi în portofoliu, reprezintă 84,23% din valoarea titlurilor de piaţă. Aceşti emitenţi sunt societăţi comerciale solide, ce deţin active importante şi care au "în spate" nişte ani în care şi-au consolidat poziţia în piaţă.

În aceste condiţii, considerăm că riscul asociat portofoliului SIF Oltenia este scăzut.

Reporter: SIF Oltenia este singura din cele cinci societăţi de investiţii financiare care nu a ieşit din acţionariatul BCR şi deţine în prezent 6,59% din titlurile băncii. Care este planul privind participaţia la BCR?

Tudor Ciurezu: Se cunoaşte faptul că mandatul acordat conducerii efective a SIF Oltenia de către Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 23.09.2011 pentru negocierea cu conducerea Erste Group Bank AG, este pentru perioada 2011 - 2013.

SIF Oltenia va continua negocierile cu Erste Group Bank AG în vederea valorificării participaţiei la BCR urmărind totuşi ca activitatea curentă a societăţii să nu fie afectată.

De asemenea, se ştie faptul că SIF Oltenia a participat la majorarea capitalului social al BCR efectuată în anul 2011, protejându-se astfel participaţia. Am considerat acest fapt o oportunitate, BCR rămânând în continuare cea mai importantă bancă din România. Nu am participat la majorarea capitalului social al BCR din anul 2012 deoarece am considerat preţul de emisiune pe acţiune un instrument care a ţinut seama de interesele SIF în bancă. În final, SIF Oltenia deţine o participaţie de 6,3% din capitalul social al BCR.

Reporter: AVAS a anunţat că va elabora un cadru legislativ care să permită schimbul de participaţii minoritare pe care instituţia le are în diverse companii în care sunt acţionare şi SIF-urile, iniţiativa având ca scop "optimizarea" portofoliului. Cum apreciaţi această idee?

Tudor Ciurezu: Acest demers al AVAS este de apreciat şi considerăm că avem interese comune, care vor permite unele schimburi de acţiuni.

Astfel de schimburi au mai fost realizate de către FPP V Oltenia (actualmente SIF 5 Oltenia) şi FPS (actualmente AVAS) cu beneficii de ambele părţi.

Reporter: Intenţionaţi să participaţi la ofertele publice ale statului prin bursă (dacă ele se vor concretiza)?

Tudor Ciurezu: Bineînţeles că vom participa la ofertele publice. Dacă privim retrospectiv vom constata că SIF Oltenia a fost unul dintre principalii investitori în cadrul ofertelor la Transelectrica şi Transgaz. În condiţiile în care oferta investiţională la BVB este destul de redusă - mai ales din cauza lipsei de lichiditate - aşteptăm cu interes concretizarea programului guvernamental de oferte publice.

Reporter: Având în vedere schimbările intervenite la două dintre SIF-uri (1 şi 4) în 2012, precum şi alegerile de la SIF-uri din acest an, consideraţi că pragul legislativ de deţinere de 5% la SIF-uri este necesar? De ce?

Tudor Ciurezu: Pragul de deţinere de 5% este deja legiferat prin Legea nr. 11/2012.

Pe parcursul anului 2012, după intrarea în vigoare a acestei legi, nu am asis-tat la o creştere spectaculoasă a cotaţiilor SIF -urilor pe piaţa de capital.

Au existat numeroase discuţii asupra pragului de deţinere cu mult înainte de 2012, SIF-urile susţinând menţinerea prevederilor anterioare doar pentru o mai bună protecţie a acţionarilor minoritari.

Reporter: Vă temeţi de o revoluţie a acţionarilor?

Tudor Ciurezu: Revoluţie a acţionarilor... nu cred. Acţionarii şi conducerea SIF Oltenia nu reprezintă două tabere cu interese opuse, nu sunt două forţe antagoniste. Societatea aparţine acţionarilor. Pe parcursul ultimilor ani au avut loc schimbări în managementul SIF Oltenia, şi nu prin intermediul unei "revoluţii a acţionarilor". Dorinţele acţionarilor, de modificare a managementului sau a direcţiilor strategice ale societăţii, pot fi exprimate în mod civilizat prin intermediul participării la adunările generale.

Important este ca aceste schimbări să nu fie în dezavantajul societăţii, să nu conducă la decapitalizarea ei şi să nu fie făcute doar pentru interesele unui grup sau grupuri care acţionează concertat, influenţând negativ evoluţia viitoare a societăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb