CNBC:  "Bitcoin nu a funcţionat ca o protecţie împotriva inflaţiei"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 9 iulie 2022

"Bitcoin nu a funcţionat ca o protecţie împotriva inflaţiei"

Anjali Jariwala, Fit Advisors: "Amploarea volatilităţii preţului este atât de semnificativă, încât îmi este foarte greu să văd criptomonedele drept depozite de valoare pe termen lung"

Omid Malekan, Columbia Business School: "Chiar dacă criptomonedele nu s-au dovedit un mijloc de încredere pentru păstrarea valorii, în timp este posibil să fie acceptate şi să devină mai puţin volatile"

Preţul Bitcoin a scăzut în acest an, subrezind argumentul delclamat adesea de susţinătorii cripto, conform căruia moneda digitală poate reprezenta o protecţie în faţa inflaţiei în perioadele de agitate economic, scrie CNBC.

Fanii Bitcoin susţin de mult timp că raritatea sa i-ar proteja valoarea în perioadele de creştere a inflaţiei deoarece, spre deosebire de băncile centrale - care pot creşte oferta de bani - există un număr fix de monede BTC. De altfel, chiar înainte de căderea pieţei, doi investitori legendari au avut o dezbatere legată de comportamentul Bitcoin în perioade dificile. Miliardarul Paul Tudor Jones era optimist în privinţa criptomonedei ca acoperire împotriva inflaţiei, în timp ce Mark Cuban, ce este şi proprietarul Dallas Mavericks, a respins ideea catalogând-o drept "slogan de marketing", conform sursei menţionate.

Un alt argument vehiculat frecvent de susţinătorii cripto este că Bitcoin, împreună cu alte criptomonede asemănătoare, va dobândi cu timpul o valoare intrinsecă, pe măsură ce va fi tot mai acceptat, precum aurul. Fanii criptomonedelor cred că va fi privit ca un activ care nu se va deprecia în timp. Totuşi, acest lucru nu s-a dovedit adevărat, cel puţin până acum. Valoarea pieţei de criptomonedelor a scăzut odată cu creşterea inflaţiei, Bitcoin depreciindu-se cu peste 50% din ianuarie până acum, potrivit CNBC.

Astăzi, la ora 14:00, preţul Bitcoin era de aproape 21.700 de dolari, faţă de 46.220 la finele anului trecut. În noiembrie 2021, moneda digitală atinsese un maxim istoric de aproape 69.000 de dolari, conform CoinDesk.

Anjali Jariwala, fondator al Fit Advisors, a spus la CNBC: "Amploarea volatilităţii preţului este atât de semnificativă, încât îmi este foarte greu să văd criptomonedele drept depozite de valoare pe termen lung".

Pentru Jariwala, cripto în general, este un nou tip de activ care încă nu funcţionează nici ca o marfă căutată precum aurul, nici măcar ca monedă, "pentru că nu este uşor de schimbat cu un bun sau serviciu". În ciuda rarităţii sale, preţul unei criptomonede precum Bitcoin se bazează încă în mare parte pe sentimentul consumatorilor, spune Jariwala, care este şi planifictor financiar certificat.

Omid Malekan, profesor la Columbia Business School, specializat în tehnologia cripto şi blockchain, a spus la CNBC: "Chiar dacă criptomonedele precum Bitcoin nu s-au dovedit un mijloc de încredere pentru păstrarea valorii, în timp ar putea să fie acceptate şi să devină mai puţin volatile".

În opinia sa, odată ce volatilitatea se va atenua, vom avea o imagine mai clară a modului în care criptomonedele reacţionează la evoluţiile macroeconomice, cum ar fi rata inflaţiei sau mişcările Rezervei Federale. De asemenea, el a afirmat că probabil preţurile actuale ale cripto includ şi alte elemente în afară de inflaţie, cum ar fi lipsa reglementării sau prea mulţi creditori cu levier excesiv.

În orice caz, invesiţiile în cripto sunt foarte speculative, scrie CNBC. Jariwala recomandă investirea doar a banilor pe care cineva este pregătit să-i pierdă, adăugând că este adecvată o strategie pe termen lung care să fie menţinută "chiar şi în momente ca acestea".

"Criptomoneda poate evolua într-un activ mai matur, care să ofere o acoperire împotriva inflaţiei. Dar, încă nu ştim, cel puţin până când nu vom avea un istoric mai bogat", a afirmat Jariwala, citată de CNBC.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. si nici nu va functiona vreodata ca protectie impotriva a orice.

    e o marfa, nu e o moneda!  

    din 2026 incolo importanta BTC devine extrem de redusa si nisata la nivel mondial... asta daca va mai exista BTC din 2026 incolo.

    exista riscuri masive ca BTC (sau orice alta crypto) SA NU MAI EXISTE DIN 2026 INCOLO ca efect al modificarilor de reglementare.  

    1. ...

      ...

      Fulgusor, nu esti tu destept?

      daca privesti in trecut si vezi ce am comentat pe marginea crypto (atunci cand toti se drogau cu euforia evaluarii unui BTC bitcoin la sute de mii de dolari !!!!) da, sunt destept, e evident asta.

      am avertizat ca aceste crypto nu inseamna nimic si trebuie sa va feriti de ele ca de dracu gol.  

      am avut dreptate?  

      au cazut in cap.  

      desigur ca am avut dreptate.  

      Stii cum e treaba in pietele de capital?

      Multi se uita, PUTINI VAD! Eu am vazut gaunosenia crypto. Nu as baga nici macar 1 singur RON in asa ceva.  

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb