"CJUE are o jurisprudenţă favorabilă clienţilor bancari"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 mai 2018

"CJUE are o jurisprudenţă favorabilă clienţilor bancari"

Curtea Europeană pentru Justiţie (CJUE) are o jurisprudenţă favorabilă clienţilor bancari, ne-a spus Răzvan Horaţiu Radu, fost agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a fost eliberat, săptămâna trecută, din funcţie, de premierul Viorica Dăncilă şi înlocuit cu domnul Costin Radu Canţăr.

Horaţiu Radu este cel care s-a exprimat în cazul Andriciuc versus Banca Românească, pe marginea căruia au fost transmise întrebări la CJUE. Cu două zile înainte ca Horaţiu Radu să fie înlocuit, preşedintele PSD, Liviu Drag­nea a spus, într-o emisiune televizată, că proiectele Guvernului ar fi blocate de funcţionarii din ministere şi a cerut premierului Dăncilă să facă o "analiză" a respectivilor funcţionari, adăugând: "Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O să-i propun premierului să avem o analiză serioasă a tuturor celor din guvern care au blocat acte".

Răzvan Horaţiu Radu ne-a răspuns cu amabilitate câtorva întrebări legate de justiţia de la noi, dar şi de legile care guvernează sectorul juridic şi despre demiterea sa din funcţie.

(Interviu cu Răzvan Horaţiu Radu, fost agent guvernamental pentru CJUE)

Reporter: Ce opinie aveţi despre proiectele de lege care urmăresc modificarea reglementărilor din justiţie?

Răzvan Horaţiu Radu: Nu am studiat cu atenţie toate legile ce compun pachetul legilor justiţiei, am citit doar ce mă interesa. Le voi studia pe toate atunci când vor fi în vigoare, însă va mai dura până atunci şi sigur acest pachet va mai suferi modificări. Cu siguranţă că legislaţia în materie trebuie modificată. Sunt inclusiv decizii ale Curţii Constituţionale a României ce trebuie implementate şi sunt directive europene ce trebuie transpuse. Este important însă ca ele să nu ducă la un regres al sistemului judiciar în ansamblu şi nici să nu se abată de la standardele europene.

Reporter: Ce părere aveţi despre disputele din domeniul justiţiei şi cum apreciaţi efectele pe care le au asupra actului de justiţie?

Răzvan Horaţiu Radu: În mod cert, toată dezbaterea despre sistemul judiciar din România, mai ales tonalitatea cu care se face, afectează funcţionalitatea sistemului. În acelaşi timp, procurorii şi judecătorii stăpâni pe materie şi pe independenţa lor nu au de ce să îşi facă probleme. Justiţia trebuie făcută cu echilibru, înţelepciune şi bună-credinţă.

Reporter: Cum apreciaţi deciziile care se iau în cazurile deschise de clienţi împotriva băncilor?

Răzvan Horaţiu Radu: Jurisprudenţa creată de instanţe în domeniul bancar a născut controverse, întrucât sunt mulţi bani în joc şi este firesc şi lupta judiciară să fie pe măsură. CJUE are o jurisprudenţă favorabilă consumatorilor. Şi noi am contribuit la construirea acestei practici prin cazurile în care am fost implicaţi.

Există însă o problemă când juris­prudenţa internă nu este unitară. Este normal să fie şi nemulţumiri legate de practica instanţelor în acest domeniu, întrucât obligatoriu una din părţi pierde. Şi, cum spuneam, sunt mulţi bani în joc.

Reporter: Recent, aţi fost schimbat din funcţie. Vi s-au cerut explicaţii pentru deciziile pe care le-aţi luat în ultima vreme? Aţi fost anunţat că veţi fi înlocuit?

Răzvan Horaţiu Radu: Nu aş dori să privesc în cheie politică şi nici să fac speculaţii. Nu m-a anunţat nimeni că voi fi eliberat din funcţie. Am aflat din presă. Nu mi s-a adus vreun reproş, ci, dimpotrivă, ministrul de externe, domnul Teodor Meleşcanu, mereu mi-a transmis ideea că are foarte mare încredere, atât în mine, cât şi în colectivul meu. Dar oricum, nu domnia sa a decis, deşi ar fi trebuit să avizeze eliberarea din funcţie. Ministrul Negres­cu (n.r. ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu) nu mi-a reproşat nimic. Nici nu avea ce. La cum funcţionează administraţia românească, o spun fără modestie, instituţia Agentului Guvernamental pentru CJUE a fost ca un Rolls Royce. Încă nu am fost obligaţi, ca ţară, la plata unor sancţiuni, am reuşit corectarea unor erori ale Comisiei Europene, care au adus milioane de euro României, şi am avut deseori opinii care au fost îmbrăţişate de Curte şi au devenit juris­prudenţă europeană.

Cu doamna premier nu am vorbit niciodată. Nu ne-am cunoscut personal. Dacă m-a cunoscut, a făcut-o doar prin intermediul opiniilor altora.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Multimi pentru profesionalism si discretie.

    Intr-un fel sau altul mai toți banii țări.

    Salar prin banca, rată la banca, impozit-datorie externa la banca.

    Când ești avansat urmează să te dea afară? O fișă a postului se arunca la coș, dacă îl dă afară nu mai poate angaja pe acel post. O mică chichita! 

    1. In instante se face masiv copy-paste, fără a se citi dosarele. Mie, pe clauze abuzive, nu mi s-a citit nici macar capetele de cerere, de toate instantele. Si am o hotărâre definitivă. Unele petite au ramas nesolutionate, iar la cel mai important petit, chiar dacă aveam o altă hotărâre definitivă prin care dobânda trebuia sa fie variabilă si verificabilă, a fost transformată în fixa, contrar cererii mele. Despre ce justiție mai vorbim?

      Da ,ce sa mai spun....asa este copy /paste...consider ca trebuie rezolvata cu raspunderea magistratilor altel ne invartim in cerc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb