CLAUDIU CAZACU; XTB: Ethereum revine în ritm mai vioi decât Bitcoin, în vreme ce alte criptomonede rămân ezitante

Piaţa de Capital / 3 februarie 2022

Ethereum revine în ritm mai vioi decât Bitcoin, în vreme ce alte criptomonede rămân ezitante

În luna noiembrie, piaţa criptomonedelor era în "al nouălea cer". Duşi de asigurarea retrospectivă oferită de trendul puternic, având încrederea că domeniul ar fi soluţia de adăpostire în faţa unei inflaţii ridicate, alături de bursele de acţiuni aflate şi ele pe creştere, investitorii au adus Bitcoin la aproximativ 69.000 de dolari, şi Ethereum la peste 4.800 de dolari.

De atunci, în doar două luni şi jumătate, s-a trecut din segmentele înalte ale optimismului către notele joase ale pesimismului.

S-au înregistrat pentru Bitcoin şi Ethereum scăderi de peste jumătate din valoare, în timp ce alte criptomonede au avut un declin de 60%, în unele situaţii mai mare de 70%.

Traderii au "învinovăţit" restricţiile impuse de India şi Rusia, o pierdere a încrederii unor investitori, şi de retail, şi instituţionali sau corporativi, dar şi anunţurile aşteptate de majorare a dobânzii de referinţă în SUA. Sentimentul a atins valori coborâte, tocmai atunci când piaţa era de fapt pregătită pentru o recuperare.

După ce au digerat mesajele Rezervei Federale, revenirea recentă a adus câştiguri de 12.3% pentru Bitcoin şi de 23.8% pentru Ethereum, din minimele înregistrate pe 24 ianuarie, într-o sesiune foarte volatilă, şi până joi, la ora 10 (ora este importantă pentru că fluctuaţii mari se pot petrece în doar câteva ore).

Avansul înregistrat ieri ar fi fost semnificativ mai mare, dar piaţa a suferit corecţii acute în ultimele 24 de ore.

Ethereum a înregistrat o recuperare mai vioaie decât Bitcoin, proiectul originar al monedelor virtuale.

Supleţea răspunsului în piaţă provine şi din ecosistemul uriaş construit în jurul tehnologiei ethereum. Pe "şinele" tehnice ale proiectului funcţionează mii de alte criptomonede. Unele dintre ele oferă, la rândul lor, tranzacţionarea condiţionată, prin "contracte inteligente", smart contracts. Acestea setează condiţii prestabilite pentru anumite operaţiuni de transfer, dezvăluind posibilităţi ample de a rescrie în limbajul blockchain operaţiuni legate, anterior, prin protocoale vechi şi uneori stufoase.

Este interesant de observat că, pentru criptomonede precum Solana sau Avalanche, considerate anterior a avea o şansă de dezvoltare puternică, deşi procentele redresării faţă de minimele de acum zece zile sunt apropiate cele ale Ethereum, revenirea este sensibil mai slabă decât în alte ocazii în raport cu maximele istorice.

Pentru Solana, cu toată recuperarea recentă de puţin sub 22%, scăderea totală din vârf este de 62%, pentru Avalanche, de 55% (după o revenire de 26% din minimele de pe 24) în timp ce Ethereum a pierdut "doar" 45%, la cotaţiile de joi, ora 10.

Dinamica ar putea fi un semn că pieţele încă nu şi-au refăcut stocul de optimism la niveluri potrivite pentru a îndrepta capital important spre proiecte de lichiditate relativă mai mică, şi mai riscante în raport cu Ethereum şi Bitcoin.

Cât poate să ţină revenirea, şi care este ipoteza perioadei următoare?

"Surprizele" sunt atât de dese în piaţa cripto încât ele par a deveni uneori regula. Tocmai când lucrurile păreau a fi clar antrenate pe un scenariu de revenire, dezvăluirea unui atac al hacker-ilor de peste 300 de milioane de dolari asupra unui protocol de legătură între diferite criptomonede, a adus un nou val de scăderi noaptea trecută.

Repercursiunile de pe urma atacului asupra punţii blockchain numită PortalBridge, şi anterior Wormhole (un nume care ar părea, în retrospectivă, nu tocmai potrivit) ar putea fi severe, dacă fondurile nu vor fi recuperate, pentru că o serie de produse care au construit pe baza unor active garantate de platformă şi-ar pierde din valoare.

Potrivit unor ştiri foarte recente, pe site-ul protocolului de legătură a apărut informaţia că s-a descoperit soluţia, şi fondurile ar fi în siguranţă.

Episodul este o nouă ilustraţie a riscurilor variate, şi de valori înalte, asociate unor plasamente care au oferit, totuşi, în anumite perioade, randamente cu ordine de mărime peste cele din pieţele bursiere.

În perspectivă, în opinia noastră scenariul de bază ar fi unul favorabil, pe termen scurt, dacă episodul "punţii" blockchain este, într-adevăr, depăşit fără pierderi majore de active şi efecte colaterale, şi, mai ales, pieţele nu primesc noi lovituri ori din partea hacker-ilor ori din partea autorităţilor de reglementare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb