CNAIR A INTRAT ÎN COLIMATORUL PREMIERULUI Dosar penal pentru neregulile de pe tronsonul de autostradă Lugoj-Deva

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 28 mai 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban i-a solicitat ministrului Transporturilor, Lucian Bode, să sesizeze Parchetul cu privire la neregulile de la lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva. Şeful Guvernului a spus că în cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere s-au creat premisele pentru ca statul român să plătească despăgubiri constructorului spaniol, deşi lucrările fuseseră finalizate în proporţie de 98%.

Ludovic Orban a spus: "Pentru măgăriile pe care le-au făcut ăştia pe lotul 3 nu plăteşte nimeni? Sper că aţi făcut sesizare... Acolo a fost cu siguranţă un aranjament între managementul Companiei şi constructor ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai ca să creeze posibilitatea companiei să câştige, pentru că acolo lucrurile sar în ochi. Lipsa de apărare, astea toate trebuie sancţionate, trebuie trimis către Parchet... Ce s-a întâmplat acolo e de Parchet. După cum arată lucrurile, vă spun clar că totul e cusut cu aţă albă".

Premierul a solicitat un control la CNAIR, iar toate rezultatele "privind ilegalităţile" să fie trimise la Parchet. "Nu vom accepta să pierdem bani din cauza ticăloşiei unora care au alte interese decât să construiască autostrăzi", a declarat Ludovic Orban.

Referitor la situaţia respectivă, ministrul Lucian Bode a spus că "este inadmisibil să ai 5-6 recepţii parţiale perfecte şi când ajungi la 98% progres fizic, lucrările să nu mai fie în regulă şi să reziliezi contractul".

Ministrul de resort a adăugat că problemele au început în anul 2013 şi că ulterior valoarea iniţială a contractului - 560 de milioane de lei - a fost suplimentată cu aproape 800 de milioane de lei.

"Nu poţi să suplimentezi valoarea unei lucrări cu 140% sau 150%. La Curtea de Arbitraj de la Paris am pierdut pentru că statul român, prin CNAIR, nu şi-a apărat corect şansele. Este inadmisibil să nu accesezi proba cu martori, în vreme ce reclamantul a depus sute de documente", a precizat Lucian Bode.

Amintim că procesul pierdut de România la Curtea de Arbitraj de la Paris a fost iniţiat din cauza fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc care a decis rezilierea unilaterală a contractului cu constructorul spaniol al loturilor 2 şi 3 din autostrada Lugoj-Deva.

În august 2019, Cuc susţinea că a reziliat contractul pentru lotul 3 deoarece firma spaniolă Comsa nu ar fi acceptat extinderea garanţiei din contract de la patru ani la zece ani după ce autorităţile de la Transporturi au invocat 60 de neconformităţi şi probleme de execuţie de-a lungul timpului.

Curtea de Arbitraj de la Paris a decis în urmă cu o lună că ţara noastră trebuie să plătească firmei spaniole 50 de milioane de euro cu titlu de despăgubiri pentru rezilierea ilegală.

În legătură cu situaţia actuală a autostrăzii Lugoj-Deva, ministrul de resort a arătat că pe 66 kilometri se circulă fără restricţii, pe 21 kilometri - din lotul 3 - se circulă cu restricţii de viteză şi de tonaj, că 4 kilometri sunt inutilizabili deşi sunt finalizaţi în proporţie de 75% dar nerecepţionaţi, şi că pe 9 kilometri din lotul aşa numit Secţiunea Urşilor nu s-a efectuat nicio lucrare.

Referitor la tronsonul 2 al autostrăzii, Lucian Bode a arătat că termenul pentru depunerea ofertelor este septembrie 2020, iar până la sfârşitul anului îşi propune, dacă nu vor exista contestaţii după atribuire, să semneze contractul de proiectare şi execuţie. De la semnarea contractului, tronsonul ar trebui finalizat în 42 de luni - 12 luni, proiectarea şi 30 de luni execuţia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bai sefu,

    In loc de penalizare ar merita sa fie premiati! 

    Pai la cate realizari au, o mica pierdere de 50 mil EU e un fleac 

    Economia duduie, buzunarele se umple si fraierii mor de foame, dau cu masinile in gropi, RCA te va despagubi la cat vrea muschii lor si tot asa! 

    Merita aplauze la scena deschisa nene, nu puscarie! 

    Pai cum se face tu ii numesti, deschizi punga larga si "pormo" te superi pe ei pentru o acadea? 

    Nu-I corect nene sa te superi pe premianti!

    Ce naiba?! 

    Preafericite premier

    Cine genereaza aceasta situatie daca nu chiar domnia dumnevoastar si cei ca dumneavaostra 

    Cate reorganizari a trait acest fief al gropilor de pe sosele pe marginea carora cineva scrijelea candva"aici sunt bani dumneavoastra" 

    Presupun ca piloseniile merg mana in mana cu principiul nepotismului si al deciziilor politice! 

    De cate ori se schimba culoarea politica de atatea ori se schimba si prioritatile! 

    Dumneavoastra cand ati fost ministru la transporturi ce realizari ati avut? 

    Hai sa fimi seriosi cu penalul si alte notiuni electorale!

    nu vi se pare ca sunteti fariseu? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb