CLAUDIU CAZACU, XTB:  "Inflaţie record în Europa, dar se întrevede, la orizontul anului viitor, zona de platou"

G.D.
Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2022

"Inflaţie record în Europa, dar se întrevede, la orizontul anului viitor, zona de platou"

Mai mult de jumătate din companiile din indicele S&P500 au raportat deja rezultatele aferente trimestrului al treilea şi 71% dintre ele au depăşit aşteptările, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, pare o veste foarte bună, dar ea trebuie pusă în context: în medie, în ultimii 5 ani, 77% din companii au fost peste nivelul estimărilor.

De asemenea, în medie, aşteptările pentru profitabilitate au fost depăşite cu 2,2%, faţă de o medie de 8,7% în ultimii 5 ani, potrivit Factset.

Titluri din sectorul de energie şi anumite companii din domeniul IT au avut efecte pozitive, dar nu a fost suficient pentru a contrabalansa surprizele neplăcute din domenii precum cel financiar, industria, serviciile de comunicaţii (unii giganţi din IT intră în această categorie).

"Din raportările trimestrului al treilea şi, în special, din previziuni, reiese că trimestrul următor, cel puţin, dar posibil şi prima jumătate a anului viitor, reprezintă o perioadă dificilă, în care companiile şi consumatorii trebuie să navigheze printre provocări serioase, cu preţuri ridicate, incertitudine, şi o abordare în general mult mai rezervată a mediului de afaceri. În schimb, inflaţia ar putea să se apropie de, sau, în scenariul optimist, să se afle deja, în zona de platou" constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România.

Sezonul de raportări din SUA a adus numeroase dezamăgiri şi scăderi ample ale cotaţiilor pentru unele din cele mai vizibile companii din tehnologie.

Dincolo de scăderile acţiunilor companiilor care deţin Google, Facebook, prima în topul deprecierilor de după anunţ, sau Amazon, investitorii s-au uitat cu atenţie la dinamica segmentelor care erau motoare de creştere şi la estimările pentru viitor.

Ritmuri mai lente de creştere sau chiar - de neimaginat anterior - scăderi, pentru segmente considerate foarte dinamice au însemnat o reevaluare abruptă a cotaţiilor, subliniază sursa citată.

În cazul Google, veniturile totale au fost cu 1,5 mld de dolari sub aşteptări, iar segmentul YouTube a raportat scăderi de venituri de 2%, în loc de creşterea văzută de analişti.

Reclamele afişate de motorul de căutare au fost mai puţin solicitate de companii din domeniile de asigurări, financiare sau criptomonede.

Meta, ale cărei acţiuni pierduseră deja două treimi de la începutul anului, a anunţat al doilea trimestru de scădere consecutivă a veniturilor, estimând continuarea trendului în trimestrul următor.

Veniturile au scăzut cu 4%, iar costurile au crescut cu 19%.

Pariul pe metavers a adâncit pierderile din segmentul VR, care au ajuns la 9 mld. dolari anul acesta.

La Microsoft profitul a crescut cu 14% şi veniturile cu 11%. Componenta de servicii de cloud, Azure, a oferit venituri cu 35% mai mari, dar piaţa a perceput încetinirea de la ritmurile anterioare drept o veste proastă, inclusiv prin prisma aşteptărilor pentru viitor.

Veniturile din licenţe Windows au scăzut cu 15%.

Potrivit Gartner, livrările de PC-uri au scăzut la nivel global cu 19,5%.

Amazon a oferit un ghidaj pentru trimestrul al patrulea sub aşteptări. Încetinirea avansului veniturilor din segmentul de cloud, care a adus 20,5 mld. dolari în loc de 21,1 mld. dolari, a dat o lovitură puternică acţiunilor, care au pierdut 13% în sesiunea prelungită de după anunţ.

Apple a fost una din rarele surse de optimism, cu creşteri de 8,1% ale veniturilor anuale şi o surprinzătoare revenire a vânzărilor de calculatoare.

Totuşi, punând lupa pe segmente, vânzările de telefoane iPhone au adus 42,6 faţă de 43,2 mld. dolari aşteptate, cele de iPad-uri au scăzut cu 13%, iar segmentul de servicii, care include magazinul de aplicaţii, a adus 19,19 mld în loc de cele 20,1 mld. dolari estimate.

Acţiunile producătorului de cipuri şi componente electronice Qualcomm au scăzut miercuri în sesiunea extinsă cu 7%, deşi profitul a fost egal cu nivelul aşteptat, iar veniturile au fost uşor peste estimări.

Motivul? Dezamăgire în faţa aşteptărilor trimestrului următor: profit de 2,25 până la 2,45 dolari/acţiune, mult sub 3,42 dolari/acţiune anticipat de analişti.

Gigantul danez din industria transporturilor, Maersk, a oferit profit record în raportarea sa, însă a menţionat nori întunecaţi la orizont, aduşi de povara resimţită de consumatori, care urmează a se vedea şi în transporturi şi logistică.

Inflaţia şi ameninţarea unei recesiuni globale sunt, în opinia companiei, între cauzele estimării reducerii veniturilor, de la intervalul -1% .. +1% anterior, la -2% .. -4%, subliniază sursa citată.

Reducerea investiţiilor sau "îngheţarea" numărului de angajaţi afectează nu doar domenii precum cel industrial ci şi cel IT, obişnuit cu o activitate intensă care solicita an de an angajări masive.

Nivelul preţurilor la energie şi gaze naturale în Europa a intrat în ultimele săptămâni, până de curând, pe o tendinţă descendentă.

Cu toate acestea, inflaţia se află încă în creştere, iar gazul natural a reînceput să crească, atingând joi la ora 10.15, pe scadenţa decembrie, 130 EUR/MWh pe bursa din Amsterdam.

În zona Euro, inflaţia a atins un record de 10,7%, propulsată de o creştere de 41,9% pentru energie.

În SUA, inflaţia de 8,2% e în uşoară scădere, dar presiunea pe componenta care tinde să fie mai persistentă e în creştere, iar aceasta e o sursă de îngrijorare pentru banca centrală.

După ce a majorat miercuri dobânda cu 0,75 puncte, la 3,75 - 4%, Fed, prin vocea lui Jerome Powell, a insistat asupra riscului generat de inflaţie, oferind o pledoarie în favoarea ratelor ridicate.

Nivelul dobânzii la care se va ajunge este mai ridicat decât se credea înainte, consideră Powell, şi investitorii văd un vârf de 5% anul viitor.

Pieţele de capital au scăzut, cu pierderi de 2,5% pentru S&P500 şi 3,36% pentru Nasdaq, după ce investitorii au înţeles că speranţele de "îmblânzire" au fost disipate, iar banca centrală nu se află deloc aproape de momentul de pauză, fapt prezentat explicit şi repetat în conferinţa de presă de miercuri.

Cu o combinaţie de avertismente din partea băncilor centrale, presiuni inflaţioniste încă ridicate şi ajustări forţate ale aşteptărilor pentru profitul companiilor listate pe burse, perioada următoare pare a fi una volatilă şi dificilă pentru investitori.

Totuşi, printre rândurile comunicatelor şi prezentărilor din sezonul de raportări se pot găsi semnale de ajustare a cheltuielilor, prudenţă, limitare a riscurilor.

"Consumatorii şi companiile sunt în proces de adaptare, ceea ce poate însemna că, în lipsa unui nou şoc ascendent pe preţurile din energie, inflaţia ar putea să se apropie de, sau, în scenariul optimist, să se afle deja, în zona de platou", este concluzia analistului XTB România, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pana occidentul este mare fan al razboiului,

    si inflatia este de razboi,

    sa vedem reactia populatiei la primavarea 

    1. Reactia din toamna te-a nemultumit? Tu erai acela care previziona proteste masive si rasturnari de guverne in Europa?

      nu-l mai baga in seama.

      e un simpu slujitor din tabara care a pornit razboiul, iar acum arunca vina pe occident! 

    La vara, la toamna, la primavara, la vara...

    Sa vedem mai bine ce o ss zica populatia Rusiei in iarna!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb