Mugur Ciuvică, fostul şef de cabinet al preşedintelui Emil Constantinescu, l-a acuzat ieri pe Theodor Stolojan că a fost campionul actelor normative "cu dedicaţie" la începutul anilor "90, când a deţinut, pe rând, funcţia de ministru al finanţelor şi pe aceea de premier.
"Theodor Stolojan este singurul demnitar român care a semnat hotărâri de guvern de pe urma cărora a profitat direct propria sa soţie", susţine Mugur Ciuvică, care face un scurt istoric al Biroului de Turism şi Tineret, cu care s-a asociat Elena Stolojan : "Actualul BTT, moştenitorul Biroului de Turism pentru Tineret dinainte de 1989, este una dintre societăţile de stat implicate în mari scandaluri de corupţie. Afacerile necurate în care a fost implicată societatea au făcut obiectul mai multor anchete ale Parchetului, unul dintre sefii BTT (Liviu Vaclea) fiind chiar arestat si condamnat pentru devalizarea companiei. BTT-ul comunist a fost reorganizat mai întâi în "Compania autonomă de turism pentru tineret". În februarie 1991, a fost creată Societatea Comercială "Compania de turism pentru tineret" (CTT) - SA care a preluat activul şi pasivul Companiei autonome de turism pentru tineret. Ulterior, societatea a revenit la sigla BTT, fiind denumită "Biroul de Turism şi Tranzacţii" şi reluând, în cele din urmă, denumirea dinainte de 1989, "Biroul de Turism pentru Tineret". "Compania de turism pentru tineret" (CTT) - SA a fost înfiinţată, ca societate comercială prin Hotărârea de Guvern nr. 91 din 4 februarie 1991. Hotărârea a fost semnată de primul-ministru Petre Roman şi avizată de ministrul de finanţe Theodor Stolojan. Capitalul social al CTT era uriaş. Practic, noua societate prelua aproape întregul patrimoniu al BTT-ului comunist (baze sportive, hoteluri, vile, terenuri ş.a.m.d.). După doar o săptămână de la înfiinţare, CTT se asocia cu Elena Stolojan, sotia ministrului de finanţe din acel moment, în firma "Dragon Medical Complex". CTT participa în această firmă cu Baza de Agrement Băneasa, situată pe malul Lacului Băneasa, cu tot cu activele sale".
Mugur Ciuvică mai susţine că, august 1992, Elena Stolojan, soţia primului ministru de la acea dată, devenea acţionar la CTT S.A. primind 100 de acţiuni din partea unei firme a celebrei familii Păunescu o parte din acţiunile CTT S.A. După alte 2 luni, în 10 noiembrie 1992, potrivit lui Ciuvică, premierul Theodor Stolojan semna Hotărârea de Guvern nr. 718/1992 prin care prevedea majorarea capitalului social al CTT S.A. şi "întregirea patrimoniului Societăţii Comerciale "Compania de Turism pentru Tineret" - S.A. cu "complexul sportiv, turistic şi de agrement "Herăstrău" Bucureşti".
Astfel, concluzionează Ciuvică, după doar 2 luni de la momentul în care Elena Stolojan devenise acţionar al CTT S.A., valoarea acţiunilor sale a crescut considerabil.
BTT aprobă vânzarea acţiunilor de la Dragon
Ziarul BURSA a relatat recent că BTT a decis să vândă pachetul deţinut la compania Dragon Medical Complex, existând patru oferte pentru preluarea acţiunilor, toate de la acţionarii companiei DMC.
Preţul fixat de BTT: 2,3 milioane de euro, în condiţiile în care valoarea terenului aportat de BTT la DMC depăşeşte 30 de milioane de euro. Unul dintre cei interesaţi de acţiunile BTT este chiar fostul preşedinte Liviu Vâclea, condamnat în prima instanţă pentru modul cum a administrat societatea.