Casa Naţională de Asigurări de Sănătate transmite, marţi, că proiectul noului Contract-cadru nu limitează accesul asiguraţilor la servicii medicale, dar prevede că nu se poate deconta de două ori acelaşi tip de serviciu pentru un pacient, informează news.ro.
"Având în vedere afirmaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora în proiectul noului Contract-cadru elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-ar intenţiona reducerea numărului de servicii medicale decontate de CNAS, precizăm că propunerea de reglementare a decontării unui singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi se referă la faptul că pentru un pacient se poate raporta în vederea decontării un singur serviciu de acelaşi tip, pe zi, pe persoană, dintre serviciile prevăzute în prezent la pct. 1.7 Anexa 7 la Ordinul MS/CNAS nr. 1068/627/2021", a transmis, marţi, CNAS.
Sursa citată precizează că în proiectul noului act normativ, precizarea este introdusă la paragraful unde se regăsesc reglementările specifice acestor tipuri de servicii:
"În anexa nr. 8, articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
«(1) Casele de asigurări de sănătate decontează medicilor de specialitate din specialităţile clinice, planificare familială şi îngrijiri paliative în ambulatoriu contravaloarea serviciilor medicale decontate prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte prevăzute în anexa nr. 7 la ordin, dacă aceste servicii sunt efectuate în cabinetele medicale în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi interpretate de medicii respectivi, luând în calcul numărul de puncte aferent fiecărui serviciu medical şi valoarea stabilită pentru un punct. Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/ terapii pentru un CNP/zi»".
Potrivit CNAS, pentru un pacient care se prezintă la o consultaţie în ambulatoriul de specialitate la medicul cardiolog, acesta efectuează consultaţia şi, dacă apreciază necesar, îi poate efectua unul sau mai multe servicii.
"De exemplu, efectuează un EKG şi/sau măsoară indicele de presiune gleznă/braţ. Consultaţia şi serviciile efectuate se raportează de medic în vederea decontării. Pacientul respectiv se poate prezenta în aceeaşi zi şi la o altă specialitate medicală din ambulatoriu, de exemplu la dermatologie. Medicul dermatolog îi acordă consultaţia şi, dacă apreciază necesar îi efectuează şi servicii, cum ar fi, de pildă, testul cutanat cu agenţi fizici şi/sau examinarea cu lampă Wood. Medicul dermatolog raportează în vederea decontării consultaţia şi serviciile efectuate", a mai transmis CNAS.
Potrivit instituţiei, "este evident că nu există o îngrădire, o limitare a decontării serviciilor medicale efectuate de medicul din ambulatoriul de specialitate, cu privire la tipul serviciilor medicale necesare pacientului".
"Reglementarea se referă la faptul că medicul de specialitate nu poate raporta în aceeaşi zi, acelaşi tip de serviciu medical de două ori, pentru acelaşi pacient. În exemplele date anterior de noi, medicul cardiolog nu poate raporta două EKG-uri pentru acelaşi pacient în aceeaşi zi, respectiv medicul dermatolog nu poate raporta două examinări cu lampa Wood pentru acelaşi pacient în aceeaşi zi", a mai transmis CNAS.
CNAS a publicat pe site-ul propriu, în Transparenţă decizională, Proiectul de Ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1068/627/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 - 2022, precum şi prelungirea aplicării prevederilor acestuia.
În proiectul de act normativ sunt cuprinse reglementări aplicabile începând cu data de 1 aprilie 2023.
Potrivit documentului, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, "Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi".
De asemenea, "Casele de asigurări de sănătate decontează medicilor de specialitate din specialităţile clinice, planificare familială şi îngrijiri paliative în ambulatoriu contravaloarea serviciilor medicale decontate prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte prevăzute în anexa nr. 7 la ordin, dacă aceste servicii sunt efectuate în cabinetele medicale în care aceştia îşi desfăşoară activitatea şi interpretate de medicii respectivi, luând în calcul numărul de puncte aferent fiecărui serviciu medical şi valoarea stabilită pentru un punct. Casa de asigurări de sănătate decontează un singur serviciu medical/procedură diagnostică/terapeutică/tratamente/terapii pentru un CNP/zi".
Potrivit specialiştilor din domeniu, aceste prevederi ar îngrădi accesul pacienţilor la servicii medicale.