Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Claudiu Sandu, afirmă că modificările legislative din ultima perioadă, unele decizii ale Curţii Constituţionale şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi hărţuirea magistraţilor curajoşi au adus România în situaţia de a fi "mai aproape de un paradis al infractorilor decât de un stat de drept", transmite news.ro.
În cadrul bilanţului Parchetului General, Sandu a criticat atacurile politice asupra procurorilor, menţionând că în 2024 unii politicieni au lansat acuzaţii jignitoare şi neadevărate la adresa acestora.
"Am aflat de la unii actori politici că suntem «incompetenţi», «inculţi», «hoţi» sau «nişte mizerii ordinare». De la alţii, că am instrumentat dosare politice sub oblăduirea unei ambasade. Ori de câte ori spunem o minciună, rămânem datori adevărului, iar această datorie este plătită mai devreme sau mai târziu", a declarat vicepreşedintele CSM, potrivit aceleiaşi surse.
Secţia de Procurori a Consiliului a intervenit de mai multe ori pentru apărarea independenţei şi reputaţiei procurorilor şi va continua să facă acest lucru, a subliniat Sandu, recomandând politicienilor să renunţe la atacurile asupra justiţiei şi să colaboreze pentru perfecţionarea legislaţiei penale.
"Ridicarea Mecanismului de Verificare şi Control şi festivismul care a urmat acestui moment nu pot ascunde realitatea rece: schimbările legislative, decizii controversate ale CCR şi ICCJ, eliminarea meritocraţiei în justiţie şi hărţuirea magistraţilor curajoşi au făcut ca România să fie mai aproape de un paradis al infractorilor decât de un stat de drept. Noi, procurorii, simţim această realitate în fiecare zi", a afirmat Sandu.
El a subliniat că s-a ajuns la o reducere semnificativă a condamnărilor pentru corupţie şi că "bătălia cu proliferarea drogurilor a fost pierdută", citând o declaraţie a ministrului Afacerilor Interne.
"Trebuie să ne punem întrebarea dacă aceasta este realitatea cu care ne confruntăm zi de zi sau nu", a concluzionat vicepreşedintele CSM.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 16:52)
Toata lumea stie ca justitia este la comanda politicului si a amasadelor straine. Judecati cum vreti pentru ca nu aveti nicio raspundere. Justitia a intretinut si intretine statul ma.fi.ot.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2025, 19:13)
si infractorii sint politicienii si serviciile
3. Eu sunt de acord cu acest diagnostic venit din int
(mesaj trimis de Opinie în data de 05.03.2025, 15:18)
Din exterior ,publicul afla numai prin presa despre evolutia dosarelor ,la final . Si evident prescriptia a mai mult de 10 000 dosare de coruptie a distrus increderea publicului care a uitat ca de fapt s au modificat Codurile penale ,Hotarari de guvern ,OUG etc ...in Parlament ,astfel ca acete prescriptii sa poata fi folosite . Practic au ridicat mingea la plasa catre CCR unde tot politicieni numiti de partide au cosmetizat in cuvinte acordarea prescriptiilor dind vina pe Parlament ,ca nu a modificat la timp diferite aliniate pe care CCR le punctase in decizii anterioare . Tot CCR a introdus limbaj in decizii care anullau probe si intorceau rechizitorii etc ..toate aceste portite si clinciuri au fost apoi folosite de avocati ca sa tergiverseze procesele pina la prescriptie ,anulind munca procurorilor .