CLIENŢII ÎMPRUMUTAŢI ÎN CHF ŞI-AU FĂCUT PLAN DE ACŢIUNE PENTRU TOAMNĂ Teodorovici spune băncilor una şi clienţilor alta

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 septembrie 2015

Teodorovici spune băncilor una şi clienţilor alta

După ce a promis împrumutaţilor discounturi de 25% la creditele în CHF, ministrul Finanţelor a propus băncilor, potrivit surselor noastre, aplicarea unei reduceri de doar 15%

Mai sunt patru luni şi jumătate până când se va împlini un an de la izbucnirea crizei creditelor în franci elveţieni (CHF), după ce această monedă a explodat neaşteptat, în data de 15 ianuarie.

Cele opt luni de zile de când Banca Centrală a Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/EUR impus în 2011 nu au adus nimic bun pentru persoanele cu credite în CHF din ţara noastră.

Proiectul legislativ care prevede conversia în lei sau euro a creditelor contractate în valutele care s-au depreciat cu peste 50% faţă de leu, de la momentul acordării împrumuturilor şi până în prezent, a fost iniţiat de Darius Vâlcov, ex-ministru de finanţe, şi vizează, printre altele, aplicarea unui discount la sold şi garantarea de către stat, în proporţie de 50%, a sumelor rămase de plată.

Potrivit declaraţiilor ministrului de resort Eugen Teodorovici, un discount de 25% la creditele în franci elveţieni (CHF) ar fi fezabil pentru bănci.

Deşi autorităţile anunţau că până la finalul lunii august acest program ar fi urmat să fie aprobat, proiectul încă nu a fost finalizat, după cum ne-au spus, ieri, surse apropiate discuţiilor.

Acestea au menţionat că, în ultima perioadă, reprezentanţii MFP au avut discuţii cu oficialii băncilor, cărora le-au propus să accepte aplicarea unui discount de 15% la soldul creditelor, nu de 25%, aşa cum au discutat cu clienţii.

Programul urmează să fie opţional, iar plafonul garanţiilor acordate de stat se ridică la 1 miliard de lei, în varianta actuală, cu posibilitatea de extindere.

După aşteptări deşarte (cu mici excepţii) din partea băncilor, după strigăte neauzite către politicieni, după ce au desfăşurat diverse forme de protest împotriva acestei situaţii, debitorii din cadrul Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCCHF) şi-au făcut un plan de acţiune pentru acest final de an.

"Toate acţiunile Grupului din această toamnă vor fi concentrate către patru obiective", scrie Andreea Cristoforidis, unul dintre iniţiatorii GCCCHF. Cele patru priorităţi ale clienţilor sunt Legea Conversiei (la care Ministerul Finanţelor Publice lucrează), procesele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) împotriva băncilor, responsabilizarea instituţiilor statului cu atribuţii legate de protecţia consumatorilor de servicii financiare şi restabilirea relaţiei dintre bănci şi clienţi.

Subliniind că este posibil să fie nevoie de participarea debitorilor la mitinguri, Andreea Cristoforidis menţionează: "Legea Conversiei a fost principalul obiectiv al acestui Grup. A fost motivul pentru care noi toţi am început lupta pe 15 ianuarie. A fost proiectul pentru care am cerut ajutorul tuturor asociaţiilor, a fost motivul pentru care am organizat mitinguri. Este adevărat că atunci am pornit toţi cu dorinţa de a obţine o lege care să asigure conversia creditelor la cursul istoric +20%. Şi este ceea ce ne doream toţi. Am spus-o de nenumarate ori - acest obiectiv se obţine cu mitinguri susţinute, la care să participe zeci de mii de oameni (peste 15.000 cu siguranţă), pentru că Guvernul nu se va împotrivi «presiunii» BNR şi a băncilor. Pentru a obţine acest rezultat, presiunea socială trebuie să fie mai mare decât cea a BNR şi e nevoie de zeci de mii de oameni disperaţi în stradă. Lucru care nu s-a întâmplat.

În lipsa acestei mase de oameni în stradă, ne-am concentrat eforturile pe demontarea mitului disponibilităţii băncilor spre negociere, pentru a debloca demersul legislativ".

Andreea Cristoforidis: "Băncile au profitat de lipsa de educaţie financiară a clienţilor"

Băncile au profitat de lipsa de educaţie financiară a clienţilor, reiterează Andreea Cristoforidis, subliniind că "şi-au înşelat clienţii, lansând produse cu un înalt grad de risc, conştiente fiind de acest risc; au introdus clauze abuzive în contracte, acumulând venituri necuvenite; au aplicat dobânzi acestor venituri necuvenite, dobânzi pe care nu le returnează nici când sunt obligate de instanţe să returneze veniturile necuvenite; îşi abuzează clienţii la fiecare acţiune prin a le interzice accesul, conform legilor în vigoare, la servicii aferente contractului sau, în cazul în care le prestează, solicită taxe neconforme legilor care reglementează respectivele contracte; profită de lacune legislative pentru a solicita suprataxe pentru diverse servicii conexe contractelor; răspund cererilor de ajutor din partea clienţilor cu propuneri abuzive, care ascund capcane şi care condamnă clientul la incapacitate de plată; în loc să-şi loializeze clienţii printr-o relaţie comercială transparentă şi orientată către parteneriat, apelează la tertipuri juridice, care să ţină clienţii captivi, abuzând din nou de lipsa de cunoştinţe financiare şi juridice ale clienţilor".

În acest context, în cadrul Grupului va fi numit câte un responsabil pentru fiecare bancă. Conform planului de acţiune întocmit de clienţi, respectivele persoane vor lua legătura cu toate grupurile existente pe facebook împotriva băncilor respective şi vor purta un dialog continuu cu reprezentanţii acestora, urmărind evoluţia relaţiei dintre bănci şi debitori.

Cătălin Voivozeanu propune înfiinţarea unui ONG

Cătălin Voivozeanu, un alt iniţiator al GCCCHF, propune înfiinţarea unui ONG, care să se numească Asociaţia Atitudinea.

Domnia sa a postat, pe pagina sa de socializare: "Celelalte state care vor avea o lege foarte bună a conversiei şi-au înfiinţat asociaţii (...). Asociaţiile sunt vizibile, au capital şi resurse şi se pot manifesta mult mai activ decât am făcut-o noi, câţiva oameni cu resurse financiare limitate. Asociaţiile civice sunt invitate la dezbateri publice, exprimându-şi astfel poziţia cu privire la diverse subiecte care afectează viaţa oamenilor şi a comunităţii. Un grup pe Facebook nu poate avea aceeaşi forţă pe care o reprezintă o asociaţie cu personalitate juridică. Nu vreau să mai fiu la mâna unei asociaţii, oricare ar fi ea. La dezbateri şi discuţii pentru proiectele de legi sunt invitate asociaţiile, nu grupurile de pe Facebook. Că am reuşit să participăm şi noi la aceste dezbateri este altceva...Aceste acţiuni au presupus destule intervenţii şi muncă de culise. (...) Vreau să avem puterea de a lua atitudine în timp util, de a participa în mod activ la deciziile care ne afectează viaţa şi să putem sancţiona abaterile de la interesul civic şi naţional, întreprinse voit sau nevoit de cei care ne conduc. (...)

Vreau să luăm atitudine în timp util, astfel încât să contribuim la crearea unei societăţi mai bune şi cinstite. (...) Asociaţia Atitudinea nu-şi doreşte doar legea conversiei creditelor din valută în lei. Dacă în Polonia şi Croaţia se poate implementa o lege care să ajungă cât de cât la cursul iniţial, de ce nu se poate şi în România?"

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cu tot respectful, dar domnul ministru Teodorovici a promis si o banca de dezvoltare (sa fie septembrie 2014 cand a iesit pe piata prima data cu aceasta promisiune ?) si si de aceasta promisiune s-a cam ales praful. Sa fie interesele unor gulere albe dambovitene mai puternice decat dorinta justificata de a avea o RETEA NATIONALA care sa furnizeze servicii asa cum credem ca si domnul ministru Teodorovici le gandea ? Dar se pare ca deja este mult de atunci.....

    1. am inteles ca vrea sa pensioneze dupa ce a vazut ca nu a reusit ca Erste Stiftung sa devina cea mai mare fundatie.

      Ca o ironie a sortii, ce reprezentativ suna in romana numele asta?

      Ha-ha-ha !!! 

    Pe cand urmatorul miting?

    pai am si eu o nelamurire... toata lumea tipa ca au fost inselati de banci cu aceste credite toxice, hotii, militia, furt, nebunie... dar toti astia au luat credite cu pistolul la tampla din partea bancii sau inainte de toate au intrat ei in mod constient intr-o sucursala a respectivei banci, cerand un credit?

    1. Pai oare in schimbul unei fff mari dobanzi ,ca am vrut sa aiba copii mei o casa ..un acoperis deasupra capului ,sa nu stau toata viata cu chirie ..e gresit?????de unde sa stiu ca sunt camatari cu acte????celor care gandesc asa sa le de a dzeu dupa suflet ,un necaz mai mare ca al nostru.

    Cat timp sta mohicnul la BNR nu se intampla nimic

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb