Boom-ul imobiliar din Dubai în anii care au urmat pandemiei de Covid-19 a fost unul dintre cele mai rapide din lume, alimentat de reforme favorabile investitorilor şi de o creştere a cererii din partea expaţilor, în special din Rusia, ca urmare a începutului războiului din Ucraina, transmite CNBC.
Unele dintre proiectele de lux din Dubai se adresează în mod special cumpărătorilor ruşi, cu agenţii imobiliare cu personal complet de vorbitori de limbă rusă, iar în anumite părţi ale emiratului din Golf un vizitator va auzi mai mult rusă vorbită decât arabă sau engleză.
Dar acest val încetineşte, spune preşedintele DAMAC, Hussain Sajwani.
Noua creştere a cererii vine din China.
"Rusia a încetinit. Dar alte ţări vin puternic din urmă, în special chinezii care revin", a declarat Sajwani pentru CNBC, la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia, marţi.
El a menţionat şi India şi Europa.
"Dubai este, ştiţi, înconjurat de peste 100 de ţări cu tot felul de probleme şi provocări. Şi oamenii vor să migreze şi să vină în Dubai, pentru a trăi sau pentru investiţii", a spus el.
În timp ce economia Chinei se confruntă cu provocări acasă, Dubaiul beneficiază de cei care pot cheltui în afara ţării.
Emaar Properties, cel mai mare dezvoltator din Dubai, a raportat anul trecut că investiţiile chineze au reprezentat 7% din vânzările totale în primele şase luni ale anului 2023, aproximativ dublu faţă de anul precedent.
O criză imobiliară, încetinirea economiei interne şi ridicarea restricţiilor de călătorie după ani de politici dure de blocare îi îndeamnă pe chinezii bogaţi să găsească adăposturi străine sigure pentru capitalul lor.
Randamentele închirierii rezidenţiale din Dubai şi legile fiscale relaxate, precum şi refuzul Emiratelor Arabe Unite de a participa la campaniile de sancţiuni din Occident, îl fac un loc atractiv pentru asta, a spus Sajwani.
Dubai a reuşit, de asemenea, să rămână stabil şi să elimine nervozitatea iniţială a pieţei după începerea războiului Israel-Hamas pe 7 octombrie, a adăugat el, spunând că conflictul regional nu a afectat sectorul imobiliar al emiratului.
"Până acum, conducerea Emiratelor Arabe Unite a menţinut o politică foarte bună, fiind... într-o anumită măsură, neutră, neimplicată în probleme, în războaie de acest tip. Şi, din punct de vedere economic, pentru că suntem una dintre ţările unice din regiune, pentru stil de viaţă, securitate, siguranţă, stabilitate politică, legi foarte bune, reglementări, după cum ştiţi, vizele de aur pe termen lung şi toate astea. Deci oricum mulţi oameni vin şi locuiesc în Dubai."", a spus el, referindu-se la o viză de expat pe 10 ani introdusă pentru prima dată în 2019.