Claudiu Cazacu, XTB: "Sezonul raportărilor ascute concurenţa giganţilor tech pe AI"

Companii / 18 octombrie 2023

Claudiu Cazacu, XTB: "Sezonul raportărilor ascute concurenţa giganţilor tech pe AI"

Sezonul datelor financiare trimestriale a început să îşi croiască drum spre investitori. Această perioadă aglomerată impune pieţelor prioritizarea atenţiei, într-un tsunami de ştiri de tip geopolitic, de reglementare, macro, şi tehnologic. Calendarul raportărilor include Tesla şi Netflix miercuri, TSMC joi, Microsoft şi Google pe 24 octombrie, Amazon pe 26 octombrie. Pentru multe dintre companii, însă, acţionarii sunt forţaţi să privească dincolo de cifrele trimestrului al treilea.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, competiţia se regăseşte peste tot. "Confruntarea se dă între giganţii din sectorul tehnologic, pentru cotă de piaţă în segmente cu potenţial, între fluxul de date fundamentale şi aşteptări pentru profit şi celelalte ştiri sau între guverne şi companiile bănuite a fi abuzat de poziţia dominantă", explică analistul XTB România.

În această serie, SUA analizează plăţile Google către Apple şi alte firme pentru a menţine motorul său de căutare drept opţiune implicită. Tot aici, Amazon şi Microsoft sunt în vizorul Ofcom din Marea Britanie, deţinând 60-70% din piaţa locală de servicii cloud. Microsoft este vizată de o solicitare a Fiscului din SUA pentru 28,9 miliarde de dolari, plus dobânzi şi penalităţi. Microsoft respinge suma. Compania a pornit o procedură juridică întinsă posibil pe ani de zile, considerând că ar putea obţine reducerea valorii de plată cu 10 miliarde de dolari.

Cele mai noi revelaţii se adaugă valului de interes al autorităţilor, de ambele părţi ale Oceanului Atlantic, pentru sectorul de tehnologie unde câteva nume sunt văzute a avea poziţii dominante în piaţă. În condiţiile unor deficite bugetare adâncite şi tot mai dificil de acoperit cu dobânzi mult peste cele din anii din anii anteriori, presiunea anti-monopol şi pentru o reglementare mai strânsă e în creştere. Pentru unele servicii şi bunuri de tehnologie, etapa de creştere accelerată s-a încheiat. Deşi impactul asupra profiturilor nu va fi imediat semnificativ, guvernele încep să îşi intensifice progresiv influenţa în sector.

Rămâne, însă, deschisă, linia foarte promiţătoare a noului val de servicii de inteligenţă artificială. Progresul este remarcabil, în special când luăm în considerare evoluţiile din ultimele luni.

O combinaţie de tehnologii deschise (open-source) şi aflate în proprietate, concurează pentru a redefini limitele tehnologiei. O serie întreagă de sectoare şi metodologii sunt acum pregătite pentru transformare, unele având potenţialul

de a trece prin adevărate revoluţii.

"Totuşi, investitorii au avut o opţiune de tipul: un val ridică toate vasele, finanţarea devenind abundentă pentru startup-uri din domeniu, şi cu intrări de capital ducând la creşteri ample pentru companii precum Nvidia, Microsoft, Google sau Amazon anul acesta. Cu toate acestea, perspectivele viitoare sugerează o abordare selectivă din partea investitorilor. Dincolo de rezultatele celor 3 luni încheiate în septembrie, investitorii vor scruta semnele unor produse bazate pe AI cu cerere în piaţă, care promit beneficii financiare într-un cadru temporal relativ scurt", precizează analistul XTB România.

Strategia Microsoft, prin alianţa cu OpenAI şi adopţia tehnologiei ChatGPT, este privită ca un barometru al tendinţelor sectorului. Gigantul a oferit rezultate cu 20% peste aşteptări pentru profit şi 8% pentru venituri în trimestrul al doilea. Segmentul său de cloud, deşi în creştere de două cifre, a încetinit ca ritm anual de la 40% în T2 2022 la 26% în T2 din 2023. Deşi se aşteaptă ca veniturile din AI să aibă un impact semnificativ abia în a doua parte a anului viitor, investitorii vor analiza cu atenţie datele şi proiecţiile ce vor fi anunţate pe 24 octombrie pentru a evalua perspectivele de creştere.

Google, care a accelerat dezvoltarea Bard, concurentul său pentru ChatGPT, se va duela şi pentru atenţia pieţelor cu Microsoft pe 24 octombrie. Interesul pentru căutările efectuate prin Bing, îmbunătăţit prin servicii AI integrate direct în browser-ul Edge al Microsoft, este o ameninţare directă şi majoră, pe care Google o ia în serios. Ambele variante au realizat saltul de la text spre imagine. Acum oferă posibilităţi de experimentare, editare, creare de imagini sau chiar aplicaţii care păreau de domeniul fantasticului anul trecut. Rămâne de văzut în ce măsură vor fi acestea transformate în venituri viitoare, palpabile pentru acţionarii companiilor.

Acţiunile Microsoft au avansat cu 38,5% anul acesta, iar ale Google cu 58,9%, deşi atenţia publică este captivată în primul rând de seria ChatGPT. Cu noile schimbări, motorul de căutare al Microsoft devine un concurent serios pentru Google, dar pieţele par a miza pe capabilităţile Bard, alături de forţa ecosistemului şi comorilor de date pentru a da cel puţin o şansă reală Google.

În privinţa segmentului de cloud, trendul major rămâne ascendent, dar cu o tendinţă de încetinire. Pentru Amazon, care a crescut cu 56,5% pe bursă anul acesta, creşterea pentru veniturile din cloud au încetinit la 12% în trimestrul al doilea de la 33% cu un an înainte. Claudiu Cazacu estimează că AI ar putea fi, şi probabil va fi, un motor puternic - nu este clar însă în ce măsură va compensa, pe termen scurt, încetinirea din celelalte segmente.

"În economia reală, o serie de indicatori arată slăbiciune, iar instabilitatea din mai multe regiuni ale lumii nu favorizează asumarea de riscuri. Nervozitatea vizavi de multiplele anchete guvernamentale în SUA, Marea Britanie sau Europa reprezintă doar un element care reduce apetitul pentru titlurile din tehnologie, aranjat, deocamdată, sub aspectele macro şi tendinţa dobânzilor, ca prioritate. Seria de rezultate aferente trimestrului al treilea ar putea arăta, ocazional, surprize favorabile, dar în linii mari, ştacheta aşteptărilor e suficient de sus încât riscul unor dezamăgiri să fie peste medie", precizează analistul XTB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb