CNBC: BCE a raportat prima sa pierdere anuală din 2004, din cauza plăţilor cu dobânzi ridicate

A.F.
Bănci-Asigurări / 23 februarie 2024

CNBC: BCE a raportat prima sa pierdere anuală din 2004, din cauza plăţilor cu dobânzi ridicate

Banca Centrală Europeană (BCE) a raportat joi prima sa pierdere anuală din 2004, după efectuarea unor plăţile considerabile, efectuate la dobânzi ridicate, transmite CNBC.

BCE a înregistrat pierderi de 1,3 miliarde de euro, care ar fi fost şi mai mari dacă banca nu ar fi eliberat 6,6 miliarde de euro - întregul provizion pentru riscuri financiare, acumulat de-a lungul unui număr de ani.

BCE a spus că se aşteaptă la noi pierderi pentru următorii câţiva ani, care să nu afecteze "capacitatea sa de a conduce o politică monetară eficientă", înainte de a reveni la profituri.

Banca centrală a ridicat ratele dobânzilor de la un teritoriu negativ la un nivel record de 4% în perioada iulie 2022 - septembrie 2023, ca răspuns la inflaţiei ridicată formată ca urmare a pandemiei de Covid-19 şi la pierderea parţială a accesului la energia din Rusia, în urma invadării Ucrainei.

Instituţia a suferit creşteri ale cheltuielilor cu dobânzile aferente datoriilor cheie, în timp ce veniturile din dobânzi la active nu au ţinut pasul, deoarece multe sunt la dobânzi fixe sau au scadenţe lungi.

BCE a înregistrat o pierdere netă din dobânzi de 7,19 miliarde de euro în 2023, după un venit de 900 de milioane de euro în 2022.

"Puterea financiară a BCE este subliniată în continuare de capitalul său şi de conturile sale substanţiale de reevaluare, care, împreună, se ridicau la 46 de miliarde de euro la sfârşitul anului 2023", a spus banca centrală într-un comunicat.

BCE va reporta pierderea din bilanţ pentru a compensa profiturile viitoare. Nu va face distribuţii de profit către băncile centrale naţionale din zona euro pentru 2023.

Timp de opt ani, BCE a urmat o politică de stimulare fiscală care i-a umflat bilanţul, dar a fost văzută drept controversată în unele trimestre.

Banca centrală a început înăsprirea cantitativă în martie 2023. Dobânzile mai mari au împins mai multe bănci centrale naţionale către pierderi, inclusiv Bundesbank din Germania şi Banca Naţională Elveţiană.

Deşi pierderile nu afectează capacitatea unei bănci centrale de a adopta mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor, cifrele anuale sunt privite ca o măsură a credibilităţii şi pot avea un impact asupra acţiunilor lor mai ample.

Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg, a declarat că rezultatul BCE este totuşi "pe deplin aşteptat" şi "nu este o problemă majoră".

"Nu va afecta politica monetară. Nu există nicio instituţie în economie care să poată face faţă unei pierderi temporare mai bine decât banca centrală", a declarat el pentru CNBC prin e-mail.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb