CJUE DĂ DREPTUL DEBITORILOR DIN SPANIA SĂ-ŞI RECUPEREZE BANII DE LA BĂNCI O nouă lovitură dată băncilor de Curtea Europeană de Justiţie

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 decembrie 2016

O nouă lovitură dată băncilor de Curtea Europeană de Justiţie

Piperea: "CJUE obligă instanţele naţionale să accepte restituirea banilor încasaţi abuziv de bănci"

În urma deciziei definitive a Curţii Europene de Justiţie, acţiunile Banco Popular Espanol şi BBVA au scăzut cu până la 10%

Băncile spaniole trebuie să ramburseze dobânzi abuzive în valoare de patru miliarde de euro

Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) a dat o nouă lovitură băncilor din UE - a decis că debitorii cu credite imobiliare au dreptul să-şi recupereze banii încasaţi în mod necuvenit de instituţiile financiare din Spania.

Decizia CJUE obligă instanţele naţionale ca, în procesele pe clauze abuzive şi mai ales în dosarele de tip class action să accepte restituirea banilor încasaţi abuziv de bănci, iar acestea din urmă să returneze singure banii dacă nu doresc să aibă o serie de procese noi pe rolul instanţelor, ne-a explicat avocatul Gheorghe Piperea. Domnia sa a menţionat: "Cu alte cuvinte, CJUE spune că o clauză abuzivă nu doar se elimină din contract pentru viitor, ea fiind abuzivă şi până acum, adică şi în trecut, iar sumele aferente trebuie returnate clienţilor.

În lumina noii decizii, procesele pentru restituirea respectivelor sume vor fi clar admise, iar dacă într-un proces a fost respinsă o cerere în acest sens, atunci poate fi deschis un alt proces, fiind obligatorie restituirea banilor".

Hotărârea CJUE îşi va produce efecte şi la noi, fiind o palmă pentru instanţele care au tot dat decizii nefavorabile clienţilor, în ultima vreme, în cazurile desprinse din dosarul colectiv ANPC contra OTP Bank, câştigat de către clienţi, ne-a mai precizat avocatul Piperea.

Potrivit domniei sale, banca ar trebui să returneze singură aceşti bani, altfel va pierde în instanţă: "În aceeaşi situaţie este şi Banca Transilvania, pentru procesele înaintate de debitori împotriva Volksbank".

Împrumutaţii la băncile spaniole care au plătit dobânzi prea mari pentru creditele imobiliare contractate anterior unei măsuri de plafonare luate de autorităţi în mai 2013 au dreptul să îşi recupereze banii de la bănci, au decis, ieri, judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Sindicatele şi asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi-au exprimat satisfacţia faţă de decizia Curţii de la Luxemburg.

"Justiţia a fost restabilită", a declarat Ignacio Fernandez Toxo, secretarul general al celei mai mari confederaţii sindicale spaniole, CCOO.

Potrivit unor estimări ale Băncii Centrale a Spaniei, această decizie va costa sectorul bancar spaniol peste patru miliarde de euro, având în vedere că în 2015 peste 90% din creditele ipotecare erau cu dobânzi variabile.

Astfel, bănci precum Banco Popular Espanol şi BBVA sunt pasibile de returnarea unor sume de ordinul miliardelor de euro clienţilor cu împrumuturi imobiliare, aceşti bani reprezentând dobânzi incorecte, percepute de respectivele instituţii.

Majoritatea creditelor imobiliare din Spania sunt acordate în funcţie de dobânda de referinţă Euribor, potrivit Băncii Spaniei, care estimează că, în 2009, o treime din ipoteci aveau ataşate dobânzi minime şi maxime. Potrivit Curţii Europene de Justiţie, limitarea rambursării banilor este ilegală, iar clienţii nu ar trebui să fie supuşi unor termeni incorecţi. În condiţiile în care Euribor a scăzut de la 5,39% în 2008 la un minim record de 0,074% în noiembrie, clienţii cu credite care au ataşate plafoane pentru dobânzi nu au beneficiat de reducerea Euribor.

În urma deciziei definitive a Curţii Europene de Justiţie, acţiunile Banco Popular Espanol şi BBVA au scăzut cu până la 10%, transmite Bloomberg, preluată de News.ro.

De asemenea, acţiunile Banco Sabadell au scăzut cu până la 7,5%, iar cele ale Banco Popular - cu până la 10,5%, cel mai amplu declin în cadrul indicelui IBEX 35.

"Decizia vine ca o surpriză şi este un moment prost pentru băncile spaniole, îndeosebi pentru cele care vor fi nevoite să constituie provizioane suplimentare", a declarat Daragh Quinn, analist la Keefe Bruyette & Woods.

BBVA a estimat în iulie că impactul maxim al unei decizii nefavorabile ar fi de 1,2 miliarde de euro, în timp ce CaixaBank a anunţat atunci că ar trebui să returneze clienţilor până la 1,25 miliarde de euro. CaixaBank a provizionat deja 5.515 milioane de euro în acest scop.

Riscul de returnare a banilor a existat pentru băncile spaniole încă de când Curtea Supremă a ţării a declarat ilegali termenii creditelor ipotecare care împiedicau scăderea costurilor de împrumut odată cu dobânzile de referinţă.

În aprilie, o curte din Madrid a ordonat unui număr de 40 de bănci, între care CaixaBank, să returneze împrumutaţilor dobânzile suplimentare plătite de aceştia după decizia Curţii Supreme din mai 2013.

Banco Sabadell nu este afectată de decizia Curţii Europene, iar clauzele sale au fost legale şi transparente, a spus un purtător de cuvânt al acesteia. Banca a renegociat unele clauze şi a format provizioane, a precizat el.

Decizia nu afectează solvabilitatea sau soliditatea Banco Popular, a arătat un purtător de cuvânt al instituţiei financiare, precizând că impactul total al deciziei este de 639 de milioane de euro, iar banca a provizionat deja 305 milioane de euro.

Oficialii BBVA şi ai CaixaBank nu au dorit să comenteze.

Banco Santander, cea mai mare bancă spaniolă, nu este afectată de decizie, pentru că nu foloseşte plafoane pentru contractele de credite ipotecare.

Băncile spaniole au contribuit la crearea unei bule speculative pe piaţa imobiliară în anii 2000, prin acordarea facilă de credite care au alimentat frenezia construcţiilor. Potrivit datelor statistice oficiale, citate de Agerpres, la nivelul de vârf al bulei, în anul 2007, băncile spaniole au acordat 1,78 de milioane de credite imobiliare în valoare de aproape 300 de miliarde de euro. Comparativ, în 2015, cifra a coborât la 327.000 de împrumuturi, în valoare de 49 de miliarde de euro.

Bula speculativă de pe piaţa imobiliară spaniolă s-a spart la începutul lui 2008, aruncând ţara într-o gravă criză economică, iar şomajul a crescut până la 25% în 2012. Zeci de mii de familii care nu au putut ţine pasul cu rambursarea creditelor au fost evacuate din casele lor. La rândul lor, băncile au acumulat active imobiliare toxice de care s-au debarasat numai cu ajutorul unei structuri publice, Sareb.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. [Fragment eliminat, conform regulamentului.] Singureni mai bine pune mana si ia notite in loc sa faca pe marele specialist in legislatie. Asa se rezolva problemele reale cu bancile, prin filtrul justitiei nu prin legi cu dedicatie de care se beneficieze toti [Fragment eliminat, conform regulamentului.] cu vile prin Clinceni sau Voluntari. Apeland si lasand justitia sa se pronunte pe dovezi si documentatie nu prin presiuni puse pe politicieni cu postaci comandati de ticniti proprietari de VW Lupo sau cagulati urcati pe Inter + "ancute" [Fragment eliminat, conform regulamentului.]! Justitia sa aiba ultimul cuvant nu toti reprobabilii adunati de prin tot felul de hrube.

    1. Tie-ti scartaie plumbul sicriului din hruba, si crezi ca auzi tambalul de la Singureni.

      Radeți voi de Singureni, dar va e frica de Piperea. Sunteți atât de mici si lași încât folosiți anonimatul sa aruncați [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. Treziți-va, băncilor! O sa muriti

      Phuai, nu mai pot de frica lui dar mai ales de frica celor cu care se inconjoara de gen [Fragment eliminat, conform regulamentului.] sau romancele get-beget Masoud si Al-Ghazi :)))

      Intre timp l-a cam pus madam Diculescu pe marele "avocat" sa joace dupa cum a cantat ea si hora, sarba, batuta sau brau pe sase :)))) 

    Bce, Fmi ce spun ?

    Tovarasu' Isarescu ? Van Groh al Romaniei nu e risc seismic ?

    CaiaxaBanc de cand trebuia sa se inchida? 

    1. Trebuia sa se inchida cam in acelasi timp in care trebuia sa fiti inchisi si voi astia de 47 de ani iesiti la pensie pe acte false Topsac.

      Amnezicule am 36, capsec.

      Lasa vrajeala Topsac. Vezi ca e sef nou acolo la tine in oras pe bulevardul Decebal si cica o sa ia la mana toate dosarele astora ca tine. S-ar putea ca la anul sa cauti tigarile ascunse de maica-ta prin chifle ca sa te lase colegii mai veterani "ne-inaugurat" :)))

      Ai vazut prea multe filme cu Van Dame.

    Este clar cat de obiectiv este domnul Piperea. Când apare orice subiect impotriva vreunei banci, fie din Romania sau din alte tari, hop cu un articol in care sa isi exprime satisfactia. Cred ca este bine sa fim impotriva practicilor incorecte, si ale bancilor si ale altor firme, nu sa fim impotriva bancilor sau firmelor.

    1. Nu Piperea e de vina pentru articolele poporaniste despre banci ca doar nu se suna singur. El e doar un jurist populist care stoarce banisori din vaduve, orfani si oameni aflati la ananghie.

      Vinovatul se da sungur de gol semnand propaganda in care scrue "ne-a declarat" 

      Vezi poate te "strange de gat" postacul GCCC ce executa comenzi la numele de Melinte ca asa il ameninta acum vreo doua zile pe un ins care indraznise sa nu fie de acord cu marele parlamentar Zamfir ales de dom' profesor Voiculescu la redistribuire;)

    Draga Tiberia,

    Ma sunat Gherghes Iza si ma intrebat ce sa faca cu colega Necula A. ca face mult si mare rau rar. Tu cum crezi ca ar fi mai bine? 

    1. Pe Bebe Barladeanu l-ai intrebat?

      Una peste alta aud ca sufletelul cu mustata e foarte trist si abatut din cauza ca anul asta nu i-a mai cantat la clarinet "sculati, sculati boieri mari" Morales de la Manastur.

      ma Moise somerul de la rra,mazilit de Tanase,Cerasela&co,nu ai dat coltul de la ger? ca in cutia ta de carton cam asta iti era soarta.

      spune la lume ca tu faci spume ca arielul pt ca ai credit de 93 mii euro si te oftici tareeee rauuuu....hai spune ca nu iti facem nimic,ba chiar te ajutam,iti mai dam doua cartoane sa ai pe ce dormi. 

    *nu s-a dat suplimentul de Craciun nici azi a disparut si de pe site.

    1. Nu se va da nici miine, nici poimiine, pentru ca deja l-am dat marti, asa ca este normal ca a disparut.

      Marti nu a fost la 5 chioscuri.

      Fa comanda la redactie !

      Cum sa scarpini urechea stanga cu dreapta.

      Buna dimineata! Revista Cadouri de Craciun a fost distribuita impreuna cu editia ziarului BURSA din data de 13 decembrie 2016. Imi puteti comunica la ce chioscuri ati fost si aveau ziarul BURSA fara revista?

    Brusc pentru Pipereash si restul amatorilor de pomeni electorale conteaza fff mult ce spun aia de prin Uniunea Europeana. Cand ziceau de nasoale despre darea in plata ii injurau si ii faceau masoni. Cand zic de bine ii gadila la linguric. Cam asta e fibra morala [Fragment eliminat, conform regulamentului] a patriotardului de langa cetate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb